Malesef erkeklerin korkulu rüyası olan prostat hastalığında beslenmenize dikkat etmelisiniz. Prostat hastalarının özellikle çay kahve gibi kafeinli içecekleri tüketmemelerini azaltmaları gerekmektedir.
Yeşil çay içinde bulunan polifenoller, PSA düzeylerini önemli derecede azaltmaktadır. Günde 3 fincan yeşil çay tüketen erkeklerde prostat kanseri riski azalır. Araştırmalar; yeşil çayın prostat kanserini tetikleyen enzimleri baskıladığını ve apopitozis adı verilen programlı hücre ölümünü tetiklediğini vurgulamaktadır.
Glasgow Üniversitesi araştırma ekibi, 37 yıllık bir süre boyunca 6 bini aşkın erkek deneğin sağlık durumunu izledi. Araştırmacılar, günde yedi bardaktan daha fazla çay içen erkeklerde prostat kanserine, hiç içmeyen ya da az çay içenlere kıyasla, yüzde 50 daha fazla rastlandığını söylüyor.
Kafeinli içeceklerden uzak durulmalı: Kafein içerikli çay, kahve, asitli içecekler vücuttan idrarla sıvı atımını hızlandırdığından ve arttırdığından ötürü prostat büyümesi olan kişilerin, kafeinli içecek tüketiminden kaçınmaları gerekir.
Yağlı kırmızı et, işlenmiş etler, yağlı süt gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Prostat hastalarının bu konuda etin veya kıymanın yağsız kısmı, yarım yağlı sütler, yine aynı şekilde çok yağlı olmayan peynirleri tüketmesi gerekiyor.
İlgili 44 soru bulundu
İngiltere'de yapılan yeni bir araştırma, bira içmenin yol açtığı göbek bölgesindeki yağlanmanın prostat kanseri riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu.
Erkeklerin korkulu rüyası olan ve tipik bir belirtisinin olmaması sebebiyle sinsi bir hastalık olarak değerlendirilen 'prostat' hastalarının bol bol su tüketmesi gerektiği bildirildi. Üroloji Uzmanı Dr. Ali Rodoplu, "Prostat hastaları gündüzleri bol su tüketmeli ancak akşam yatmadan önce sulu gıdalar almamalıdır.
Prostatit Tedavisi. Prostatit tedavisinde ilaçlar kullanılır. Bunlar arasında ağrı kesici-antiinflamatuar, prostat ve mesane boynunu gevşeten alfa-blokerler, bazı antibiyotikler vardır. Çoğu erkekte hastalık birkaç hafta ile birkaç ay içerisinde düzelse de bazı kişilerde belirtiler daha uzun sürebilir.
Prostat hastalarının özellikle çay kahve gibi kafeinli içecekleri tüketmemelerini azaltmaları gerekmektedir.
Prostat hastalarının biber, zencefil, soğan, kara biberden uzaklaşması, dana, koyun etleri, deniz ürünleri, kahve, kola ve koyu çayın fazla alınmasından kaçınması gerekir.
Elmada bolca bulunan kimyasal bir madde, prostat şişmesinden kaynaklanan pelvis ağrısını gideriyor.
Yaz-kış soğuk suya dikkat edilmesi gerektiğini belirten Bilecen, şu uyarılarda bulunuyor: "Soğuk, prostat iltihabının en önemli sebeplerinden biridir. Soğuk suda yüzmenin yanı sıra acı gıdalar ve alkol de prostat şikayetini artırır.
Benzer şekilde Kolin (et, süt ürünü ve yumurtada bulunur) alımı arttığı zaman yine prostat kanseri riski artmaktadır. Yumurta kolin içeren en zengin kaynaktır. Bir çalışmaya göre haftada 2, veya daha fazla yumurta tüketen erkeklerde ölümcül prostat kanseri riski %81 artmaktadır (7).
Yapılan araştırmaya göre, her gün tüketilecek bir orta boy tatlı patatesin içerisindeki A vitamini, günlük ihtiyacı yüzde 400 oranında karşılıyor. Bu da başta prostat kanseri olmak üzere diyabet ve yüksek kan basıncı gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasını engelliyor.
Harvard Üniversitesi'nde 30 binden fazla erkek üzerinde yapılan bir çalışmada düzenli egzersiz yapan erkeklerde prostat büyümesi ve idrar şikayetlerinin azaldığı gösterildi. Yine İtalya'da yapılan başka bir çalışmada 3 ay boyunca düzenli yürüyüş yapanlarda kronik prostat enfeksiyonlarının hafiflediği ortaya kondu.
ABD'de alternatif tıp konusunda yapılan çalışmalara katılan ve tedavi yöntemlerini Türkiye'de uygulamaya başlayan Onkoloji Uzmanı Dr. Murat Baş, erkeklerin korkulu rüyası prostat kanseri tedavisinde, zeytinyağının yüzde 75 oranında başarı sağladığını söyledi.
Antioksidan özellikleri bulunan sebze ve meyveleri tüketmek prostat kanseri riskini düşürmeye yardımcı oluyor. Nar, elma, kırmızı üzüm, greyfurt, portakal, şeftali ve kivi gibi meyveler tüketebilirsiniz. Yumurtada bulunan selenyumun da prostat kanseri riskini %50 oranında azalttığı ortaya çıktı.
BPH da en çok uygulanan yöntemler ilaç tedavisi ve ameliyattır. Başlangıçta, çoğunlukla ilaç tedavisi denenir. Ancak, hastaların önemli bir kısmında yakınmalar zamanla artar ve ameliyat gerekli olabilir. BPH da en sık uygulanan ameliyat TURP işlemidir (Transüretral prostat rezeksiyonu).
Az yağlı ve yağsız süt ve süt ürünleri, yağsız yoğurt, yumurta akı gibi proteinlerin yanı sıra, tavuk ve hindi eti ile somon balığı ve ton balığı gibi beyaz etli protein kaynakları ve mercimek ile fasulye gibi bitkisel kaynaklı proteinler, prostat sağlığı için olumlu etkiler göstermektedirler.
Los Angeles'taki Cedars-Sinai Hastanesi Kanser Enstitüsü ve California Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloid madde “kapsaisin”, kanserli prostat hücrelerine enjekte edildiğinde, bunların parçalanarak yokolmalarını sağlıyor.
Kabak çekirdeği de bu hususta tüketilmesi tavsiye edilen yiyeceklerden biridir. Düzenli bir biçimde kabak çekirdeği tüketilmesi prostata iyi gelmekle kalmaz aynı zamanda prostatın büyümesini de önler.
Erkeklerdeki prostat sorununa da iyi gelen muz libidoyu arttırır. Muzun içindeki yüksek potasyum orgazma da yardımcı olmaktadır. Ayrıca muz erkek üreme sistemi için de faydalıdır.
İdrar akımını durdurmak üretradan geri idrar kaçışına neden olur ve bu da prostatı irrite eder. Ağır Kaldırma: Mesane doluyken ağır kaldırma idrarın prostata geri kaçışına neden olur. Meslek: Kamyon şoförlüğü gibi meslekler bu enfeksiyonla ilişkili olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri