Sakinleşmeye ihtiyaç duyduğunuz anlarda kahve ve siyah çay gibi uyarıcı içeren içecekler yerine bitki çaylarına yönelebilirsiniz. Böyle anlarda kokusu ile yatıştırıcı özelliğe sahip olan ıhlamur çayını tercih edebilirsiniz.
Üzerinizdeki baskı arttığında sizi rahatlatacak bir şarkı dinlemek, stres seviyenizi düşürmeye yardımcı olabilir. Diğer yandan uzun bir yürüyüş de strese iyi gelebilir. Strese sebep olan sorundan uzaklaşmak da üzerinizdeki baskıyı azaltacağından film izlemek ya da oyun oynamak gibi aktiviteler de fayda gösterebilir.
Papatya Çayı
Sakinleştirici etkisi olan çay denildiğinde akla ilk gelen bitki papatya oluyor. Papatyanın demlenmesi ile elde edilen papatya çayı eski çağlardan beri sakinleştirici özelliği bilinen ve tüketilen bir çaydır. Uyku problemlerini gidermeye de yardımcı olan papatya çayı, stresi uzaklaştırarak sakinlik verir.
İlgili 16 soru bulundu
Panik atak durumlarında vücudu arındırma görevini taşıyan melisa çayı, pek çok kişinin rahatlamasını sağlamaktadır. Melisa çayını taze olarak ya da poşet çay halinde tüketerek gergin dakikaları üzerinizden atabilirsiniz.
Uykusuzluk ve stresin en iyi çözümlerinden birisi papatya çayıdır. İyi bir sakinleştirici olan papatya çayı, gün içinde sürekli gergin olanların başvuracağı en iyi sakinleştirici bitkisel çaylarından birisidir. Uykusuzluk problemi yaşadığınız zaman 1-2 fincan papatya çayı tüketin ve gevşeyin.
Gereğinden fazla stres ve kortizol hormonu kalp ve akciğerlerin çalışma temposunu bozar. Bunun sonucunda da kalp hastalıkları, felç, yüksek tansiyon ve astım gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntınız varsa veya göğsünüzde bir ağrı ve sıkışma hissediyorsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurun.
Dr. Saraçoğlu, strese karşı en iyi uygulanacak bitkisel tedavinin limon melisa çayı olduğunu belirtti.
Depresyon bulgularını katkıda bulunabilen eksiklikler arasında folik asit, B12 vitamini, D vitamini, magnezyum, selenyum, demir ve çinko sayılabilir. Depresyon hastalarının çoğunda D vitamini düzeyleri 20 ng/ml altındadır.
Çeşitli psikoterapi yöntemleri ve egzersiz, depresyon tedavisinde ilaca alternatif olarak ya da ilaç tedavisini desteklemek amacıyla kullanılmaktadır. Haftada ortalama 3 gün, 20-30 dakikalık aerobik egzersizin 8-12 hafta süre ile uygulanması depresyonda tedavi edici bir etkiye sahiptir.
Yürüyüş, egzersiz, takım sporları, meditasyon, nefes egzersizleri, uzun banyolar, yoga gibi teknikler anksiyete belirtilerinin kontrol altına alınmasını ve kaygının hafiflemesini sağlayabilir.
Yürüyüş yapmak, kitap okumak, film/video izlemek, kaygılı düşünce kalıplarından uzaklaşmanızı ve kontrolü elinize almanızı sağlamaya yardımcı olabilir. Şekerden uzak durma: Fazla şeker tüketimi anksiyeteyi tetiklediği için anksiyete krizinin geldiğini fark ettiğiniz anda şekerli gıdalardan uzak durun.
Passiflora ya da çarkıfelek bitkisi de panik atağa karşı kullanılabilecek bir başka doğal bitkisel üründür. Yine kedi otu kökü de kullanılabilen sakinleştirici ve rahatlatıcı bir bitkisel üründür. Yukarıda saydığım bitkiler yine çay olarak da tüketilebilirler. Ancak çay olarak alındıklarında etkileri daha azdır.
Panik atağı önlemek için günlük hayattaki rutinlerinize dikkat ederek, düzenli egzersiz yapmak, düzenli beslenmek gerekir. Güne odaklanarak anı yaşamaya çalışın, yalnız olmadığınızı hatırlatarak zihninizi rahatlatın. Bu uygulamalar panik atağa iyi gelen şeyler arasında sayılır.
Psikolojik bozukluklar genellikle; B1, B3 ve B12 eksikliği nedeniyle ortaya çıkar. Pirinç kabuğu, sebze-meyve, tam tahıl ürünlerinde bulunan B1 vitaminin eksikliği nörolojik sorunlara yol açabilir ve depresyona eğilimi artırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri