Fazla çalışma, beyaz yakalının aldığı ücrete ve yaptığı işe dahil olarak kabul edilir. Fakat yukarıda da belirtildiği gibi beyaz yakalılar bir başka kişiden açık talimat olması veya bir başka kişiden emir alınması halinde fazla mesai ücretine hak kazanabilmektedir.
“Beyaz yaka” olarak tanımlanan grupta bulunan kişiler, “işçi grubu” olarak da bilinen mavi yakalılarla kanun karşısında aynı hak ve özgürlüklere sahiptir. İş Kanunu, haftalık çalışma saatlerini 45 ila 66 saat arasında sınırlar ve her iki grup da bu kanuna uymak durumundadır.
Beyaz yakalıların maaşları ortalama 12.000 TL ile 80.000 TL arasında değişir.
Beyaz yaka çalışanların genellikle mavi yaka çalışanlara kıyasla daha yüksek maaşlar aldığı görülür. Mavi yaka çalışanların maaşları genellikle beyaz yaka çalışanlara göre daha düşüktür. Beyaz yaka çalışanlar genellikle düzenli bir çalışma saatine sahiptir ve vardiyalı çalışmazlar.
(Basit olarak anlatmak istersek, beyaz yakalılar yüksek maaş aldığından dolayı fazla çalışma yaptıklarında, bayram ve genel tatillerde çalıştıklarında, bu fazla çalışmaların ve tatillerin ücretlerini alma haklarına Kanunen sahiptirler.
İlgili 36 soru bulundu
Beyaz yaka statüsünde çalışanlar işlerinde iş gücü olarak beden gücünü kullanmayan, yüksek vasıflı işler yaparak daha yüksek ortalama maaşlar kazanan bir profile sahip olan çalışan sınıfına girmektedir.
İşi el emeği gerektiren mavi yakalı işçi, çevre ile alakalı işlerde çalışanlara yeşil yakalı işçi, mavi ve beyaz arasında kalıp genelde önlisans eğitimi veya teknik okul eğitimi gerektiren uzmanlıkları kapsayan işlerde çalışanlara gri yakalı işçi ve bakım odaklı kariyer alanında çalışanlara pembe yakalı işçi denir.
Hizmet süreleri ve yıllık ücretli izin süreleri şu şekilde sunulabilir: 1 yıldan 5 yıla kadar hizmet süresi olan çalışanlara en az 14 gün. 5 yıldan fazla 15 yıldan ise az hizmet süresi olan çalışanlara az 20 gün. 15 ve üzeri hizmet süresi olan çalışanlara en az 26 gün.
Beyaz yaka nedir sorusunun cevabı; iş dünyasında zihinsel gücünü kullanan, yönetsel ve idari işler yapan meslek grupları beyaz yakalı olarak adlandırılıyor. Beyaz yakalı işçiler genel olarak masa başında çalışıyor ve fiziksel emek göstermiyor.
Beyaz yaka tıraş olmalı, hiç değilse derli toplu giyinmeli. Spor giyinen ofis çalışanlarının popülasyonu artsa da hâlâ çok yaygın değil. Mavi yaka ise giyim konusunda rahat. Spor kıyafetleri tercih edebilir ya da üniforma giymesi gerekebilir.
Beyaz yaka meslek grupları olarak; idareci, bankacı, memur, aile hekimi, avukat, insan kaynakları çalışanı, muhasebeci, dijital pazarlama uzmanı gibi genellikle masa başı çalışma ortamına sahip meslekleri sayılabiliriz.
Gri yakalı işçi, beyaz yakalı işçi veya mavi yakalı işçi olarak sınıflandırılmamış çalışanların dengesini ifade eder. Hem mavi hem de beyaz yakalı unsurların bazılarını içeren ve genellikle gelir elde etme yeteneği açısından iki kategori arasında yer alan meslekleri ifade etmek için kullanılır.
İşletmelerin ve şirketlerin insan kaynakları tarafından yapılan sınıflandırmaya göre, belli bir ücret karşılığı, el emeğine dayalı işlerde çalışan kişilere mavi yakalı denir. Bununla birlikte bazı işletmelerde üniversite mezunu olmasına rağmen işte tecrübesiz olan kişiler için de mavi yaka terimi kullanılır.
Pembe yakalı işçi, bakım odaklı kariyer alanında ya da tarihsel olarak kadınların işi olduğu düşünülen alanlarda çalışan birini ifade eder. Bu, güzellik endüstrisindeki işleri, hemşireliği, sosyal çalışmayı, öğretimi, sekreterlik çalışmasını veya dadı gibi meslekleri içerebilir.
Başka bir ifadeyle; ek mesai ancak kanunda belirtilen sınırlar dâhilinde mümkün olabilir. Yıllık fazla mesai saati maksimum 270 saattir. Bu limit, aylık olarak ise 22,5 saate tekabül eder.
Kırmızı Yaka: Kırmızı Yakalılar her türden devlet işçilerini kapsamaktadır. Turuncu Yaka: ABD'de mahkumlara giydirilen turuncu renkten dolayı, hapishane işçilerini kapsıyor. Yeşil Yakalı: Çevre ve yenilenebilir enerjiye ilişkin çok çeşitli mesleklerde çalışanları tanımlıyor.
Fazla mesai alacağı, bu ayrımın en önemli sonuçlarından biridir. Mavi yakalılar fazla mesai ücretine koşulsuz hak kazanırken beyaz yakalıların, yani yönetici sıfatı olan kişilerin, fazla mesai ücreti alabilmesi bazı koşullara bağlıdır.
Peki kimdir bu altın yakalılar? İyi eğitim görmüş, yüksek vasıflı üst düzey beyaz yakalılardır. Bu sınıfa dahil olanların en önemli özellikleri, mevcut olan yüksek teknoloji ürünü iletişim olanaklarını, bilgisayarları ve yüksek teknolojiyle çalışan her türlü araçları kullanabilmeleridir.
Eğitim alanına bakıldığında ise işletme mezunu olmak yöneticilik yolunda önemli bir tercih sebebi olarak görülüyor. Erkek müdürlerin yüzde 53'ü işletme bölümünden mezun olmuşken, kadın müdürlerde işletme mezunları yüzde 30 oranında. Beyaz yakalı kadın ve erkeklerin görev yaptıkları sektörler eşit dağılım gösteriyor.
Günlük azami çalışma süresi ne kadardır? Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
Yukarıdaki mevzuat yorumundan hareketle, Cumartesi gününün çalışma günleri arasında sayılmaması suretiyle sözleşme dışında tutulabilmesi mümkündür. İş Kanunu'nda tam süreli işçilerin haftanın her günü çalıştırılması gerektiğine dair bir hüküm bulunmamaktadır.
KURAL 1: “Kural olarak cumartesi işgünüdür. Akdi tatil günü olarak cumartesi günleri yıllık izin süresine eklenmez. Başka bir anlatımla, cumartesi günleri akdi tatil günü olarak işçi çalışmadığı takdirde yıllık ücretli izin süresine ilişkin hesapta hafta tatili olarak değerlendirilemez.”
Daha önce lise ve üstü eğitim durumuna sahip olan ama yaptığı işle eğitimi örtüşmeyen çalışanlar bu programdan faydalanabiliyorken, yeni düzenleme ile program sadece lise mezunları ile kısıtlanmış oldu. Bu düzenlemeyle beyaz yaka çalıştıran neredeyse tüm işletmeler programın dışına çıkartılmış oldu.
Mavi yaka kısaca işçi sınıfını temsil eder. Mavi yakalılar fiziksel işlerde çalışan el emeğine dayalı çalışan işçilere denir. Mavi yakalar, fabrikalarda, inşaatlarda, endüstriyel, üretim tezgahlarında, sahada çoğunlukla ayakta çalışırlar.
Mavi yakalılar aylık ortalama 2 bin 800 ile 8 bin lira arasında maaş alabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri