Şampuan içeriği: Şampuanın içeriği, saçınızın sağlığı açısından oldukça önemlidir. Paraben, sülfat, silikon gibi zararlı maddeler içeren şampuanlardan kaçınmak gerekir. Doğal ve organik içerikli şampuanlar tercih edilmelidir. Saç derisi hassasiyeti: Bazı kişilerin saç derisi hassas olabilir.
*Şampuan seçerken mutlaka saç tipinize uygun olan şampuanı tercih etmelisiniz. Her saç tipine göre farklı içerikte şampuan üretildiğinden isabetli bir seçim yapmanız gerekmektedir. Saçlarınız kuruysa nemlendirici oranı yoğun olan ya da yumuşaklık veren bitkisel yağ özleriyle desteklenmiş şampuanları tercih etmelisiniz.
Bitkisel ve hafif formüllere sahip şampuanlar, saçınızdaki fazla yağı giderirken saçınızı kurutmadan temizleyecektir. Saçları kurumaya eğilimli olan bireyler, nemlendirme özelliğine sahip şampuanları tercih edebilir. Argan yağı gibi doğal yağlar içeren şampuanlar kuru saçlar için doğru bir tercih olabilir.
Saçların bakımlı görünmesi konusunda şüphesiz en önemli husus şampuan seçimi. Günümüzde birbirinden farklı türde ve markada şampuanlar üretiliyor. Normal, yağlı, zayıf, boyalı ve kuru gibi farklı saç tiplerine uygun içeriğe sahip ürünler arasında kendine en uygun seçimi yapman oldukça önemli.
İlgili 23 soru bulundu
Doğal içerikli şampuan çeşitleri; sülfat, paraben ve buna benzer kimyasal maddeler barındırmayan, çeşitli bitki özleri içeren organik ürünlerdir. Saçlarını kimyasal şampuanların yıpratıcı etkilerinden korumak isteyenlerin tercihi bitkisel şampuan çeşitlerinden yana olur.
Bütün şampuanlar ?-90 oranında su ile, %2-8 oranında yıkayıcı, yumuşatıcı, statik elektriklenmeyi önleyici maddeler içerirler. ivarında ise, koku ve içinde bakteri ürememesi için koruyucu maddeler içerirler. Şampuanlarda paraben bulunmaz.
Dr. Hande Ulusal, "Özellikle şampuanı üreten firmanın adı, üretim yeri açık olarak adresi, üretim tarihi, mutlaka barkodu ve barkod numarası bulunması gerekir. En önemlisi de ayrıntılı olarak bütün içindeki etken maddeleri içeren bir içerik listesi bulunması gerekir" dedi. AŞIRI KÖPÜRÜYORSA SAHTE OLABİLİR!
Ciltte alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebiliyor. Bir araştırmada ise göz dokusuna zarar verip görme problemlerine neden olduğu görülmüştür. SLS'ye düşük miktarda olsa da dioksan diye adlandırılan kanserojen madde üretim sırasında bulaşabilmektedir. Bu nedenle de ayrıca risk oluşturmaktadır."
Özellikle sık sık şampuan değiştiren ve saçlarında kepeklenme olan kişiler, bu sorunun nedeninin şampuan değiştirmek olduğunu düşünmektedir ancak bu durum doğru değildir. Sık şampuan değiştirmek genel olarak saçlar için sağlıksız bir durum olsa da kepeklenmenin kesin nedeni değildir.
Yapılması gereken en doğru şey şampuan satın alırken içerisinde SLS yani Sodyum Lauryl Sülfat bulunup bulunmadığına içeriğindeki bilgilere bakarak incelemeniz gerekiyor. Şampuan alırken içinde Sülfatsız tuzsuz ve paraben içermeyen şampuanı tercih etmelisiniz. Eğer içeriğinde sülfat varsa almamaya özen göstermelisiniz.
Eğer ürünün içeriğine baktığınızda SLS veyahut SLES maddelerini görüyorsanız üründe tuz var anlamına gelir. Bunun yanı sıra bir diğer yol ise şampuanı kullanmak olabilir. Eğer şampuan köpürürse içerisinde tuz olduğu anlaşılır.
Saç sağlığı için düzenli ve dengeli saç bakımı çok önemlidir. Saç derisini temiz ve nemli tutmak, saç tellerini güçlü tutmak için gereklidir. Ancak aşırıya kaçmamak da önemlidir. Gereksiz sık şampuan değiştirmek, saç derisini kurutabilir ve saç tellerini zayıflatabilir.
1) Şampuan yerine sabun kullanmak daha sağlıklı
Oysa ki saçları sabunla yıkamanın şampuana karşı bir üstünlüğü yok. Hatta tam tersi şampuanlar sabuna göre saç derisinin ph'ına ve saç tellerinin yapısına göre formüle edilen maddelerden oluştukları için sık kullanım açısından daha uygun olabiliyor.
Geniş kitleler tarafından bilinen ve tercih edilen şampuan markaları arasında Caudalie, Clear, Loreal Paris, Cosmed, Davines, Bioxcin, Elseve, Gliss, Hair 360, Head & Shoulders, Herbal Essences, Herbatint, Innova, Kerastase, La Roche Posey, Nux, Pantene, Procsin, Schwarzkopf, Urban Care gibi pek çok marka bulunuyor.
Uzmanlar hafta 3 kere şampuanla saç yıkamanın yeterli olduğu görüşünde. Saçınızı ne kadar sık yıkarsanız saç köklerinizin o kadar çok yağ ürettiği konusunda da uyarıyorlar. Saçınızın kirli olması bir avuç dolusu şampuan kullanmanızı gerektirmez.
Şampuanlardaki köpükler saçlarınızı köpürmeyen şampuanlara oranla daha fazla yıpratabilir. Şampuanınız eğer fazla köpürmüyorsa asla temizlenmiyor diye düşünmemelisiniz. Köpürmeyen şampuanlar saçlarınızı daha nazik bir şekilde temizler ve arındırır.
Sülfatsız şampuanlar diğerlerine göre köpürmez ancak aynı ölçüde saçtaki yağı, kiri temizlemeye yardımcı olur. Saçın doğal yapısını bozmayan formülü sayesinde saç tellerini yıpratmadan temizlik işlemi sağlar.
Doğal hammaddelere dayalı kozmetik ürünler de hazırlayan Kudret Livaoğlu, doğal ürünlerle ilgili şu bilgileri veriyor: "Doğal ürünler çok köpürmüyor ve sentetikler gibi bir kez yıkamak temizlik için yetmeyebiliyor. Sentetik şampuanlarda köpüklerin kalıcı olması için ayrıca malzemeler katılıyor.
Şampuan değiştirmenin doğrudan kepek oluşumuna sebep olduğunu söylemek yanıltıcı olabilir. Ancak, şampuan değişikliği bazen baş derisinin tepkisine yol açabilir ve bu da geçici olarak kepeklenmeye neden olabilir.
Saçları kuru olan kişiler besleyici şampuanları tercih etmeli. Katkı maddesi olmayan, alkolsüz, bitkisel şampuanlar kullanmaya özen göstermeli. Şampuanın arkasına bakılarak besleyici ve nemlendirici özelliği olup olmadığı kontrol edilmeli.
Sülfat içermeyen şampuanlar halk arasında "tuzsuz şampuan" olarak da bilinmektedir. Sülfat, şampuanın köpürmesini sağlayan maddedir.
Dolayısıyla saçı yıkarken sabun kullanımı sonrası saç derisi normal pH'ı olan 4,5-5,5 aralığına geri dönmeye çalışır ve bu saç derisi için oldukça yorucu olur. Katı şampuanlarımızın pH değeri ise 5,0-5,5 arasında ve saç derisi ile uyumlu olarak üretilmektedir. KATI ŞAMPUAN İÇERİĞİ NEDİR?
Ancak içeriğinde sülfat içeren bir şampuan kullanmak saç boyasının akmasına yol açar. Saçlarınızın boyalı ve bakımlı görüntüsünü daha uzun sürmesi için sülfatsız şampuan kullanımı önerilir. İçeriğinde sülfat içermeyen şampuan saç derisini tahriş etmez ve saç köklerini tıkamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri