Yaz sebzeleri, sıcak havalarda yetişen ve yazın tüketilen sebzelerdir. Bu sebzeler arasında en popüler olanları domates, biber, patlıcan, kabak, salatalık, fasulye ve mısır gibi sebzelerdir. Bu sebzeler genellikle mayıs, haziran ve temmuz aylarında ekilir.
İlkbahar ve sonbahar devreleri arasında uygun şartlarda iyi gelişir.
Şubat: Bezelye, turp, çeri domates, fasulye, ıspanak, pırasa, roka ve sarımsak ekilir. Mart: Ispanak, bezelye, patates, roka, havuç, kabak, salatalık, mısır, soğan, maydanoz, nane, taze soğan, sarımsak, dereotu ve çilek ekilir.
Salatalık, tohum ve fide olarak ekilebiliyor. Tohum olarak ekilecekse en uygun Ekim ayıdır. Fide olarak ekilecekse Nisan ayının sonundan Haziran ayının sonuna kadar ekebilirsiniz.
Ocak ayında roka, dereotu tohumları ekilir. Şubat ayında soğan, sarımsak, roka gibi tohumlar ekilir. Mart ayında salatalık, zeytin, tere, pırasa, rezene, nohut, patates, patlıcan tohumları ekilir. Nisan ayında bamya, börülce, kavun, karpuz, salatalık, maydanoz tohumları ekilebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Mayıs Ayında Hangi Bitkiler Ekilir? Mayıs ayında, lahana, salata, brokoli, kabak, karalahana, ayçiçeği, karnabahar, kavun, karpuz, kereviz, mısır, pancar, roka, pırasa, pazı, rezene soğanı, domates, bezelye, yeşil soğan, marul, ıspanak, sarımsak, havuç ve patates gibi bitkiler ekebilirsiniz.
Mart ayı bahçede bezelye, havuç, pancar, pırasa, ıspanak, taze soğan, bakla ve lahana ekmeye başlamak için iyi bir zamandır. Çilek ve kuşkonmaz gibi kalıcı mahsullerin fideleri Martın gelmesiyle birlikte artık toprakla buluşturulabilir.
Nemli bir bezde ya da suyun içinde 3 gün gibi kısa bir sürede salatalık tohumunun çimlenmesi mümkündür. Bahçede ya da tarlada salatalık yetiştirilecekse tohumların çimlenmesi yaklaşık olarak 8 ile 10 gün arasını bulabilir.
Sırık Salatalık Tohumu Bol Verimli Geleneksel, açık tarla ve bahçe yetiştiriciliğine uygundur.
Salatalık bitkileri çok susayan bitkilerdir. Bu nedenle, bol miktarda lezzetli salatalık elde etmek için uygun sulama çok önemlidir. Suyu çok seven salatalık bitkisi için bitki dibinin daima nemli olması gerekmektedir. Yeterli su alamayan salatalık bitkilerinin meyveleri daha küçük, acı ve şekilsiz olur.
Bahar sebzeleri arasında en popüler olanları marul, ıspanak, roka, dereotu, maydanoz, taze soğan, bezelye, havuç, lahana, karnabahar, brokoli ve turp gibi sebzelerdir. Bu sebzelerin çoğunun, sıcaklıkların ılık olduğu ve güneş ışığının bol olduğu aylarda ekilmesi gerekir.
Mart: Bezelye, havuç, beyaz kabak, salatalık, Mısır, maydanoz ekilebilir. Nisan: Salatalık, roka, karnabahar, patlıcan, chery domates, çarliston biber, bezelye, kabak ekilebilir. Mayıs: Fasulye, Mısır, havuç, kabak, maydanoz, dereotu, brokoli ekilmektedir.
Mart ayı, kaliteli ve verimli ürünler elde etmek için en uygun zaman dilimidir. Bu ayda ekilen ürünlerin kalitesi, diğer aylara göre daha üstün olması beklenir. Mart ayında ne ekilir? sorusuna cevap olarak sebzeler arasında olan domates, havuç, karnabahar, patlıcan, bezelye ve salatalık şeklinde sıralanabilmektedir.
Ekime mayıs ayının ilk haftası başlanıp, toprak sıcaklığının 10-12 C olduğu zaman yapılır. Ürgüp'te doğrudan toprağa ekim yöntemi ekimi ve dikimi yapılır. Ekim ocak vari ekim olup,3-5 cm derinliğe her ocağa 2-4 adet tohum kullanılır.
Kabak tohumları, toprağın ısınmaya başladığı ilkbahar veya yaz mevsimlerinde ekilir. Optimum sıcaklık aralığı genellikle 18-30°C civarındadır. Bu sıcaklık aralığında, kabak bitkisi daha hızlı büyür ve verimli bir şekilde meyve verir.
Kabak tohumu ekim derinliği 2.5-5 cm sıralar üzeri mesafe, 50-80 cm sıralar arası 100-105 cm arasındadır. Kabak fidesi kullanılacaksa kabak fidesi ekim aralıkları kabak tohumu ekim aralıkları ile aynı olabilir.
İlk meyve görüldükten sonra azotlu gübrelerden veya çiftlik gübresinden hazırlanmış şerbetten 1-2 defa verilmesi çok faydalıdır. Seralarda dikimden önce 20-25 kg/da P2O5 karşılığı fosforlu gübrenin verilerek toprağa karışımı sağlanmalıdır.
Hıyarlar, toprakta organik gübrenin bol olmasını ister. Organik gübre ticari gübrelerin toprakta tutulmasına ve toprakta tuz miktarının azalmasına neden olur. Dekara 3-6 ton iyi yanmış çiftlik gübresinin sonbaharda veya ilkbaharda ekimden en az birkaç ay önce toprağa verilmesi gerekir.
Fide dikimi içi uygun hale getirilen toprak nemlendirilmeli ve fideler sıralar üzeri mesafe 40-50 cm sıralar arası mesafe ise 120-130 cm olacak şekilde dikilmektedir.
Çiçek Tohumları Nasıl Sulanmalıdır? Çiçek tohumunu ilk ektikten sonra toprağını hafif nemlendirmeniz gerekmektedir. Ekim yapıldıktan sonra yapılan sulamanın asıl nedeni toprağın tohum etrafında bir bütün oluşmasını sağlamaktır.
Salatalık, genellikle ilkbaharda ekilir. Ancak, ekim zamanı yerel iklim koşullarına ve salatalık çeşidine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. İlk don tehlikesinin geçtiği ve toprağın ısındığı zaman ekim yapılabilir.
Yukarıdaki tüm basit adımları atlamadan uyguladığınızda, yaklaşık 60-70 gün sonra mis kokulu, kütür kütür salatalıklar almaya başlarsınız. Bu salatalıkları dalından koparırken bitkiye zarar vermemeye özen göstermelisiniz.
Şeker pancarı, turfanda patates, fasulye, bezelye, marul, ıspanak, sarımsak ve hatta bazı ılıman bölgelerde biber, domates, salatalık ve patlıcan tohumları şubat ayında ekilen tarım bitkileri arasında yer alır.
Daha önce ektiğiniz marul, maydanoz, soğan ve ıspanak gibi yeşillikleri Mart ayında düzenli olarak sulamaya devam etmelisiniz. Bu süreyi kaçırdıysanız eğer, üzülmeyin: Nisan ayının sonlarına doğru; kabak, mısır, salatalık ve fasulye tohumları ile yazlık fidelerinizi ekmeye başlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri