Elimize geçen her şey mutlaka başka bir durum için gerekli olur. Sakla samanı gelir zamanı atasözü ile anlatılmak istenen de tam olarak budur. Elimize geçen her bir nesne her ne kadar ilk başta gereksiz gibi gözükse de bir gün sırası geldiğinde işimize yarar.
Sakla Samanı Gelir Zamanı Atasözünün Anlamı Nedir? Bazı şeyler erken zamanda kesinlikle atılmamalıdır. Özellikle günün birinde lazım olacak şekilde görünen eşyalar ya da farklı maddeler saklanmalıdır. Böylece zamanı geldiğinde onu gerektiği yerde kullanabilir ve ihtiyacınızı giderebilirsiniz.
"Şu anda ihtiyacımız olmayan bir nesneye ileriki bir zamanda ihtiyaç duyabiliriz" anlamına gelen sakla samanı gelir zamanı atasözü, her şeyin kullanılacağı bir vakit geleceğini gösterir. Önemsiz görülen samanın bile zamanı geldiğinde bir işe fayda sağlayacağını ifade eder.
TDK'da kullanılan açıklaması şu şekildedir:
"Gereksiz görülen şey ileride gerekli olabilir." anlamında kullanılan bir söz. Zamanında değer vermediğimiz herhangi bir şey, ihtiyacımız olduğunda çok istenilen ve değer bilinen bir şey haline gelebilir.
- Mecaz anlamlıdır. - Elinde olan imkanları saklaman gerektiğini ve zamanı gelince lazım olacağını söylemektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Sakla Samanı Gelir Zamanı Atasözüne Eş Anlamlı Atasözleri
Ak akçe kara gün içindir. Damlaya damlaya göl olur.
Bir de tekerlemesi vardır ki kadın şöyle der: Sakladım sarı samanı Geldi zamanı Satıp parasıyla yaptırdım Atlas Hanı, İşte han ile ilgili anlatılan bu efsaneye göre “Sakla Samanı Gelir Zamanı” sözünün kaynağının bu çevre ve Karaman'a ait olduğunu düşünebiliriz.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Türk Dil Kurumu açısından Demir tavında dövülür atasözünün anlamı 'Her işin yapılması için mutlaka uygun bir zaman vardır' şeklinde ifade edilir. Fırsatlar ve doğru çalışmalar gerçekleştirebilmek için, her daim doğru zamanı beklemek çok önemlidir.
Bana Arkadaşını Söyle Sana Kim Olduğunu Söyleyeyim Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? TDK'ya göre Bana Arkadaşını Söyle Sana Kim Olduğunu Söyleyeyim; İnsanlar yakın temas içinde bulunduğu kimseden etkilenir manasında kullanılan bir söz. Bir kişi, arkadaşlarını veya yakın temas içinde olduğu kimseleri iyi seçmelidir.
İşe yaramadığı düşünülse bile zamanı geldiğinde önemli bir yer taşır. ''O eşyayı sakın atma, ne demişler Sakla samanı gelir zamanı.'' ''Hiç değerli görülmeyen o ev çok yüksek fiyata satıldı; sonuçta sakla samanı gelir zamanı.'' ''Ben bu eski parayı atmayacağım, nitekim sakla samanı gelir zamanı demişler.''
İyilik Eden İyilik Bulur Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Çevresi tarafından iyi olarak bilinen ve tanıdığı tanımadığı herkese iyilik yapma çabasında olan bir kişi günü geldiğinde mutlaka iyiliklerle karşılaşacaktır. Kısacası bu sözün manası iyilik yapan insanlar karşılığını da yine iyilik olarak alırlar.
Demir tavında, dilber çağında.
Kötü günler için paramızın bir kalanını saklayıp kötü günde kullanmalıyız.
[1] Bir iş yapmak için gerekli olan şeyleri santimi santimine hesaplayarak değil, ölçüyü birazgeniş tutarak hazırlayınız. Çünkü türlü etkenler, gerçek ölçüden daha çok harcama yapmanızıgerektirebilir.
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
Toplumda bir konum edinmiş, bilgili, becerikli ve başarılı kişiler kıskanılır, eleştiri ve saldırılara maruz kalır.
Ad. pek çok, sınırı, ölçüsü yok.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Çünkü bu atasözünün anlamı 'Bakılıp onarılan şeylerden yararlanılır, bakımsız bırakılanlardan bir yarar elde edilemez'dir. Tutumlulukla bir ilgisi yok. Kolay gelsin, başarılar.
Kırıkkale'nin Keskin ilçesinin bir ürünü olan “Keskin Sirke” sofraların vazgeçilmez sosudur. Bağışıklığı güçlendiren ve vücudun direncini arttıran yapısının yanında vücuda birçok faydaları bulunmaktadır.
Çatal Kazık Yere Batmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Anlamı Nedir? Bu atasözünün anlamı; Bir konuda ya da bir işte birden çok kişi söz sahibi olursa o iş ve konuda iyi şeyler olmayacağı ve kötü gideceği şeklinde açıklanmaktadır.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri