Nesir doğrucu, akıl ve mantığa hitap ederken şiir; idrak (algılama) alanları dışında duygulara yönelmiş, duyuşlarımızın ufuklarına yansıyan kutsal bir kaynaktır. Hâşim burada şiirin nesir gibi anlaşılmasının yanlış olduğu, nesrin akıl ve mantığa, şiirin ise ruha, manaya ve duygulara daha yakın olduğundan bahseder.
Bu yazıyı daha sonra küçük değişikliklerle "Şiir Hakkında Bazı Mülahazalar" başlığıyla Piyale adlı kitabının başına önsöz olarak koydu. 1921 yılında ilk şiir kitabı Göl Saatleri'ni yayımladı. 1924 yılında Duyun-ı Umumiye'nin ilga edilmesiyle buradan aldığı ikramiyeyle Fransa'ya gitti.
Haşim'in poetikasından bahsedilince hatıra gelen belki de ilk söz “Halbuki şair, ne bir hakikat habercisi, ne belâgatli insan, ne de bir vâzı-ı kanundur.” cümlesidir. Ona göre şair, hakikat habercisi ya da vaiz değildir ki eserlerinde anlaşılmak için fikirler beyan etsin, anlatsın.
Ahmet Haşim'in şiir hakkındaki görüşlerini özetleyen, kendine mahsus özel bir edebî kıymeti olan "Şiir Hakkında Bazı Mülahazalar" başlıklı yazısını sadeleştirip seslendirdim.
Ahmed Hâşim, 1921 yılında Dergâh mecmuasında yayımladığı “Bir Günün Sonunda Arzu” adlı şiirinin fazla müphem ve muğlak bulunarak eleştirilmesi üzerine, aynı dergide “Şiirde Mânâ ve Vuzûh” adlı bir makale kaleme almıştı.
İlgili 42 soru bulundu
Ahmet Haşim Poetikası
sonra Piyâle(1921) adlı kitabının önüne “Şiir Hakkında Bazı Mülahazalar” başlığıyla koyularak yayınlanır.
ahmed haşim'e göre, anlamını araştırmak için şiiri ameliyat masasına yatırmanın eşdeğer olduğu eylemdir. kendisinin bu hususta ettiği kelamın tamamı şöyledir: "anlamı için şiiri deşmek, eti için bülbülü öldürmeye benzer." böcek yemekle kıyaslandığında, daha yeğ olandır.
Sembolizm akımının savunucularından biri olan Ahmet Haşim, edebiyat dünyasında şiirleri ile ön plana çıkmıştır. Şiirin, tamamen kişisel bir alan olduğunu vurgulamış ve bu yönde sayısız eser ortaya koymuştur.
Namık Kemal'in: “Lisan-ı Osmanî'nin edebiyatı hakkında bazı mülâhazatı şâmildir” başlıklı makalesinde ileri sürdüğü: “Dil edebiyatın temelidir, edebiyat ise bir milletin ruhudur.”1 şeklindeki tezi de bize aynı zaviyeden ışık tutmaktadır.
Şairin kastettiği anlamın okur tarafından anlaşılmasının güçleşmesi veya anlaşılamaması, şiirde anlam kapalılığı olarak nitelendirilir. Bu durum edebî eleştiride şiirin edebî değeri açısından kimi zaman önemli bir ölçüt kabul edilirken, kimi zaman da kusur sayılmıştır.
Dergâh'ın oluşumunda önemli bir payı bulunan Hâşim'in imzasını daha çok bu dergide görmek şaşırtıcı değildir. Ali Ekrem her iki dergide de birer şiir kaleme almıştır. Basri Lostar'ın Dergâh'ta yayımlanan yazıları Hindistan hatıralarını anlatmaktadır.
Öz (saf) şiir, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde özellikle 1930'lardan sonra şiirde ses güzelliğine önem veren, anlamı ve anlatmayı arka plana atmayı tercih eden şairleri anlatmak için kullanılır, retorik önemsenmez. Sembolizmin ciddi etkileri görülür. Öncüleri Ahmet Haşim ve Yahya Kemal Beyatlı olmuştur.
Ahmet Haşim, Fecr-i Ati dönemi yazarıdır. 1909'da kurulan edebi topluluk Servet-i Fünun topluluğuna benzemektedir.
Çocuk Şiirleri, İbrahim Alaettin Gövsa'in çocuklar için yazdığı şiirlerden oluşan 1911 yılında İstanbul'da yayımlanmış olan kitabı. Eser, Türk çocuk edebiyatının ilk şiir kitabı kabul edilir.
Haşim'in Brémond'dan aldığı önemli unsurlardan biri şiirin müzikle olan ilişkisidir. Haşim de şiiri, “söz ile musiki arasında sözden ziyade musikiye yakın mutavassıt bir lisan” olarak tanımlamıştır (Kolcu 2009, 30).
Bu çalışmada, modern Türk şiirinin en önemlisi isimlerinden biri olan Ahmet Haşim'in “Bir Günün Sonunda Arzu” adlı şiiri sebebiyle kendisini eleştirenlere cevaben kaleme aldığı ve genel itibariyle poetikasını anlattığı Şiir Hakkında Bazı Mülahazalar adlı yazısında sıklıkla bahsettiği “vuzuh” konusu ele alınmaktadır.
Osmanlıcanın “lisan-ı Osmani”, “Osmanlı lisanı” diye adlandırılmasına özellikle Osmanlı'da 19. yüzyılda Osmanlıcılık akımının ortaya çıktığı dönemde rastlanır.
Tanzimat 9 Page 18 döneminin önemli aydınlarından Namık Kemal "Lisan-1 Osmani'nin Edebiyatı Hakkında Bazı Mülahazatı Şamildir." adlı makalesinde, milli bir belâgat, "mümkün mertebe muntazam ve mükemmel" bir lügatin tertibi, milli bir söyleyiş meselesi ve Türk edebiyatının vasıfları üzerinde durmuştur.
Beşir Ayvazoğlu'nun anlattığına göre 1928 yılında Haşim ciddi bir biçimde hastalanır. Kalbinden ve böbreklerinden rahatsızdır.
Nitekim şair, estetik gücünü annesiyle arasındaki güçlü sevgi bağına ve ilk anılarının kaynağı olan Bağdat'a borçluydu. Şair, akşamı ve hüznü buralarda tanımıştı. Bu iki mevzu, Haşim'in sanat anlayışındaki akşam esintilerini bir nebze de olsa açığa çıkarır.
Öz. Yahyâ Kemâl ve Ahmet Hâşim, Türk şiirinin yenileşme sürecinde kendilerine özgü şiir anlayışlarıve nâzım teknikleriyle yer edinmiş iki önemli şahsiyettir.
Bülbülü Öldürmek (Lee 1960)'in anlatıcısı Scout, öyküsünün başında ve sonunda bir yetişkindir ve öyküyü geriye dönerek, çocuk Scout'ın gözünden anlatır. Bu da sözkonusu değişimlere bir örnektir.
Elbette saksağanı öldürmek de bülbülü öldürmek kadar günahtır. Ancak bu cümlenin vuruculuğu kitabın sonunda Scout'un “bülbülü öldürmek” ile ilişkilendirdiği adalet ve vicdan kavramlarında gerçek değerine ulaşır. Bülbül, masumiyettir, yüreklerimizdeki vicdandır, eşitlik ve adalettir.
"Söylendiği üzere şiir bülbüle benzer; biçimsel yorum ile şiiri anlamaya çalışmak, bülbülü eti için öldürmek demektir. Çünkü, şiir üzerine yorum yapmaya başladığımızda, yüklemelerde bulunuruz; her yükleme bizi bütünden biraz daha kopartır; artık ondan estetik haz alamaz, onu tezevvük edemez oluruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri