Saklı Alan: Bu alan kişinin bildiği ancak başkalarının bilmediği alandır. Kişi, bilinçli olarak bazı yanlarını gizlemek istemektedir. Bilinmeyen Alan: Bu alan ise kişinin de, başkalarının da bilgisinin olmadığı karanlık alanıdır.
Kör Alan: Kişinin kendisiyle ilgili bilmediği, henüz gözlemlemediği alanlarının dışarıdan fark edilerek algılanması durumu. Saklı Alan: Kişinin kendisiyle ilgili bildiği, gözlemlediği durumların karşı taraf tarafından bilinmediği algılanmadığı durumu.
Kör Alan: Kişinin kendisinin bilmediği fakat diğerleri tarafından bilinen alanı açıklamaktadır. Kaygı, korku, kıskançlık duyguları bu alanda yer almaktadır. Bu alanın geniş olması kişinin tek yönlü iletişimi tercih eden, benmerkezci, savunmacı, eleştirilere kapalı, şüpheci olduğu anlamına gelmektedir.
Kör Pencere, kişinin kendisinin bilmediği fakat başkaları tarafından bilinen özelliklerinden oluşur. Kişinin kendine ilişkin bilmediği, farkında olmadığı yönlerini tanımlar. Kişinin kendisi ile ilgili farkında olmadığı kaygı, korku, kıskançlık duyguları bu alanda yer almaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Güçlü yönlerinizin farkında olduğunuz zaman özgüveniniz ve bununla beraber genel performansınız artar. Bir görevi tamamlarken ya da kariyerinizi planlarken iyi olduğunuz konuları bilmek, doğru seçimleri yapmanızı kolaylaştırır. Diğer taraftan zayıf yanlarınız da kişisel gelişiminizin önemli bir parçası.
Arena Penceresi; bu pencerelere bakıldığında ilk pencere arena penceresi olarak başkasının bildiği açık ya da serbest alandır. İletişimin en açık alanı olarak johari penceresinin ilişkiler açısından en avantajlı bölümüdür. Bu bölgede kişi hem kendi hakkında bilgi sahibidir hem de başkaları bu bölgeyi bilmektedir.
Gizli Alan: Kişi tarafından bilinen ancak diğerleri tarafından bilinmeyen özellikleri içermekte, kişinin paylaşmak istemediği ve bilinçli olarak gizlemek istediği bilgileri kapsamaktadır.
Johari penceresi özellikle bireyin diğer insanlar hakkındaki düşüncelerini, algılarını değiştirmek ve geliştirmek için kullanılan bir modeldir. Johari penceresi, kişilerin öz farkındalığını artırma konusunda destekler. Diğer bireylerle etkili iletişim kurarak kendini diğerlerinin gözünden görme imkanına sahip olur.
Kişinin kendini tanıma ve dışarıya yansıtma derecesini gösteren Johari Penceresi, kişinin açığa çıkardığı alanları ile açığa çıkarmadığı, kendi içinde sakladığı alanları göstermektedir.
Johari Penceresi testi, insanların kendilerini tanımaları için yapılan bir testtir. Kişinin hedeflerine ulaşmak için kendi hakkında bir durum değerlendirmesi yapmasıdır. Adeta bir şirketin kendi hedeflerini gerçekleştirmek için stratejik planlama ve kalite yönetimi süreçlerinde kullandığı swot analizi gibi bir araçtır.
Joe Luft ve Harry Ingram tarafından 1955'te geliştirilen Johari Penceresi, adını Joe ve Harry isimlerinin ilk hecesinin birleşmesinden alır. Johari Penceresi, bir kişinin hem kendiyle hem de toplumdaki insanlarla olan ilişkisinde kendini açma istekliliğini ve geri bildirime ne kadar açık olduğunun grafiğini sunar.
Bir kare üzerine çizdikleri artı şekli ile bu dört alan üzerine tartışmışlar ve bu dört pencereyi isimlendirmişlerdir. Bunlar; kapalı, gizli, açık ve kör nokta. Bu yöntem iletişim esnasında iki kişi arasında ortaya çıkan süreci anlamlandırmak için güçlü bir araçtır.
Pencere.com Türkiye'de teknoloji ürünleri ve ilgili tedarik zinciri yönetim hizmetleri alanında lider bir platformdur.
Başarılı Yön
Kişinin en başarılı olduğu yönü güçlü yönüdür. Örneğin kararlılığı güçlü yönü olan bir kişi yaptığı işlere başlamakta kararlıdır ve aynı şekilde hedefi doğrultusunda da kararlı adımlarla ilerler.
1955'te Amerikalı psikologlar Joseph Luft ve Harry Ingham, bireylerin kendilerini ve başkalarıyla ilişkilerini görselleştirmeleri ve anlamaları için bir yöntem ortaya koydu.
Bilişsel benlik, bizim kendi benlik kavramımızın, gerçek benliğimizin doğru bir temsili olduğuna açıklık ve doğruluk kazandırmak için bize rehberlik eder. Bu nedenle, bilişsel benlik aynı zamanda kendini tanıma olarak ifade edilir.
Kendini tanıyan, güçlü ve gelişime açık yönlerini farkına varan kendiyle barışık kişiler hayatta daha başarılı bir şekilde ilerlerler. Kendini tanımak doğru hedefler koymaya yardımcıdır: Anlamlı ve realistik hedeflerle ilerlemek hem zaman yönetimi hem de iç motivasyon gelişimi için çok önemlidir.
İnsanın Tanrı'nın zuhuru olduğu kabulünden yola çıkınca “kendini bilmek”, kendindeki tanrısal özü bilmek, başka bir ifadeyle “aslında” Tanrı olduğunu bilmek anlamına geliyor.
Ancak kendini tanımak denildiğinde insanın kendisiyle ilgili güçlü ve zayıf yönlerinin tanınması, amaç hedef ve yaşamdan beklentileriyle ilgilidir. Kişinin kendisinde olanların farkında olması, duygularını tanıması, hangi durumlarda ne hissediyor olduğunu fark etmesidir. Kişinin amaç ve değerlerini bilmesi tanımasıdır.
Kendini tanımak içsel bir süreçtir. Bu süreçte kişi kendi iç dünyasına döner, duygularını düzenler, hislerini fark eder ve kendi düşünceleriyle meşgul olabilmeyi başarır. Kendini keşfetme süreci aslında bir ağaç büyütmeye benzer. Önce kişilik tohumlarımızı eker, sonra her bir farkındalık damlasıyla onu büyütürüz.
Tasavvufta, dünyayı bilen kişilere alim, kendini bilen kişilere ise arif denmiştir. Kendini bilmek anlamına gelen marifet, diğer tüm ilimlerden üstün tutulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri