En Kaliteli Kuru Fasulye Cinsi Hangisidir? Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulye, en kaliteli türlerden biri olarak bilinir. Bölgenin toprak özelliği, kar suları ile beslenmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı en çok tercih edilen kaliteli fasulye cinsi olarak geçer.
- Bir fasulyenin iyi olup olmadığını anlamak için ilk önce rengine bakmak gerekir. Fasulyenin rengi belirgin bir yeşil olmalı, açık yeşil ya da sarıya dönük yeşil olmamalı. - Fasulyeyi kırdığınızda "çıt" diye bir ses duyuyorsanız bu da fasulyenin lezzetli olduğunu gösterir.
Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulye erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıyla biliniyor. İşte o fasulyenin tarifi... ERZURUM - İspir fasulyesi, Türk Patent Enstitüsü'nde coğrafi işareti tescillenerek, marka olma yolunda önemli adım attı.
Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulyesi, zahmetli yolculuğun ardından sofralara ulaşıyor. Erzincan ovasında yetişen ve birçok restoranın vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan dermason kuru fasulyesi, zahmetli bir yolculuğun ardından sofraları süslüyor.
Toprak özelliği ve kar suyu ile yetişmesi, dayanıklı, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı tüketicilerin en çok tercih ettiği fasulye çeşitlerindendir.
İlgili 22 soru bulundu
Kuru fasulye pişirmek istediğinizde her türden fasulye seçmeniz pek de doğru kabul edilmiyor. Eğer tam lezzetinde bir kuru fasulye yemek istiyorsanız, kısa boyda biraz tombulca İspir fasulyelerini tercih etmelisiniz.
Battal Fasulye tane renkleri beyaz ve şekli dolgunca yassı olan , delik açıklığı 9mm olan elekte elendiğinde elek üstünde kalan taneleri içeren iri taneli fasulye türüdür. Bu fasulyeler Karaman ve Konya yöresinin fasulyesi olup, yurtdışında “Giant Beans” olaran adlandırılan iri fasulye grubundadır.
Fasulye (Phaseolus vulgaris), baklagiller (Fabaceae) familyasının Phaseolus cinsinden Orta Amerika menşeli, bir yılda yetişen otsu bir bitki türü.
Anadolu Lezzetlerı İspir Kuru Fasulye 750 G - Migros.
Çalı fasulyesi ise daha çok uzun ve yassı olandır. İçinde fasulye taneleri varla yok arasındadır. Aynı şekilde yemeklerde kullanılan çalı fasulyesi ayrıca konserve için de çok uygundur.
İspir fasulyesinin ismi yetiştirildiği bölgeden geliyor. Erzurum'un İspir ilçesinin bereketli topraklarından çıkıp ünü ve lezzeti tüm ülkeye yayılmış bir kuru fasulye çeşidi kendisi. Şeker fasulyesi olarak da biliniyor. Şekli ve tadı diğer fasulyelerden oldukça farklı.
Tarım Kredi Sıra Fasulye, ufak taneli bir fasulye türü olarak kuru fasulye yapımında kullanıma uygundur. Kendine has tatlı bir lezzete sahip olup, ülkemizde en sık tüketilen kuru fasulye cinslerindendir. Fasulyenin daha iyi pişmesi için bir gece önceden suda bekletilmesi önerilir.
Türk mutfağının da vazgeçilmez yemeği olan siyah fasulye daha çok Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilmektedir.
Oturak fasulye tohumu bodur fasulye olarak da bilinir iken kılçıksız ve yüksek verime sahip olması nedeniyle üretim yapmak için çokça tercih edilir.
Fasulyenin en kılçıksız olanı genellikle, eni en dar olanıdır. Ancak tekrar belirtelim ki ilk kural mutlaka renktir. Rengi sarımtrak yeşil olan fasulyeleri asla tercih etmeyin.
Kış mevsim şartlarının devam ettiği süreçte, sadece Antalya'da Gazipaşa-Alanya bölgesi ağırlıklı olmak üzere Kumluca ve Demre bölgelerinde çok az miktarda üretilebilen ayşekadın fasulyenin kilogramı, pazarda 80 ila 100 TL'ye satışa sunuluyor.
İspir fasulyesi fiyat olarak diğer fasulye çeşitlerine göre pahalıdır. İspir fasulyesinin, makineler ile seri bir biçimde değil de el emeği ile toplanıyor olmasının da bunda payı büyüktür.
Toprak özelliği ve kar suyu ile yetişmesi, dayanıklı, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı tüketicinin en çok tercih ettiği fasulyedir. İri taneli, dolgun ve yassı görünümlü, bir ucu düz, diğer ucu ovalimsi, canlı beyaz renktedir.
Dermason Fasulye Karaman ve Konya yöresinin fasulyeleri olup, üstün lezzet ve kabuk bırakmama özelliği ile bilinmektedir. Lif, bitkisel protein ve mineral bakımından zengindir.
Her yörenin kendine özgü pişirme tarzı, ekstradan eklenen malzemelerde farklılık gösterebilir. 80 çeşit kuru fasulye türü bulunur. Yılda bir kez ürün veren otsu bir bitkidir. Türkiye'de tombul, çalı, horoz, selanik, dermason, şeker, battal, bombay ve sıra olmak üzere birçok çeşidi bulunur.
Göynük Bombay Fasulye tanelerinin beyaz ve çok iri (büyük), ovalimsi şekilli ve parlak olması ile diğer fasulyelerden kolaylıkla ayrılır. Ayrıca bakla yapısı diğer fasulyelerin baklalarına nazaran çok daha iri, uzun, üzeri pürtüklü ve kalındır ayrıca sert kılçıkları vardır.
Bombay Fasulye, dolgun ve iri taneli bir fasulye çeşididir. Ülkemizde Bolu'nun Göynük ilçesinde yetiştirilir. Beyaz renkte, ovalimsi ve şişkin bir şekle sahip ürünü yemeği dışında piyaz ve pilaki yapımında da denemenizi öneririz.
Beyaz renkli, ince-uzun taneli fasulye çeşididir. İnce kabuklu bir fasulye çeşididir. Lezzeti nedeniyle tercih edilir ve yemeklik olarak kullanılır. Çoğunlukla Mısır ve Arjantin'de yetişmektedir.
Derebucak fasulyesi ise ismini yetiştiği bölge olan Konya'nın Derebucak ilçesinden almıştır. Yapısı diğerlerine göre biraz daha yuvarlaktır. Bu nedenle Halk arasında Derebucak şeker fasulye de denmektedir.
Fasulye yarı gölge ve çok rüzgar almayan yerleri daha çok sever. Aynı zamanda kabak gibi bol su sever. 2 günde bir sulama yapmanız önemli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri