Sahur sürecinde kişi, en az 1 lt suyu bitirmelidir. Orucu büyük bir bardak suyla açıp, kalan 1-1.5 lt suyu iftar sürecinde içmeye özen göstermelidir. Su içmek hem metabolizmayı hızlandırır hem de oruç esnasındaki halsizliği ve yorgunluğu önler.
İnsanların sahura kadar tüketmeleri gereken suyu ara ara tüketerek vücutlarının susuz kalmasına engel olmaları gerekmektedir. Sahura kadar vücut için gerekli su alımı yapıldıysa sahurda 1 ya da 2 su bardağı su içmek yeterli olmaktadır.
Sahurda bol bol su içilir. Bu nedenle pek çok kişi ezan okunurken su içilir mi Nihat Hatipoğlu ve diğer bilirkişiler bu konuda neler söylemiş diye merak eder. Uzmanların ifadelerine göre sahur zamanında su içmek belirli bir süreye kadar devam edebilir. İmsak vaktinin gelmesiyle su içme ve yemek yeme bitmelidir.
Günlük sıvı ihtiyacı (ortalama 2 litre) iftar sahur arasına bölünmeli ve yavaş yavaş tüketilmeli. Sahur süresince 2-3 bardak su tüketilmeli. Sıvı ihtiyacının karşılanmasında suyun yanında kefir, az tuzlu ayrandan da yararlanılabilir.
En Az İki Buçuk Litre
Bu sebeple uzun süreli açlık sonrası gerekli olan sıvıyı yerine koyabilmek için iftar ile birlikte belirli aralıklarla gerekli olan su içimi büyük önem kazanır. Ramazan ayı boyunca günde en az 2,5 L su tüketimi hem sindirim sisteminize hem de bağışıklık sisteminize yardımcı olur.
İlgili 26 soru bulundu
Sahurla beraber 1 fincan bitki çayı tüketmelidir. Sahur sürecinde kişi, en az 1 lt suyu bitirmelidir. Orucu büyük bir bardak suyla açıp, kalan 1-1.5 lt suyu iftar sürecinde içmeye özen göstermelidir. Su içmek hem metabolizmayı hızlandırır hem de oruç esnasındaki halsizliği ve yorgunluğu önler.
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
Sahurda susatmayan yiyecekler ve içecekler listesi içerisinde süt ve süt ürünlerinin önemli bir yeri vardır. Yağ oranı düşük olan yoğurt, kefir, süt gibi yüksek kalsiyumlu yiyecekler de vücudun su ihtiyacını karşılamamızı sağlar.
Oruç Bir Zayıflama Yöntemi Değildir
Hareket azlığı, metabolizma hızının yavaşlaması kilo vermeyi zorlaştırmaktadır. Şişmanlık sorunu olan kişilerin bu dönemi bir perhiz fırsatı olarak görmesi yanlıştır. Oruç tutmak ile kilo verilmez.
Ramazan ayında oruç tutan çoğu insan baş ağrısı, yorgunluk ve konsantre kaybı, kabızlık gibi bağırsak sorunları, vücutta ödem oluşumuna neden olabilecek dehidrasyon (su kaybı) yaşamaktadır. Vücut su depolayamaz.
Sahurda En Çok Ne Tok Tutar? Sahurda en çok ne tutar sorusunun cevabı yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, yoğurt, süt, domates, salatalık ve yulaf ezmesi olarak verilebilir. Özellikle haşlanmış yumurta ve tam tahıllı ekmek tok tutar.
Oruç tutacak kişinin bu andan itibaren yeme içmeye son vermesi gerekir. Ancak, oruca niyet zamanı ile oruca başlama zamanının çakışması şart olmadığı için daha önceden de niyet edilebilir. Bu itibarla, yatmadan önce yemek yiyip oruç tutmaya niyet eden kişi, geceleyin uyandığında imsak vaktine kadar yiyip içebilir.
İftar ve sahur sofralarında tüketilmesi ve uzak durulması gereken içecekler. Oruç tutarken susamamak için iftarla sahur arasında 2- 2.5 litre su içilmelidir. İftar menüsü ile sahur menüsü arasında içilen suya limon, taze nane yaprakları veya rendelenmiş zencefil dilimleri atılabilir.
Susuzluk durumunda ortaya çıkabilecek birçok sağlık sorununun önüne geçebilmek için ramazan ayı boyunca iftarla başlayıp sahur bitimine kadar geçen sürede en az 2,5 litre su içilmesi öneriliyor.
Birçok uzmana göre; gün içinde 8 defa olmak üzere toplam 2 litre içilmelidir. Ancak bazı sağlık uzmanları vücudun ihtiyaç duyduğu zamanlarda diğer bir deyişle susama duygusu yaşandığında su içilmesini önerir. Bir diğer görüş ise gün içinde ihtiyaç duyulmasa bile birkaç damla içmek gerektiğini vurgular.
Sahurda yeterli sıvı alınmalı, aşırı yağ ve tuzlu besinler tüketilmemeli. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalı. Bu nedenle sahurda protein içeren süt içilmeli, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli yanına mutlaka tam tahıllı ekmek eklenmeli.
Ramazan ayı, oruç tutan kişilerin beslenme düzenini tamamen değiştirir. Bu nedenle orucun ilk birkaç gününde insanlar, kendilerini biraz yorgun ve halsiz hissedebilirler. Çünkü oruç süresince vücuda besin ve sıvı alımı olmadığı için ihtiyaç duyulan enerji, besin depolarından karşılanır.
Kısaca oruç ya da aralıklı açlık bu iyileşme sürecinin en önemli ve temel uygulaması. Yapılan bilimsel bir araştırmada, gün içerisinde 14 saat gibi bir süre aç kalan kişilerin yağ yakarak kilo verdiği ve kan şekerinde iyileşme görüldü.
Tüm bunlar göz önüne alındığında oruç, inanılmaz derecede güçlü bir kilo verme aracı olabilir. Oruç tutmak, metabolizmayı hızlandırırken daha az kalori tüketmenize yardımcı olur. Oruç, kilo vermek ve göbek eritmek için oldukça etkili bir araçtır.
Çok şekerli ve çok tuzlu besinler açlık ve susuzluğu artırır
Bunun yerine, kompleks karbonhidratlardan tam tahıllı, kepek, çavdar veya tam buğday unundan yapılmış ekmek, esmer pirinç, kepekli makarna gibi besinler, sebze ve meyveler uzun süre tok kalmaya yardımcı olur.
Canan Karatay sahurda tok tutan yiyecekler listesine ise peynir ve köfteyi de yerleştiriyor. Mercimek çorbası, ceviz, fındık, fıstık, içli köfte de önerilerinin başında geliyor. Kızartmalardan ise kesinlikle uzak durulmasını istiyor. TAM TAHILLI EKMEK ALIN Sahur sofrasının baş köşesine uzmanlar ekmeği koyuyor.
Mideniz dolu iken onları sindirecek enzimleri su ile iyice seyrelttiğiniz için sindirim zorlaşıyor ve mide de tıka basa dolu olduğu için de yatınca reflü oluyor. Üstelik yediklerinizin sizi susatmaması için içtiğiniz bardaklar dolusu su da o anda işe yaramıyor.
Doktorlara gelen vakalar incelendiğinde, bazı kişilerin bir saat içinde 6 litre su içerek su zehirlenmesi yaşadığı da ifade edilir. Su zehirlenmesine neden olacak başka faktörler de bulunur.
Farklı kilo ve boya sahip insanlarda oran değişmekle birlikte, bir insanın gün içinde ihtiyaç duyduğu su miktarı günde 8 su bardağı kadardır. Ortalama 1 litre suyun 5 bardağa denk geldiğini düşünürsek, günde ortalama 1-1,5 litre ya da 8 bardak kadar su içmek gerekir diyebiliriz.
Uyumadan önce fazla su içerseniz bu durum, uyku sırasında azalan idrar çıkışının artmasına neden olabilir. Yani idrar ihtiyacı nedeniyle uykunuz bölünebilir, uyku kaliteniz düşebilir6, 7. Bu nedenle gece uyumadan önce fazla su içmemeye dikkat etmelisiniz. Yarım ya da bir bardak su, gece uyumadan önce yeterli olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri