Samsun Trabzondan 1924 yılında ayrıldı Samsun Vilâyet Yıllığına göre.Samsunda eski Trabzon gibi çok tabii ve çok güzeldi.
Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan ilin Karadeniz'e kıyısı bulunur. Günümüzde Karadeniz Bölgesi'nin Samsun'dan sonra ikinci büyük kentidir. 12 Kasım 2012 tarihinde kabul edilen büyükşehir yasa tasarısı ile büyükşehir belediyesi olmuş ve merkez ilçe kaldırılarak Ortahisar ilçesi kurulmuştur.
Böylece Havza 1430 tarihinde Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlılar döneminde Amasya İline bağlı olarak yönetilen Havza, 1882 tarihinde İlçe haline getiriliyor, 1926 yılında ise Samsun'a bağlanıyor.
Türkiye'nin kurulmasına dek uzanan ve 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışıyla başlayan sürecin başlangıç durağı olması nedeniyle özel bir konumu bulunan Samsun "19 Mayıs Kenti" olarak anılmakta ve 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'na ev sahipliği yapmaktadır.
Samsuna yerleşen ilk topluluk MÖ 5000 -3500 arasında Samsun'a gelen Kaşkarlar olarak bilinmektedir. Kaşkarlardan sonra Samsun sürekli el değiştirmiş ve en son Pers hakimiyetine girmiştir. Perslerden sonra Makedonya, Pontus, Roma, Bizans egemenliği yaşayan Samsun bunların ardından bir Ceneviz kolonisi haline gelmiştir.
İlgili 39 soru bulundu
İşte, her alanda görülen Samsung firması hakkında merak detaylar. Samsung, Lee Byung-Chul tarafından, 1938 yılında kurulmuş olan ve merkezi Güney Kore olan dünyaca ünlü bir şirkettir.
Samsun'da dışarıdan gelenler arasında en çok Ordulu, en az Hakkarili yaşıyor. Başka illerin nüfus kütüğüne kayıtlı olup Samsun'da ikamet edenlerin başında Ordulular geliyor. Bunu Trabzon, Amasya, Giresun ve Tokatlılar takip ediyor. En az ikamet edenler ise Hakkarililer.
İsmin İbranice kökenli olduğunu savunan görüşe göre İbrani lider Samson, Karadeniz kıyılarına kadar gelip bir kent kurmuş ve kente kendi ismini vermiştir. Diğer bir görüşe göre ise isim Nuh'un oğullarından biri olan Sam'dan türemiştir.
Son yıllar. 2005-06 sezonunda Süper Lig adını alan 1. Futbol Ligi'nde başarısız bir sezon geçiren kulüp ligi 17. tamamlamış ve onüç sezon sonra küme düşmüştür. Aynı sezon Türkiye Kupası'nda ise çeyrek finale kadar yükselinmiş fakat Denizlispor'a elenerek kupaya veda edilmiştir.
Millî Mücadele'nin sonlanması ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilânı ile Türkiye sınırları içerisinde kalan Canik de sancak ve mutasarrıflıkların il yapılmaları üzerine Samsun adıyla il statüsü kazanmıştır.
İlk defa 1370 yılında Sarıcalı Mahallesi ve Kuş Doğanlı köylerinin bulunduğu mevkide büyük bir panayır kurulmuş, Çarşamba günü olması nedeni ile bu panayıra Çarşamba Panayırı denilmiştir. Bu pazaryeri sonradan değişmiş ve adı tüm ovaya verilmiş olup, 600 yıldan beri tüm ovanın adı olarak anılmıştır.
Yüz binlerce muhacir, mağdur ve mazlum... Pontus Devleti kurma hayalleri içinde bulunan Rumlar, Osmanlı Devleti'nin savaşlarla yıprandığı işte böylesi bir dönemde çeteleşmeye başladılar. Samsun köylerinin civarına yerleşen bu Rumlar, ilk çeteleri kendiliğinden kurdular.
Şehrin adının tam olarak ne anlama geldiği kesin değildir, ancak çeşitli teoriler bulunmaktadır. Bazı araştırmacılara göre, "Amisos" kelimesi, yerel bir dilden türemiş olabilir ve "balıkçıların yeri" veya "balıkçı kasabası" gibi anlamlara gelebilir.
1868'de vilayet olan Trabzon'a merkez sancağı dışında Lazistan, Gümüşhane, Canik (Samsun) sancakları bağlıydı. 1890'da merkez sancağı Ordu, Giresun, Tirebolu, Görele, Vakfıkebir, Sürmene ve Akçaabat, Canik sancağı Bafra, Ünye, Fatsa, Çarşamba ve Terme, Lazistan sancağı Rize, Of, Atina (Pazar) ve Hopa, Gümüşhane sancağı ...
Rize, 1867 Vilayet Nizamnamesine göre Trabzon Vilayetinin merkez sancağının 6 kazasından biri durumundaydı. Cumhuriyet dönemine kadar sancak merkezi olan Rize, 20 Nisan 1924 tarihinde Vilayet olmuştur.
Türkiye İstatistik Kurumu Samsun Bölge Müdürlüğü, 5 büyük ilçede yaşayanların nereli olduklarına dair istatistikler yayınladı. Samsun'un 5 büyük ilçesinde toplamda 34 bin 968 Trabzonlu ikamet ediyor.
Yılport Samsunspor, 11 yıl aranın ardından Spor Toto Süper Lig'e döndü. Süper Lig'de son olarak 2011-2012 sezonunda mücadele eden Karadeniz temsilcisi, ligi 16. sırada tamamlayarak bir alt lige düşmüştü. Samsunspor, 11 yıl aranın ardından taraftarına yeniden Süper Lig sevinci yaşattı.
Samsun Hangi Bölgede? Samsun, Karadeniz Bölgesi Orta Karadeniz bölümündedir. Doğusunda Ordu ili bulunan Samsun'un komşu illeri ise Tokat, Çorum, Sinop'tur. Kuzeyinde ise Karadeniz bulunur.
Toplamda ise Galatasaray 23, Fenerbahçe 19, Beşiktaş 16, Trabzonspor 7, Bursaspor ve Başakşehir ise birer kez şampiyon olmuştur.
Mustafa Kemal'in 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan başlayıp, Amasya'ya, Erzurum'a, Sivas'a yönelen, daha sonra Ankara'ya, ve 9 Eylül 1922'de İzmir'e ulaşan yolculuğundan Millî Mücadele tarihimiz oluşmuştur.
Samsun günleri
Samsun'a 19 Mayıs'ta Tütün İskelesi'nden çıkan Mustafa Kemal görevinin gereklerini yerine getirmeye koyulmuş ve bazı incelemelerde bulunmuştur.
Samsun nüfusuna kayıtlı olanların çeşitli nedenlerle ikamet etmek için en çok tercih ettiği ilk beş il 428 bin 751 kişiyle İstanbul, 89 bin 004 kişiyle Bursa, 82 bin 811 kişiyle Ankara, 46 bin 669 kişiyle Tekirdağ ve 43 bin 519 kişiyle Kocaeli oldu.
Samsun'un bilinen ilk ismi "Amisos"tur. Tarih kitaplarında yer alan bilgilere göre, Anadolu Selçukluları zamanında Samsun`un Müslüman yerleşim yerleri 1.185 yılında Anadolu Selçuklu hakimiyetine geçmiştir. İlk defa Amisos ismi Selçuklular tarafından Samsun olarak değiştirilerek kullanılmaya başlanılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri