Şair Evlenmesi Kitap Açıklaması Bir töre komedisi özelliği taşıyan "Şair Evlenmesi", görücü usulüyle evliliğin sakıncalarını konu almaktadır. Batılı tutum ve davranışı, kılık ve kıyafetiyle pek sevilmeyen, eğitimli olmasına rağmen saf bir yapıya sahip olan Müştak Bey, şairliğe özenmiş romantik bir gençtir.
Şair Evlenmesi oyunu, alafranga davranışları ve kıyafetiyle mahallelinin pek de hoşuna gitmeyen Müştak Bey adında yoksul fakat ileri görüşlü bir şairin sevip istediği genç ve güzel Kumru Hanım yerine onun huysuz ve yaşlı ablası Sakine Hanım'la evlenmeye mecbur edilmesini konu edinir.
Türk tiyatro tarihinde yazılı metne dayalı ilk eser olarak gösterilen Şair Evlenmesi sosyal aksaklıkları eleştirirken sanatsal göndermelerde de bulunur. Çevresindeki insanlar tarafından “şair” olarak nitelenen Müştak Bey'in trajikomik hikayesi, hem sosyal yaşamın hem de şairlerin ironik olarak anlatımına dönüşür.
Türk Edebiyatında yayımlanan ilk tiyatro eseri olarak kabul edilen Şair Evlenmesi'nde Şinasi, klasik Batı komedyası ile seyirlik halk oyunlarının özelliklerini bir arada sunmuştur. Böylece o, Batılı tarzda bir tiyatro oyununun milli değerleri ve özellikleri göz ardı etmeden de yazılabileceği gerçeğini göstermiştir.
Sonunda muradına eren Müştak bey Kumru Hanım'a kavuşur.
İlgili 45 soru bulundu
Şinasi'nin Türk edebiyatında batılı tarzda ilk tiyatro eseri olan Şair Evlenmesi adlı piyesi bu gazetede imzasız olarak yayımlandı.
Ziba Dudu, Şair Evlenmesi'nin olumsuz karakterlerinden bir tanesidir. Ziba Dudu ismindeki "Ziba" kelimesi "süslü, güzel" anlamına gelir. Kitabın girişindeki karakterler bölümünde, Ziba Dudu bir "kılavuz" olarak tanımlanır.
Şair Evlenmesi - Türk Klasikleri 11 Kitap Açıklaması
Müştak Bey: Niye olmaz! Buna âşık evlenmesi derler. Tanzimat dönemi sanatçısı İbrahim Şinasi tarafından kaleme alınan Şair Evlenmesi, Türk edebiyatında "ilk tiyatro eseri" olarak kabul edilir.
Batılı anlamda ilk Türkçe oyun, Şinasi'nin Şair Evlenmesi'dir (1860). Bu oyun Dolmabahçe Saray Tiyatrosu'nda oynanmak üzere yazıldığı bilinmektedir.
Önemli olan bu kahramanlar, edebiyatımızda Batılı anlamda yazılan ilk tiyatro eserinde yer almaktadır. Şair Evlenmesi romanı kahramanları ve özellikleri eserin daha iyi anlaşılması noktasında önem taşırken eserin başkahramanı olarak Ziba Dudu, Müştak Bey ve Kumru Hanım olarak gösterilir.
Şair Evlenmesi-Türk Edebiyatı Klasikleri 5 - Şinasi Kitabı
Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi'nde Şair Evlenmesi “Bir Osmanlı Hikayesi” isimli oyun sergilendi. Tek perdelik bir komedi olan oyuna çok sayıda vatandaş ilgi gösterdi. Sanatseverlere keyifli bir zaman geçirten Şair Evlenmesi'nde görücü usulü evlilik üzerinde yaşanan bir karmaşa anlatılıyor.
Tanpınar'a göre, “o zamana kadar semtine uğramadığı yeni bir realizmin kapısını açan Şair Evlenmesi hem ilk Türkçe romanlarda olduğu gibi görücü usulü evlilik kurumu eleştirilir hem de Osmanlı edebiyatına, daha sonra çok işlenecek, yeni bir tip kazandırır; halka yabancılaşmış Batılılaşmış züppe”.
konuşanların, gevezelerin babası anlamındaki söz.
Edebiyatımızda Sahnelenen İlk Tiyatro Oyunu ve Yazarı
Türk edebiyatında sahnelenen ilk tiyatro oyunu, "Şair Evlenmesi" adıyla bilinen eserdir. Bu oyunun yazarı ise Osmanlı dönemi şairlerinden Şemsi Efendi'dir. "Şair Evlenmesi", 1860 yılında sahnelenmiş ve Türk tiyatro tarihinde önemli bir dönüm noktası olmuştur.
Ancak Şair Evlenmesi, Türk edebiyatı tarihinin en önemli dönüm noktalarından bir tanesidir. Osmanlı Devleti'nin pek çok alanda Batı'yı örnek aldığı 19. yüzyılda kaleme alınan bu oyun, Türkçede Batılı anlamda üretilen ilk edebiyat eseri ve Türkçe olarak yazılan ilk tiyatrodur.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Şair Evlenmesi'nde olay tatlıya bağlanır ve Müştak Bey, sevgilisi Kumru'ya kavuşur.
İlk Tiyatro Eseri Kime Aittir? Bilinen ilk tiyatro eseri M.Ö 6. yüzyılda yaşamış olan Aiskylos'a aittir. Bu eser normalde üç farklı oyundan oluşsa da sadece son oyun günümüze kadar ulaşmıştır. Son oyunda Zeus'un Prometheus'u ve insanları cezalandırması konusu işlenir.
Osmanlı Devleti'nde tiyatroların bulunduğu bir dönemde ve tiyatroların bulunduğu bir şehirde geçiyor olması, Şair Evlenmesi'nin muhtemelen yazıldığı dönemde, İstanbul'da geçtiğini anlamamızı sağlar. Bununla birlikte, oyunun gelişimi üzerinde mekanın fazla bir önemi yoktur.
Şair Evlenmesi, İkinci Meşrutiyet'in ilanından sonra, İbrahim Necmi Bey tarafından Selanik'te kurulmuş olan amatör bir tiyatro topluluğu tarafından sahnelendi.
📍 İlk Tiyatro: Şair Evlenmesi. 📍 İlk Yerli Roman: Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat. 📍 İlk Edebi Roman: İntibah.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri