Tuz Gölü, Türkiye dünyanın ilk beşinci en temiz gölüdür. Salda Gölü'nün yaklaşık 2 milyon yıl önce oluştuğu tahmin ediliyor.
Salda Gölü alt havzası, Türkiye jeolojisinde Isparta büklümü olarak adlandırılan yapının batı kısmında yer almaktadır. Göl, 2 milyon yıl önce antiklinal sahasında olan ve kıvrım eksenlerinin alçaldığı çöküntü havzasında çevre sularının toplanmasıyla meydana gelmiştir.
Salda Gölü ve çevresi, 14.06.1989'da 1. derece Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmiş ve koruma altına alınmış, daha sonra Antalya Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulunun 28.07.1992 tarih ve 1501 sayılı kararıyla, Salda Gölü kıyısındaki bazı mahaller, 2. derece Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmiştir.
Salda Gölü Neden Önemli
İşte Salda Gölü'nü bu kadar önemli kılan o özellikler… Salda Gölü'nün çevresi 44 km'dir. Türkiye'nin en derin göllerinden biri olan Salda'nın derinliği 185 metreye kadar ulaşmaktadır. Bazı kaynaklarda Salda Gölü'nün dünyanın en derin üçüncü gölü olduğu belirtiliyor.
Salda Gölü, doğal güzellik olarak ziyaretçilerine görsel şölen sunmanın yanında birçok canlıya da ev sahipliği yapmaktadır. Bu canlılardan Salda Yosunbalığı, Otbalığı, Çokgözlü Anadolu Beyazı Kelebeği gibi hayvanlar ve Salda Sığır Kuyruğu gibi bitkilerin tek yaşam alanları sadece Salda Gölü'dür.
İlgili 28 soru bulundu
Salda Gölü endemik ve nesli tehlike altındaki türlerin barınma, beslenme ve üreme gibi hayati gereksinimlerini karşılayabileceği uygun yaşam şartlarına sahiptir.
NASA araştırmacıları Burdur'da bulunan Salda Gölü'nin Jezero Krateri ile benzer mineral ve kaya yapısına sahip olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin Maldivleri olarak bilinen Salda Gölü bu nedenle NASA mühendislerinin odağında.
Salda Gölü'nde ilk olarak yapılacak şey tabi ki doya doya yüzmek. Bembeyaz kumların berrak sularla uyum içinde olduğu gölde, Salda Gölü Tabiat Parkı olarak da bilinen Orman Plajı yüzülebilecek en güzel noktalardan. Orman Plajı dışında Yeşilova Belediye/Halk Plajı ya da Doğanbaba Halk Plajı'nda da yüzmek mümkün.
Belirlenen güvenli yüzme alanlarında yüzmek mümkündür. Tabiat Parkı Orman Plajı, Yeşilova Halk Plajı ve Doğanbaba Halk Plajı, güvenli yüzme alanlarındandır. Buralarda içiniz rahat bir şekilde yüzebilirsiniz.
14.06.1989 gün ve 786 sayılı kararı ile I. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilen Salda Gölü 1193 metre 44 kilometrekare yüz ölçümüne sahiptir. Binlerce yıl önce jeolojik bir çökme ile meydana geldiği tahmin edilmektedir.
Jeolojik ve kimyasal özellikleri, barındırmış olduğu endemik türler ile Önemli Doğa Alanı ve Önemli Kuş Alanı kriterlerini sağlayan Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından koruma altına alınan kritik türlere ev sahipliği yapan Uluslararası ve Ulusal düzeyde öneme sahip bir alandır.
“Göl içine çekiyor! , Gölün ortasında girdap var!” gibi ifadeler hurafeden öte bir şey değildir. Yani kısacası; her gölde, her denizde boğulma riskiniz ne kadar ise Salda Gölü'nde daha fazla değildir. Gönül rahatlığı ile sizlere ayrılan plajlarda yüzebilirsiniz.
Salda Gölü Doğası
Hatta suyun temizliğinden ayrı sudaki pek çok mineralden dolayı insan cildine de şifa katar ve pek çok cilt hastası burayı tedavi amaçlı kullanır. Pek çok uzman tarafından gölde bulunan pek çok mineralden dolayı çamurunun cilde çok faydalığı olduğu söylenmektedir.
Çalışma alanı, Göller Yöresinde yer alan Salda Gölü'nün kıyı alanlarını kapsamaktadır. Likya nap- larının üst birimi olan Marmaris ofiyolit napının içerisinde gelişmiş alan Salda Gölü, neotektonik dönemde meydana gelen tektonik bir çanakta oluşmuş graben gölüdür.
Salda Gölü'nün suyunda ve çevresindeki kayalarda magnezyum mineralinin bulunması burayı eşsiz kılan özelliklerin başında gelir. Çünkü magnezyum göldeki kayalara beyaz rengi verir ve böylece Salda Gölü, Mars gezegenine has yüzey özellikleri gösterir.
Koruma Tedbirleri
Salda Gölü ve çevresi 14.03.2019 tarih ve 824 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiştir.
Kış aylarında Salda Gölü'nü görmeye gidecekseniz göle 20 dakika uzaklıkta bulunan Salda Kayak Merkezi'ne de uğrayabilirsiniz. Burası pistleri ve kar kalınlığıyla alternatif bir kış sporu noktası!
Çekecek olduğunuz fotoğraflarınıza doğal fon oluşturan bu berraklığı günün her anınında yakalamanız biraz zor. Gölün dibinde bulunan magnezyum ve manyezit yapılı kum farklı etmenlerle suyun dibinden suya karışırsa Salda Gölü berraklığını göremeyebilirsiniz.
Gölün beyaz kumsalları, Maldivler'deki kumsalları anımsatması sebebiyle bu şekilde adlandırılıyor. Beyaz ve gri karışımı olan bu kum, gölün sığ yerlerinde renginin açık mavi ve turkuaz olmasına sebep oluyor. Salda Gölü'nün popülerliğinin yanında, Burdur'un etrafındaki eşsiz doğa yalnızca bununla sınırlı değil.
Salda Gölü Şifa Dağıtıyor Salda Gölü'nde yapılan araştırmalarda uzmanlar, göl suyunun sivilce ve mantar gibi bazı cilt hastalıklarına karşı etkili olduğunu dile getiriyorlar. Gölün toprak yapısının sahip olduğu mineraller sayesinde hastalıklardan da kurtulabilirsiniz.
Salda Gölü'nün Gizemi: Mars'la Aynı Yapıda Salda'nın kıyılarındaki beyaz kayaları andıran yapılara dokunursanız bunların kaya değil yumuşak beyaz tortular olduğunu fark edersiniz. Bu beyaz tortular ve kumullar aslında bilimde stromatolik kayaçlar olarak bilinen yapılar ve Mars'ta da bulunuyor.
Öyle Özel Bir Yer Ki Ayakla Bile Basmayın. Toplu İğne Bile Çakmayın!” Şeklinde Bir İfadeye Rastlanamıyor. Salda Gölü'nün doğal yapısının korunması için tedbir çağrısı birçok kişi ve kuruluş tarafından yapılsa da, “göle ayakkabıyla dahi girilmemeli” uyarısı Salda hakkında paylaşımlar yapan NASA'ya ait değil.
Burdur'un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü'nde insan sağlığına iyi geldiği gerekçesiyle oluşturulan ve doğaya zarar veren çamur çukurları kapanmaya başladı. Geçen yıl 15 Ekim'de ziyarete kapanan göl kendini yeniledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri