Uzun yıllar Kocaeli'ye bağlı bir ilçe olan Adapazarı, TBMM'de 17 Haziran 1954 tarihinde kabul edilen bir yasa ile “Sakarya” adıyla vilayet haline gelmiştir.
Marmara Bölgesi'nin Çatalca-Kocaeli Bölümü'nde yer alır. Sakarya'nın kuzeyinde Karadeniz, batısında Kocaeli, Bursa, doğusunda Düzce ve güneyinde de Bolu ile Bilecik bulunmaktadır. Sakarya Nehri, Sakarya'nın Karasu ilçesinde Karadeniz'e dökülür.
Adapazarı Büyükşehir Belediyesi ile alt kademe Adapazarı Belediyesi aynı adı taşıması oluşturduğu karışıklığı ortadan kaldırmak için 5747 sayılı kanunla (22 Mart 2008 tarihli ve 26824 sayılı mükerrer Resmî Gazete) büyükşehir belediyesinin adı Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak değiştirilmiştir.Bkz. 5 Mart 2016 ...
*Sakarya: Bu şehir ismini Sakarya nehrinden almıştır. Orhan Gazi'nin 1324 yılında fethettiği topraklardandır.
1837 yılında ilçe statüsüne kavuşan Adapazarı, 1868 yılında belediye olmuştur. Adapazarı'nın denizden yüksekliği 31 metre olup, nüfusu 280.214'tür (2021).
İlgili 30 soru bulundu
Uzun yıllar Kocaeli'ye bağlı bir ilçe olan Adapazarı, TBMM'de 17 Haziran 1954 tarihinde kabul edilen bir yasa ile “Sakarya” adıyla vilayet haline gelmiştir.
Kocaeli - Sakarya arası yaklaşık olarak 44 km'dir. Kamil Koç ile Kocaeli - Sakarya seyahatiniz tahmini olarak en az 20 dakika saat sürer. Bu durum hava ve trafik koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir.
O günden bu güne Sakaryalı olan herkes birbirlerine. hafız diye hitab ederler.
Adapazarı'nda “Islama Köfte”, “Kazımpaşa Köftesi”, “Çerkez Tavuğu”, “Abhaz Pastası”; Taraklı'da “Köpük Helva”, “Uhut Tatlısı”; Pamukova'da “Cevizli Ezme”, “Çizleme”; Kaynarca'da “Dartılı Keşkek”, “Tarhana Çorbası”, “Kabak Tatlısı”; Sapanca, Karasu, Kocaali, Hendek ve Akyazı ilçelerinde deniz ve tatlı su “Balık” ...
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Sakarya'da ikamet edenlerin verilerini açıkladı. Buna göre Sakarya'da en çok Trabzon nüfusuna kayıtlı vatandaşlar yaşadığı tespit edildi. TÜİK Kocaeli Bölge Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre, Sakarya'da ikamet edenlerin % 70,21'i Sakarya ili nüfusuna kayıtlı.
Uzun yıllar Kocaeli'ye bağlı bir ilçe olarak yaşayan Adapazarı, TBMM'de 17 Haziran 1954 tarihinde kabul edilen bir yasa ile “Sakarya” adıyla vilayet haline gelmiştir. Sakarya ilinin merkez ilçesi ise Adapazarı olmuştur.
Sakarya'nın en turistik noktalarından biri olan ve Sapanca Gölü kenarında uzanan Sapanca ilçesi, hem doğa gezileri hem de tatiller için şehrin en çok tercih edilen destinasyonu.
İzmit, Türkiye'nin Kocaeli ilinde bulunan bir ilçedir. İzmit Körfezi'nin doğu kıyısında, Marmara Bölgesi'nin Çatalca-Kocaeli bölümünde yer almaktadır.
Yine son nüfus sayılarına göre belirlenen sayımlara göre Sakarya ilimizin en kalabalık ilçesi Adapazarı, en az nüfusa sahip ilçesi ise Taraklı ilçesidir.
Sakarya'nın 16 ilçesi bulunmaktadır.
Sakarya (Karadeniz'e kıyısı bulunur.)
Sakarya'nın ekonomisi tarım ve sanâyiye dayanır. Faal nüfûsun % 65'i tarım sektöründe % 15'i sanâyi sektöründe, gerisi diğer sektörlerde çalışır. Türkiye'nin hızla gelişen bir ilidir. Tarım: Sakarya ilindeki ovalar yurdun en verimli tarım alanları arasında yer alır.
Sakarya ili doğal bitki örtüsü bakımından çok zengindir. Kuzey Anadolu kıyı dağlarının uzantısı olan dağlar gür ormanlarla kaplıdır. Kayın, Gürgen, Kestane, Ihlamur, Çınar, Akçaağaç ve Meşe yapraklı olarak en çok yetişen ağaçlardır.
Kente özgü lezzetlerin "Adapazarı Kabak Tatlısı" ve "Sakarya Abhaz Peyniri" olarak tescillenmesi, sevinçle karşılandı.
Sakarya Marmara bölgesinde Karadeniz'e sahili ve kıyısı olan, Sapanca gölüne sahip, dere ve akarsuların merkezi ve yeşilin cenneti bir ilimiz. Genellikle Karadeniz, Balkanlar, Kafkaslar, Doğu Anadolu ve diğer bölgelerden yoğun göç almış bir yer Sakarya. Tabi göç almasına rağmen Sakarya'nın yerlilerine de manav denmiş.
Yerli olarak kabul edilen ve diğer yerleşim alanlarından yöreye gelenler tarafından, bir Yörük/Türkmen topluluğu olarak kabul edilen ve de etnik açıdan da kendilerini Türkmen kabul eden Manavlar, yöre nüfusunun çoğunluğunu oluşturmaktadır [Aktaş, Sayı 13, 2002:10].
Denizi, yeşili ve kaliteli kumsalıyla dikkati çeken Sakarya'nın Karadeniz'e açılan kapısı Karasu ilçesi, misafirlerine ilçenin farklı noktalarından denize girme imkanı da sunuyor. İlçenin 53 bin olan nüfusu, özellikle yaz aylarında tatilcilerin gelmesiyle 10 kat artarak 500 bine kadar çıkıyor.
Sapanca, Sakarya iline bağlı ilin batı sınırında yer alan ilçe.
Sakarya'da tektonik oluşumlar sonucu meydana gelen Sapanca Gölü ve çevresi içerdiği son derece çarpıcı doğal güzellikleri ve yoğun yerleşim merkezlerinin ulaşabildiği bir konumda bulunması nedeniyle il merkezinin yanı sıra başta İstanbul olmak üzere çevredeki büyük kentlerin özellikler hafta sonları rekreasyon ve ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri