Bu yüzden iğne yapmadan önce iğneden insülin çıkıp çıkmadığını dışarı insülin sıkarak kontrol etmeliyiz. İğneyi sürekli aynı bölgelere yapmamalıyız: İğnemizi sürekli aynı yere yaparsak o bölgede insülin birikerek lipohipertrofi denilen şişlikler oluşur.
Bunun için yapılacak şey aslında bellidir. Mutlaka karın enjeksiyonu yaparken enjeksiyon yerini değiştirerek birer parmak, birer buçuk parmak aralarla her enjeksiyonda değişik bir yer uygulayarak karın bölgesinde şişlik olmamasını sağlamak en iyisidir.
İnsülin çok ciddi bir ilaç, yanlış kullanıldığında hastanın hayatını tehlikeye atabilir. Bunun için sorumluluğu tek başına hastaya bırakmamak gerekir. Hekimin ilacın yan etkilerini, risklerini mutlaka hastaya anlatması gerekiyor. Hastanın buna tek başına karar vermemesi ve hekimiyle iletişime geçmesi gerekiyor."
İğne ne kadar kısa olursa, kasa enjeksiyon yapılması riski de o kadar azalır. Enjeksiyonun kasa yapılması hem acı hissini arttırabilir, hem de insülinin etkisini istenmeyen şekilde hızlandırır.
lipohipertrofi gelişebilmektedir. Bu nedenle küçük çocuklarda mümkün olduğunca kollar kullanılmamalıdır. insülinler karın ve kol bölgesine, yavaş etkili insülinler (Lantus ve Levemir) ise kalça ve bacak bölgesine yapılmalıdır.
İlgili 32 soru bulundu
** 7 yaş altı hastanın kan şekeri 250-350 mg/dl arasında olduğunda 1 ünite , >350 mg/dl olduğunda 2 ünite fazladan insülin yapabilir.
Eğer çalkalanan insülin kesik süt görüntüsünde(heterojen) ise bozuk kabul edilir ve bu insülin kullanılmamalıdır. Berrak insülinler çalkanmaz. Eğer zamanla berraklığı kaybolmuşsa veya sararmışa bu insülin bozuk kabul edilir ve kullanılmaz.
İğne yapmadan önce insülin kalemimizin içinde hava olup olmadığını kontrol etmeyi unutmamalıyız: İnsülin kalemimizin içinde hava(kartuşun içinde olan küçük hava kabarcıkları) varsa ve biz o havayı çıkarmadan iğne yaparsak ayarladığımız doz kadar insülin vücudumuza giremez.
Yanlış iğne etkisini bir iki saat içinde gösterir.
Sağlıklı Yaşam
İnsülin iğnesi mutlaka dönüşümlü bir şekilde yani, her insülin dozu farklı bölgeye yapılmalıdır. Sürekli olarak aynı yere yapılan insülin lipodistrofi'ye sebep olabilir. Lipodistrofi, insülin'in sürekli aynı bölgeye uygulanması sonucu yağ dokusunun değişikliğe uğraması veya yağ dokusunun erimesidir.
Bu diyabette pankreastan insülin salgılanması bozulur ve insülin eksikliğinden dolayı kan şekeri yükselir. Tip 2 diyabet ise daha ileri yaşlarda, salgılanan insülinin hücreler tarafından kullanılamamasıyla ortaya çıkar." bilgisini paylaştı.
İnsülin, sağlık çalışanı seri katiller tarafından cinayetlerde morfinden sonra en çok seçilen ilaçtır. Yüksek doz insülin enjeksiyonundan sonra şiddetli hipo- glisemik koma ve kalıcı nörolojik sekeller meydana gelebilir.
Daha fazla insülin salgılanması da kan şekerinde belli dalgalanmalara yol açabiliyor. Bu da kişinin daha çok yemek yemesine, şeker düzensizliklerine, kilo kaybında dirence yol açıyor. Kimlerde görülür? Hem kadınlarda hem de erkeklerde ne yazık ki artık her yaşta rastlanabiliyor.
Yöntemin olası yan etkileri, ağrıda artış, yanma, sızlanma ve enjeksiyon (iğne) yerinde ciltte kızarıklık, hafif şişlik oluşmasıdır. Diğer muhtemel yan etkiler, mide bulantısı, baş dönmesi, tansiyon düşmesi, çarpıntı, kan şekerinin ve tansiyonun düşmesi veya artmasıdır.
Kontrol altında olmayan şeker hastalığı, “diyabetik gastroparazı” adı verilen midenin hareketini bozarak; bulantı, kusma ve şişkinliğe neden olur. İnce bağırsak sisteminde “otonom nöropati” yani şeker hastalığının sinirleri etkilemesi sonucu bağırsak hareketi bozuklukları ve buna bağlı ishaller görülebilir.
Enjeksiyon sırasında iğnenin sinire tekabül etmesi halinde ise; ani, şiddetli bir ağrı duyulur ancak, sinire isabet eden enjeksiyonlarda da nörolojik arazlar hemen ortaya çıkmaz; ilacın sinirde sebebiyet verdiği tahribata paralel olarak enjeksiyon anından daha geç zamanda görülür (29, 32).
İğnenin damara isabet edip etmediğini anlamak için piston geri çekilip enjektöre kan gelip gelmediğine bakılmalıdır. Enjektöre kan gelirse iğneyi bir parça geri çekip başka bir istikamete doğru yeniden batırılmalıdır.
Enjeksiyon sonrası siyatik sinir zedelenmesi belirtileri diğer siyatik sinir belirtileri ile benzerdir. Tüm bacağa yayılan ağrı uyuşma şikayetleri ile birlikte sinirde motor fonksiyon kaybına yol açmışsa ayak bileğinde hareket kaybı/felç durumları da görülebilir.
İnsülin iğnesi yemekten önce mi sonra mı vurulur sorusunun yanıtı oldukça kritiktir. İnsülin iğnesinin aç mı tok mu yapılacağı hastanın ihtiyacına göre değişir. 3 tip insülin iğnesi vardır ve her biri farklı şekilde uygulanır bu nedenle hastanın insülin öyküsü, uygulama zamanına etki edecektir.
Aslında tüm ilaçların yan etkileri olabilir. Ama insülin şeker hastalığı için kullanılan ilaçlar içinde en az zararı dokunan ilaçtır. Bir tek olumsuz etkisi vardır: Eğer yaşantınızı iyi dengeleyemezseniz ortaya ani kan şekeri düşüklükleri çıkabilir. İkinci bir yan etkisi yoktur.
İnsülin iğnesi genellikle üst kol, göbek gibi bölgelere yapılır. Devamlı aynı yere yapılması uygun olmaz.
İlaçların serin bir ortamda saklanması ve devamlı kişinin yanında bulunması gerekir. İnsülini saklama koşulları da yaz aylarında daha fazla önem taşır. Çok sıcaklarda insülin etkisini kaybedebilir hatta bozulabilir. Bu nedenle de kişilerin farkında olmadan şekerleri yüksek kalabilir.
- İnsülin kalemindeki kartuşunuz +25 dereceye kadar olan oda ısısında 6 haftaya kadar bozulmadan kalır. - İnsülininizi (İnsülin kaleminizi) güneş ışığı altına, soba kenarına, kalorifer üstüne ve buzdolabının buzluk kısmına kesinlikle koymayın.
Şeker İlaçları Böbreğe Zarar Verir mi? Kısaca: Hayır vermez! Sık karşılaştığımız sorulardan bir tanesi de şeker hastalığı tedavisinde kullandığımız ilaçların böbreğe zarar verip vermedikleri konusundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri