Hocam şahıs firmasında ünvan değişikliği veya ekleme yapılmaz. Sadece isim ve soyisminiz yazar. Ancak fatura'nızı bastırırken şirket ismi koyabilirsiniz altına isminiz ve soyisminiz yazacak şekilde. Limited şirketlerde direk ünvan olur.
Şahıs şirketi, işletme adını belirlerken yanıltıcı ifadelerden ve özellikle diğer şirket türlerine atıfta bulunan eklerden kaçınmalıdır. Ticaret sicilinde tescil edilmesi, işletme adınızın korunmasını sağlar. Bu süreç, Türk Ticaret Kanunu gerekliliklerine uygundur ve yerel ticaret odasında gerçekleştirilir.
Şahıs şirketlerinde şahsın ad ve soyadının ticaret unvanında bulunması gerekir. Bununla birlikte iş kolunuzu gösteren dilediğiniz eki de unvanınızda kullanabilirsiniz. Limited ve anonim şirketler, faaliyet konularını ticaret unvanlarında belirtmek zorundadırlar.
Ticaret unvanlarında, “anonim şirket”, “limited şirket” ve “kooperatif” kelimelerinin bulunması şarttır. Bu şirketlerin ticaret unvanında, gerçek bir kişinin adı veya soyadı yer aldığı takdirde, şirket türünü gösteren ibareler, baş harflerle veya başka bir şekilde kısaltma yapılarak yazılamaz.
Ticaret unvanı, her tacirin, ticari işletmesine ilişkin iş ve işlemlerinde kullanıldığı addır. İşletme adı, marka ve coğrafi işaretlerden farklıdır. Örnek: Mega İnşaat A.Ş. İşletme Adı; Ticari iş yaptığı çevrede bizzat işletmeyi-tanıtmaya ve benzer işletmelerden ayırmaya yarayan addır.
İlgili 36 soru bulundu
Ticaret Ünvanı Nasıl Alınır? Ticaret yapacak olan tacirler şirketlerini açtıkları günden itibaren iki hafta süre içerisinde seçmiş oldukları şirket unvanıyla birlikte işletmelerinin bağlı bulunduğu Ticaret Tescil Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekiyor. Bu müracaat neticesinde unvanı tescil ettirmek gerekmektedir.
Türkçe Sözlük'te unvan kelimesi bir kimsenin işi, mesleği veya toplum içindeki durumu ile ilgili olarak kullanılan ad, san şeklinde tanımlanmış ve Bay Yılmaz, Doktor Sezgin örnekleri verilmiştir (1998: 2284).
Türk Dil kurumuna göre unvan kelimesinin doğru yazılışı unvan şeklinde kabul edilmektedir. Ünvan yazımı yazım yanlışı olarak kabul edilmektedir.
Ticaret unvanı, bir işletmenin faaliyetlerini yürütmek için kullandığı resmi adıdır ve işletmenin türüne ve faaliyet alanına göre belirlenir. Bu unvan firmanın faaliyet gösterdiği sektör, konum ve iş hacmi hakkında bilgi verir. Aynı zamanda firmanın tanıtımı, reklamı ve markalaşması açısından da oldukça önemlidir.
Ticaret unvanı, tacirin, ticari işletmesine ilişkin işlemler yaparken ve bu işlemlerle ilgili senet ve diğer evrakı imzalarken kullandığı addır[9]. Bir başka deyişle, ticaret unvanı, gerçek veya tüzel kişiyi, ticari işletmenin sahibi olarak belirtir.
Şahıs şirketi, ortaklık unsurunun ön planda olduğu ve her bir ortağın sınırsız sorumlu olduğu şirket türüdür. Türk Ticaret Kanunu'na göre Kollektif Şirket ve Adi Komandit Şirket olmak üzere iki çeşit şahıs şirketi bulunmaktadır.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
Şahıs Şirketi (Firması) Ne Demektir? Bir kişi tarafından veya birden çok kişi ortaklığında oluşturulan ve sorumlulukların bu kişilere ait olduğu şirketler şahıs şirketi (şahıs firması) olarak adlandırılır.
Şirket isimlerinde ise C ve S harflerinin yanında A da tercih ediliyor.
Şirket kaşesi örnekleri, temelde taşıdığı ana bilgilerin dışında eklenmek istenen bilgilere de açık olarak tasarlanır. Şirket kaşesinde olması gerekenler isim, soyisim, adres ve telefon bilgileri şeklinde sıralansa da vergi dairesi ve numarası, şirketin sicil numarası gibi bilgiler de kaşe üzerine eklenebilir.
Şahıs firmaları, Limited Şirketler, Anonim Şirketler gibi Türk Ticaret Kanunu'nda yer alan her türden şirket tipi kaşe hazırlatmak zorundadır.
Ticaret unvanı işletme sahibini (taciri), diğer tacirlerden ayırt etmeye yarayan addır. Bir sınai mülkiyet hakkıdır. Kanuna göre her tacir, işletme merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline ticaret unvanını işletmenin açıldığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde tescil etmek zorundadır.
Gerçek Kişi Tacirlerin Ticaret Unvanı
Ad ve soyadı kısaltılmaksızın bütün harfleriyle yazılır. Ad ve soyadına uygun ekler yapılabilir. Ticaret unvanına onu aynı sicil dairesinde daha önce tescil edilmiş olan unvanlardan açıkça ayırmaya yarayan eklerin yapılması zorunludur.
Ticaret unvanı, taciri diğer tacirlerden, işletme adı ise bir işletmeyi diğer işletmelerden ayırt etmek için kullanılır.
Unvan kelimesinin doğru yazımı unvan olarak belirtiliyor. Ünvan olarak yazılması yanlıştır. Metin belgelerinde ya da diyaloglarda bu şekilde kullanılması gerekiyor.
Doğrusu artık "Ünvan"
TDK verilerine göre uzun zamandır doğru yazım şekli unvan olarak kabul ediliyordu. Ancak son değişiklikle "ünvan" olarak kullanılacak.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr.
İşletme konusu ile şirket türünü gösteren ibarelere Türkçe olmak şartıyla ticaret unvanı serbestçe belirlenebilir. Unvanda yer alacak ifadeler, tacirin kimliği, işletmenin genişliği, önemi ve finansal durumu hakkında başka kişilerde yanlış bir görüşün oluşmasına sebep olacak şekilde olmamalıdır.
Ticaret Ünvanı Nedir? Türk Ticaret Kanununa göre tacir olanlar ticaret ünvanı kullanmak zorundadır. Esnaflar ise ticaret ünvanı kullanamazlar. Ancak, dileyen esnaflar işletme adı kullanabilecektir.
İşletme adını tacirlerle birlikte esnaflar da kullanabilir. İşletme adının kullanılması yönünde bir zorunluluk bulun- madığı hâlde işletme adı eğer kullanıyorsa bunun ticaret siciline tescil edilmesi zorunludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri