Salda (Karakova) Dere, Doğanbaba Deresi, Köpek Deresi gibi sürekli akarsular ve Karanlık Deresi, Kuruçay, Kayadibi Deresi gibi mevsimlik akarsular Salda Gölü'ne dökülür.
Salda Gölü'nün suyu, içerdiği soda ve magnezyum gibi zengin mineraller sayesinde oldukça şifalıdır. Yapılan araştırmalarda kesin olmamakla birlikte göl suyunun egzama, sedef gibi cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği belirtilmiştir.
Göl, 2 milyon yıl önce antiklinal sahasında olan ve kıvrım eksenlerinin alçaldığı çöküntü havzasında çevre sularının toplanmasıyla meydana gelmiştir. Gölün doğu ve batısı dik kıyılarla çevrilidir. Göl, Yeşilova ilçesinin hemen kuzeybatısında ve ilçeye 4 kilometre mesafede yer alır.
Yeşilova Belediyesi, Doğanbaba Halk Plajı ve Salda Orman Bakanlığı Tabiat Parkı içindeki plajlardan göle girme izni var. Salda Gölü, Türkiye'nin en temiz göllerinden biri olup suyu ne soğuk ne de sıcaktır. Yüzme sezonu Haziran ve Eylül ayları arasında ve suyu ılık-soğuk denilebilir.
Salda Gölü Şifa Dağıtıyor Salda Gölü'nde yapılan araştırmalarda uzmanlar, göl suyunun sivilce ve mantar gibi bazı cilt hastalıklarına karşı etkili olduğunu dile getiriyorlar. Gölün toprak yapısının sahip olduğu mineraller sayesinde hastalıklardan da kurtulabilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Araştırma ve Tescil Dairesi Başkanı Ümit Turan da geçen yıl Salda Gölü kıyısında yaptığı açıklamada, göl çevresinde alınan koruma tedbirleri sayesinde göl suyunun içme suyu kalitesine sahip olduğunu kaydetmişti.
Jeolojik ve kimyasal özellikleri, barındırmış olduğu endemik türler ile Önemli Doğa Alanı ve Önemli Kuş Alanı kriterlerini sağlayan Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından koruma altına alınan kritik türlere ev sahipliği yapan Uluslararası ve Ulusal düzeyde öneme sahip bir alandır.
Salda Gölü'nün bu unvanlarla anılmasının başlıca nedeni gölün, Maldivler'deki beyaz kumsalları andıran kireçli kıyıları. Bu beyaz-gri karışım, gölün sığ olan bölümünde renginin açık mavi ve turkuaz rengi olmasını sağlıyor.
Burdur'da yer alan Salda Gölü'ne gitmek için en ideal dönem havaların soğuk olmadığı aylar. Mayıs ayında başlayan sezon eylül sona kadar devam ediyor.
Ayrıca 110 tür kuş yaşıyor bu havzada. Nesli tükenmekte olan kuşlardan Dikkuyruk için Salda Gölü çok önemli. Gölde yaşayan iki de balık türü var: Biri, endemik bir tür olan 5-6 santimetre boyundaki Salda sazancığı; diğeri de bizim yağ balığı dediğimiz tür.
Salda Gölü'nde ilk olarak yapılacak şey tabi ki doya doya yüzmek. Bembeyaz kumların berrak sularla uyum içinde olduğu gölde, Salda Gölü Tabiat Parkı olarak da bilinen Orman Plajı yüzülebilecek en güzel noktalardan. Orman Plajı dışında Yeşilova Belediye/Halk Plajı ya da Doğanbaba Halk Plajı'nda da yüzmek mümkün.
14.06.1989 gün ve 786 sayılı kararı ile I. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilen Salda Gölü 1193 metre 44 kilometrekare yüz ölçümüne sahiptir.
Salda Gölü Neden Önemli
İşte Salda Gölü'nü bu kadar önemli kılan o özellikler… Salda Gölü'nün çevresi 44 km'dir. Türkiye'nin en derin göllerinden biri olan Salda'nın derinliği 185 metreye kadar ulaşmaktadır. Bazı kaynaklarda Salda Gölü'nün dünyanın en derin üçüncü gölü olduğu belirtiliyor.
Hacimsel olarak dünyanın en büyük tatlı su gölü olan Baykal Gölü, yerin yüzeyinde bulunan sıvı hâldeki tatlı suyun yaklaşık %20'sini barındırıyor. Baykal Gölü aynı zamanda dünyanın en yaşlı (~25 milyon yaşında) ve en derin (~1.625 metre) gölü.
Salda Gölü Neden Beyaz? Kumsalın beyaz rengi, içerisinde bulunan tatlı soda suyunda yer alan magnezyumun gölde bulunan bakteriler tarafından minerale çevrilmesiyle oluşmaktadır.
Salda Gölü ÖÇK ilanı ile Doğal sit statüsü ortadan kalkmamış birbirini tamamlayan ve destekleyen nitelikte koruma kriterlerine sahip olmuştur. Yüzeyi 44 km2 olan gölün korunması için, göl yüzeyinden yaklaşık 7 kat büyük bir alan yani 295 km2'lik bir alan koruma altına alınmıştır.
Çekecek olduğunuz fotoğraflarınıza doğal fon oluşturan bu berraklığı günün her anınında yakalamanız biraz zor. Gölün dibinde bulunan magnezyum ve manyezit yapılı kum farklı etmenlerle suyun dibinden suya karışırsa Salda Gölü berraklığını göremeyebilirsiniz.
Belirlenen güvenli yüzme alanlarında yüzmek mümkündür. Tabiat Parkı Orman Plajı, Yeşilova Halk Plajı ve Doğanbaba Halk Plajı, güvenli yüzme alanlarındandır. Buralarda içiniz rahat bir şekilde yüzebilirsiniz.
Salda Gölü Belediye Plajı'nın herhangi bir giriş ücreti yok.
Salda Gölü'nün killi kumullarının cilde iyi geldiği söyleniyor. Burayı ziyaret edenler, kil ile yüzlerine maske yaparak ciltlerine yumuşaklık katıyorlar.
İHA'dan Eren Ayhan'ın Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon ile yaptığı röportaja göre Salda Gölü'nün ayak basmaya bile kıyılamayan huntit yapılı ve oluşumu yıllara dayanan beyaz kumları Bodrum koylarını Maldivlere çevirmek isteyenlerce taşınmış.
Göle gelen ziyaretçiler, cilde faydası olduğu inanışıyla göl kıyısında çukurlar açarak, çamur banyosu yaptı. Gölün Beyaz Adalar kısmında çok sayıda çamur çukuru oluştu. Bunun üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 15 Ekim 2020'de bu bölge ziyarete kapatıldı.
Öyle Özel Bir Yer Ki Ayakla Bile Basmayın. Toplu İğne Bile Çakmayın!” Şeklinde Bir İfadeye Rastlanamıyor. Salda Gölü'nün doğal yapısının korunması için tedbir çağrısı birçok kişi ve kuruluş tarafından yapılsa da, “göle ayakkabıyla dahi girilmemeli” uyarısı Salda hakkında paylaşımlar yapan NASA'ya ait değil.
Tuz Gölü, Türkiye dünyanın ilk beşinci en temiz gölüdür. Salda Gölü'nün yaklaşık 2 milyon yıl önce oluştuğu tahmin ediliyor.
Salda, Millet Bahçesi projesinden çekilen sularına; Mars'taki Jezero Krateri'ne olan benzerliğinden, varlığını tehdit eder hâle gelen turizme kadar çok boyutlu bir tartışmanın öznesi. Bu benzersiz gölün hikayesini kamu görevlileri, bilim insanları ve yerel halktan +90 farkıyla dinle.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri