Burdur'un Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü'nde insan sağlığına iyi geldiği gerekçesiyle oluşturulan ve doğaya zarar veren çamur çukurları kapanmaya başladı. Geçen yıl 15 Ekim'de ziyarete kapanan göl kendini yeniledi.
Gölü besleyen çok az sayıdaki derenin üzerine gölet yapılması, Burdur havzasının çok önemli bir sorunu olan yasal ve yasal olmayan sondaj kuyularıyla yeraltı sularının çekilmesi göl suyunun azalmasına yol açıyor. Salda'nın beslenmesi sadece yağışlara kalmıştır.
Salda Gölü ÖÇK ilanı ile Doğal sit statüsü ortadan kalkmamış birbirini tamamlayan ve destekleyen nitelikte koruma kriterlerine sahip olmuştur. Yüzeyi 44 km2 olan gölün korunması için, göl yüzeyinden yaklaşık 7 kat büyük bir alan yani 295 km2'lik bir alan koruma altına alınmıştır.
Yeşilova Belediyesi, Doğanbaba Halk Plajı ve Salda Orman Bakanlığı Tabiat Parkı içindeki plajlardan göle girme izni var. Salda Gölü, Türkiye'nin en temiz göllerinden biri olup suyu ne soğuk ne de sıcaktır. Yüzme sezonu Haziran ve Eylül ayları arasında ve suyu ılık-soğuk denilebilir.
Yeşilova İlçe Gençlik Spor Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre; 2023 yılı Salda Kayak Merkezi sezonu kısmen açıyor. 2023 yılında kar kalınlığı istenilen seviyeye ulaşılamadığı için sadece iki kızak pisti ve işletmeye ait kafe açılacak. Salda Kayak Merkezi, 21 Ocak 2023 Cumartesi gününden itibaren faaliyete geçiyor.
İlgili 21 soru bulundu
Türkiye'nin Maldivleri olarak bilinen Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü'nde bölgenin doğallığını bozan projeler ve kuraklık nedeniyle su seviyesi çekilmeye başladı. 2019 yılında Bakan Kurum tarafından Millet Bahçesi yapılacağı belirtilen alandaki tahribatların da etkisiyle Salda Gölü bataklığa döndü.
14.06.1989 gün ve 786 sayılı kararı ile I. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilen Salda Gölü 1193 metre 44 kilometrekare yüz ölçümüne sahiptir.
Çekecek olduğunuz fotoğraflarınıza doğal fon oluşturan bu berraklığı günün her anınında yakalamanız biraz zor. Gölün dibinde bulunan magnezyum ve manyezit yapılı kum farklı etmenlerle suyun dibinden suya karışırsa Salda Gölü berraklığını göremeyebilirsiniz.
Öncelikle hemen söyleyelim; Salda Gölü ziyarete açık ve gölde halen yüzülebiliyor.
Burdur'da yer alan Salda Gölü'ne gitmek için en ideal dönem havaların soğuk olmadığı aylar. Mayıs ayında başlayan sezon eylül sona kadar devam ediyor.
Öyle Özel Bir Yer Ki Ayakla Bile Basmayın. Toplu İğne Bile Çakmayın!” Şeklinde Bir İfadeye Rastlanamıyor. Salda Gölü'nün doğal yapısının korunması için tedbir çağrısı birçok kişi ve kuruluş tarafından yapılsa da, “göle ayakkabıyla dahi girilmemeli” uyarısı Salda hakkında paylaşımlar yapan NASA'ya ait değil.
Salda Gölü Neden Önemli
İşte Salda Gölü'nü bu kadar önemli kılan o özellikler… Salda Gölü'nün çevresi 44 km'dir. Türkiye'nin en derin göllerinden biri olan Salda'nın derinliği 185 metreye kadar ulaşmaktadır. Bazı kaynaklarda Salda Gölü'nün dünyanın en derin üçüncü gölü olduğu belirtiliyor.
Salda Gölü alt havzası, Türkiye jeolojisinde Isparta büklümü olarak adlandırılan yapının batı kısmında yer almaktadır. Göl, 2 milyon yıl önce antiklinal sahasında olan ve kıvrım eksenlerinin alçaldığı çöküntü havzasında çevre sularının toplanmasıyla meydana gelmiştir.
Salda Gölü Göle giriş, büyük bölümünde yasak! Sadece plaj kısmında girilebiliyor. Bir kaç sene evvel büyük şovlarla, hesap kitap yapılmadan " Türkiye'nin Maldivleri" diyerek turizme teşvik edilen göl, aşırı taleple tabii yapısı bozulup, beyaz sahiileri de zarara uğrayınca 2 yıldır göle giriş yasaklandı.
Salda Gölü endemik ve nesli tehlike altındaki türlerin barınma, beslenme ve üreme gibi hayati gereksinimlerini karşılayabileceği uygun yaşam şartlarına sahiptir.
Salda (Karakova) Dere, Doğanbaba Deresi, Köpek Deresi gibi sürekli akarsular ve Karanlık Deresi, Kuruçay, Kayadibi Deresi gibi mevsimlik akarsular Salda Gölü'ne dökülür.
Burdur Valiliği'nin internet sitesi üzerinden yayınladığı basın açıklamasında, Salda Gölü Özel Çevre Koruma Bölgesi 1/25000 Ölçekli Nazım İmar Planının, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandığı duyuruldu. NTV'nin haberine göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Salda Gölünü imara açacak planı onayladı.
Koruma Tedbirleri
Salda Gölü ve çevresi 14.03.2019 tarih ve 824 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiştir.
Salda Gölü'nün suyunda ve çevresindeki kayalarda magnezyum mineralinin bulunması burayı eşsiz kılan özelliklerin başında gelir. Çünkü magnezyum göldeki kayalara beyaz rengi verir ve böylece Salda Gölü, Mars gezegenine has yüzey özellikleri gösterir.
Salda Gölü'nün bu unvanlarla anılmasının başlıca nedeni gölün, Maldivler'deki beyaz kumsalları andıran kireçli kıyıları. Bu beyaz-gri karışım, gölün sığ olan bölümünde renginin açık mavi ve turkuaz rengi olmasını sağlıyor.
Hacimsel olarak dünyanın en büyük tatlı su gölü olan Baykal Gölü, yerin yüzeyinde bulunan sıvı hâldeki tatlı suyun yaklaşık %20'sini barındırıyor. Baykal Gölü aynı zamanda dünyanın en yaşlı (~25 milyon yaşında) ve en derin (~1.625 metre) gölü.
Salda Gölü'nde ilk olarak yapılacak şey tabi ki doya doya yüzmek. Bembeyaz kumların berrak sularla uyum içinde olduğu gölde, Salda Gölü Tabiat Parkı olarak da bilinen Orman Plajı yüzülebilecek en güzel noktalardan. Orman Plajı dışında Yeşilova Belediye/Halk Plajı ya da Doğanbaba Halk Plajı'nda da yüzmek mümkün.
3) Beyşehir Gölü / Konya
Park içinde Türkiye'nin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir Gölü de bulunmaktadır. Beyşehir Gölü, irili ufaklı 33 adadan oluşmakta. Milli park bitki ve hayvan çeşitliğiyle dikkat çekmekte olup Orta Anadolu'nun en önemli çekim merkezlerinden birisidir..
Salda Gölü, hafif tuzlu, suyun yapısında magnezyum, soda ve kil bulunması nedeniyle de sert su ve çok yüksek alkalin özelliğine sahip bir göldür. Göl trofik durum indeksine göre besin maddesince fakir, oligotrofik özelliktedir.
Salda, Millet Bahçesi projesinden çekilen sularına; Mars'taki Jezero Krateri'ne olan benzerliğinden, varlığını tehdit eder hâle gelen turizme kadar çok boyutlu bir tartışmanın öznesi. Bu benzersiz gölün hikayesini kamu görevlileri, bilim insanları ve yerel halktan +90 farkıyla dinle.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri