Çok pahalı bir şehir, Gaziantep diye. Neredeyse Türkiye'nin en pahalı şehri. Gastronomi kenti Gaziantep'te başta baklava olmak üzere, kebap, sebze, meyve, giyecek, gıda maddesi ve ev kiraları çok pahalı. Koronavirüs döneminde fiyatlar katlanarak daha da arttı.
Eğitim, ticaret ve sanayi şehridir. Hâlâ yaşanılan en eski kentlerinden biridir. Bunların yanında Gaziantep, Türkiye sanayisi ve ticaretinde de çok önemli bir yer tutar. Bunun sebepleri arasında Gaziantep'in Anadolu ile Orta Doğu arasında bir konumda bulunması ve liman kentlerine yakınlığı sayılabilir.
GAZİANTEP'İN COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ
Akdeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinin birleştiği noktada konumlanan Gaziantep Suriye'ye komşu sınır ilimizdir. Güneydoğu Torosların uzantıları olan Sof dağlarının bulunduğu ilde ayrıca Dülükbaba, Sam, Ganibaba ve Sarıkaya Dağları da yer almaktadır.
2.Gaziantep Adı
Yöre halkı tarafından Antep olarak bilinen şehrin eskiden resmi adı Aynitap-Ayıntap idi. Ayıntap adının kökeni ile ilgili çok değişik rivayetler mevcuttur (Güzelbey, 1987: 30).
güneydoğu anadolu bölgesinde..
İlgili 30 soru bulundu
1515'de geçici olarak Memluk hakimiyetine giren Gaziantep, Dulkadiroğlu Beyliği üzerinde etkili olan Osmanlıların ilgisini çekmeye başlar.1516'da Gaziantep ve çevresi Yavuz Sultan Selim tarafından kesin olarak Osmanlı topraklarına katılmıştır.
Gaziantep'te ki Alevi yerleşim sayısı 39'dur. 11 tane Yavuzeli, 8 tane Araban, 6 tane Nurdağı, 8 tane Şahinbey, 2 tane İslahiye ve 3 tane Oğuzeli ve 1 tane Nizip ilçesinde Alevi yerleşimi vardır.
Açıklama: Gaziantep'in antepfıstığı ile kırmızı biberinin şöhreti yaygındır. Bir de efsanesi var, şöyle söylenir: Bir bahar günü, Antepli iki kız kardeş, bahçelerinde, tohum atıyor, çapa yapıyorlarmış. Hiç tanımadıkları yaşlı, yoksul bir derviş, bahçenin bir başında çalışan iki kız görmüş.
Gaziantepte billboardlardaki afişlere hakaret içerikli yazılar yazan zanlı gözaltına alındı. Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri çalışma başlatarak olayı gerçekleştiren M.N.G'yi tespit etti. Şüpheli hakkında Cumhurbaşkanına hakaret ve mala zarar verme suçlarından soruşturma başlatıldı.
Leonardo Da Vinci'nin Mona Lisa resmi, bu teknikte yapılan eserlere bir örnektir. Bu özellikleri nedeni ile eser, Zeugma ve Gaziantep'in sembolü hâline gelmiştir.
Akdeniz Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin birleşme noktasında yer alan ilimiz 36° 28' ve 38° 01' doğu boylamları ile 36° 38' ve 37° 32' kuzey enlemleri arasında bulunmaktadır.İlimizin doğusunda Şanlıurfa, batısında Osmaniye ve Hatay, kuzeyinde Kahramanmaraş, güneyinde Suriye, kuzeydoğusunda Adıyaman ve ...
Gaziantep'te Deniz ve Göl Var mı? Gaziantep şehri deniz bulunmayan iller içerisinde gelir. Aynı zamanda Gaziantep sınırları içerisinde doğal olarak Göl bulunmadığını ifade etmek mümkündür. Tabii bunun dışında birçok pınar ile beraber yapay Göller olduğunu ifade etmek mümkün.
Ayrıca Gaziantep geçen yıl 50 bin 203 göç aldı. Türkiye İstatistik Kurumu 2021 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre Gaziantep'in nüfusu 2 milyon 130 bin 432 kişi. 2021 yılında Gaziantep'ten 57 bin 475 göç ederken, 50 bin 203 kişi ise şehre yerleşti.
GAZİANTEP AĞZI VE ARAPÇA:
Halkı tamamı ile Türk olan ve incelenebilen en eski asırlardan beri daima Türkçe konuşmuş olduğu görülen Gaziantep'te ve çevresinde Arapça konuşan bir tek yerliye rastlanmaz. Konuşmak şöyle dursun, Arapça öğrenmiş olan da yok denecek kadar azdır.
İldeki en önemli tarım ürünleri buğday, arpa, merci- mek, nohut, karpuz, kavun, soğan, sarımsak, pamuk, üzüm, domates, biber, patlıcan, fasulye, turp ve havuçtur. Ayrıca ağaç olarak özellikle antepfıstığı, zeytin ve nar yetiştirilmektedir.
Gaziantep'te metal ve makine sanayi ilimizin ana sanayi dalları olan gıda, tekstil ve plastik sanayine dayalı olarak gelişmiştir. Gaziantep, değirmen makineleri, tarım makineleri, tekstil makine ve yedek parçaları konularında, Türkiye'de önemli bir yere sahiptir.
Türkiye'de ayakta kalabilen kalelerin en güzel örneklerinden birisi olan Gaziantep Kalesi, gerek ihtişamı ve heybetiyle, gerekse bir sır gibi gizlediği tarihiyle şehrin tam merkezindedir. Yaklaşık 25-30 metre yükseklikte bulunan bir tepe üzerinde olan kale, Gaziantep'in nadide yapıları arasındadır.
Kaç Günde Gezilir; Gaziantep'i 3 günde gezebilmeniz mümkün. Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Gaziantep'te hava sıcaklıkları Haziran-Eylül ayları arasında oldukça yüksek olup, Aralık-Şubat ayları arasında ise çok soğuktur. Bu nedenle en uygun dönem olarak sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz.
Gaziantep'in de en çok tüketilen ve en meşhur yemeklerinden olan ayva kebabı, Gaziantep'in uçsuz bucaksız birçok kebap türünden yalnızca bir tanesidir. Ayva kebabı ücret olarak orta düzeyde bir yemektir. Gaziantep'in yöresel bir yemeği olduğu için çoğu restoranında ve tüm kebapçılarında bulabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri