Hilafet şûra esasına dayanır. Yani halife müslümanların istişâresi ve seçimi (bey'at) sonucunda işbaşına gelir. Saltanatta ise buna yer yoktur. Saltanat babadan oğula geçen bir hak olarak kabul edilir.
Saltanat bir ülkenin yönetiminde hükümdar, padişah veya sultan olarak adlandırılan tek kişinin egemen olmasıdır. Halife ise Hz. Muhammed'in vekili olarak Müslümanların imamlığını ve şeriatın koruyuculuğunu yapmakla görevli kimsedir. Halifelik ise halifenin temsil ettiği makamdır.
Yeni bir devlet kurulması düşüncesiyle birlikte Osmanlı Devleti'nde hakim olan saltanatla yönetme sisteminin ortadan kaldırılmasına karar verildi. Halifeliğin kaldırılması ise saltanat sisteminden sonra gerçekleşti.
Hilâfet veya halifelik (Arapça: خلافة), İslam peygamberi Muhammed'in 632 yılındaki ölümünün ardından oluşturulan siyasi bir makamdı. Bu siyasi makamın başındaki kişilere halife (Arapça: خليفة) denirdi.
1 Kasım 1922'de saltanat ve halifelik birbirinden ayrılarak saltanat kaldırıldı ve halifeliğin yetkileri dinî konularla sınırlandırıldı. Vahdettin'in ülkeyi terk etmesinden sonra, Osmanlı sülâlesinden Abdülmecit Efendi, TBMM tarafından halife seçildi.
İlgili 18 soru bulundu
Ebû Bekir'le başlayan hilâfet, Muaviye'nin yönetime geçmesi ile saltanat şekline dönüşmüştür.
Abdülmecid Efendi (Osmanlı Türkçesi: عبد المجيد افندی) veya II. Abdülmecid (Osmanlı Türkçesi: عبد المجید ثانی, 'Abdü'l-Mecîd-i-sânî) (29 Mayıs 1868, İstanbul - 23 Ağustos 1944, Paris), Osmanlı hanedanından son İslam halifesi, iki kutsal caminin hizmetkârı, ressam ve müzisyen.
Halifelik makamı artık yok. Zaten 4 halifeden sonra bu makamın saltanata dönüştüğünü ve Osmanlının son zamanlarında işlevi olmayan bir hal aldığını görürsünüz.
Halife şeçiminde adaylarda aranacak Şartlar Akıl ,Buluğ , Hürriyet , İslam , Erkek Olmak , Adil Olmak , İlim , Görev Yeterliliğine Sahip Olmak , Sağlık , Kureyşilik tir. 3-İslam Ve Müslüman Olmak Ve Takva Hayatı Yaşamak şart koşulmuştur.
İslam'ın devlet anlayışında devlet başkanı için kullanılan unvandır. Hz. Peygamber'den sonraki devlet başkanlığı kurumunu ifade eder. Devlet başkanı için kullanılan bu unvan ayrıca tasavvufi anlam da kazanmıştır.
Hilafet şûra esasına dayanır. Yani halife müslümanların istişâresi ve seçimi (bey'at) sonucunda işbaşına gelir. Saltanatta ise buna yer yoktur. Saltanat babadan oğula geçen bir hak olarak kabul edilir.
Hükümdarlık, sultanlık, padişahlık, krallık ve monarşi gibi isimlerle de anılan saltanat, Emeviler, Abbasiler, Selçuklular ve Osmanlılar dönemleri boyunca İslâm tarihinde görülen başlıca yönetim biçimi oldu. Günümüzde de Suudi Arabistan ve Ürdün gibi halkı Müslüman ülkelerde varlığını sürdürmektedir.
Bazı meclis üyelerinin halifeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden üstün görmeleri. Halifelik makamının ulusal egemenlik anlayışına aykırı bir kurum olması. Halifeliğin çağdaşlaşma ve laik bir kurma önünde büyük bir engel olarak görülmesi.
Muâviye ve Abdülmelik b. Mervân'dan sonraki halifelere de bu şekilde biat edilmiş, böylece hilâfet, babadan oğula veya hânedanın başka bir üyesine geçmek suretiyle saltanata dönüşmüştür. Bu husus Emevî döneminin en belirgin özelliğidir.
Halefe (H-L-F)den gelen halife, kendinden öncekinin ardınca gelip sonra onun yerine geçen demektir. Çoğulu halaiftir. Halife, hallf demektir ve bunun (halif) çoğulu ise hulıfa dır.
Merhaba, → → → Halifeliğin saltana dönüştüğü dönem Emeviler Dönemi'dir. Emeviler Dönemi'nde halifelik babadan oğula geçerek saltanata dönüşmüştür.
Böyle bir zulüm karanlığında hikmet-i ilahi tecelli etmiş, İslam'ın nurunu ve adaletini yeniden tesis eden Ömer bin Abdulaziz halife olmuştur. İslam tarihinde kendisinden haklı olarak '5. Halife' ya da '2.Ömer', olarak söz edilmesinin ana sebebi; onun Kur'an ve sünnete uygun adaletli idareyi yeniden tesis etmesidir.
Halifeliğin kaldırılması, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 3 Mart 1924 tarihinde çıkardığı kanunla halifelik makamını kaldırmasıdır. Devletin laikleştirilmesi yolunda yapılmış siyasi bir devrimdir.
Bu doğrultuda İslam kadına erkek üzerinden değer vermek yerine insan olması bakımından taşıdığı değeri hatırlatmıştır. Dolayısıyla kadın ve erkek Allah'ın “yeryüzündeki şerefli halifesi” olma vazifesini birlikte yüklenmektedirler.
Yavuz Sultan Selim'ın Osmanlı'ya getirdiği hilafet makamı 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından kaldırıldı.
Hilâfetin kaldırılması
3 Mart 1924'te çıkarılan bir kanun ile halifelik resmî olarak kaldırılmıştır.
Daha açık ve kesin bir ifade ile “hilâfet” dinî değil, tam anlamıyla siyasî ve beşerî bir iştir.
getiren Yavuz Sultan Selim Han'ı vefatının 500. yılında.
Osmanlı Padişahı 99. İslam Halifesi)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri