Samsun'un son zamanlarda en ünlü yemeği Çakallı Menemeni. Samsun'da Çakallı mevkiinde bulunan mekanlarda yapılan menemen daha sonra tüm Türkiye'de tercih edilen bir lezzet haline geldi. Samsun'un en güzel yemeklerinden biri olan Çakallı Menemeni'nin diğer menemenlerden farkı, üzerine konulan kaşar peyniri.
Samsun yöresel mutfağında fasulye diblesi, turşu kavurması, karalâhana dolması, mısır çorbası, tirit, keşkek, ekşili, kaz asması, katık böreği, içli mantı, kapalı kıymalı pide ve fındıklı baklava ile kıvratma ve nokul çeşitleri en dikkat çeken yemeklerdendir.
Karadeniz mutfağının vazgeçilmezi olan tereyağı, balık doğal peynirler, yöresel bitkiler ve sebzeler Samsun yemeklerinde de ön plana çıkıyor. Samsun denilince Bafra Pidesi herkesin aklına gelen lezzetlerden olsa da Samsun'un en çok neyi meşhur dediğinizde Samsun'un yerli halkının vereceği cevap "Tirit" olacaktır.
"Aronya meyvesi ülkemiz ve Samsun'umuz açısından yeni bir ürün. Katma değeri ve antioksidan değeri çok yüksek olan özel bir bitki. İnsan sağlığı açısından da değerli olan aronya yetiştiriciliği bölgemizde farkındalık oluşturacak.
İlgili 38 soru bulundu
Samsun lahana, taze fasulye, turp ve biber üretiminde 1. sırada yer alırken ve biber üretiminde 2. sırada yer almıştır. Samsun'da en çok ekilen ürünler biber, yeşil fasulye, lahana, pırasa, domates, karpuz, kavun, patlıcan, marul, ıspanak, karnabahar gibi sebzelerdir.
Karadeniz Bölgesi şehirleri arasında yer alan Samsun insanlar tarafından yaşanabilecek güzel ilçelere sahiptir. Samsun'un yaşanacak en güzel ilçesi ise sahil şeridi, doğal güzellikleri ve geniş turizm olanaklarıyla Atakum ilçesidir.
Atakum'un en bilinen cazibe merkezi, şüphesiz ki 20 kilometrelik sahil şeridi. Uzun kumsalları, tertemiz denizi ve güneşin altında geçireceğiniz keyifli saatler, burayı tercih etmenizin bir başka sebebi. Sahilde yürüyüş yapabilir, deniz kenarındaki restoranlarda lezzetli yerel yemeklerin tadına bakabilirsiniz.
Karadeniz Bölgesi'nin eğitim, sağlık, sanayi, ticaret, ulaşım ve ekonomi açılarından en gelişmiş şehri olan Samsun kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerden biridir.
Mısır pastası, mısır çorbası, keşkek, karalahana çorbası ve sarması, kaz tiridi, yörenin en ünlü yemekleridir. Buğday unundan yapılan "Çarşamba pidesi" de son derece lezzetli, mutlaka denemelisiniz. Büyük şehirlerde Samsun ve Bafra pidesi olarak tanınan kapalı pidenin hası Çarşamba'da yapılır aslında.
Tespit edilen Samsun halk dansları İsimleri: Alaçam, Sarıkız, Tombul gelin, Samsun sallaması oyunları, Bafra, Sarıkız ikileme, Demirağa, Zirto, Kabadayı, Kasap, Samsun horonu, Tombul gelin, Rumeli dik horonu, Köroğlu, Kızlar havası, Çarşamba, Çarşamba çiftetellisi, Çarşamba düz oyun havası, Çarşamba karşılaması, Sağır ...
Eski çağlardan beri Anadolu'nun buğday ambarı olarak bilinen Eskişehir, unla yapılan yemekleriyle ünlü. Haşhaşın kullanımı çok yaygın. Haşhaşlı, cevizli ekmek ve haşhaşlı bükme meşhur. Balkan ve Kafkas göçmenlerinin mutfağı şehir mutfağını büyük ölçüde etkilemiştir.
Yerleşim geçmişi MÖ 60.000 yılına dek uzanan Samsun'a yerleşen ilk topluluk MÖ 5000-3500 arasında buraya gelen Kaşkalardır. Kaşkaların ardından Hitit dönemini yaşayan şehir MÖ 1182 ile MÖ 546 yılları arasında sürekli el değiştirmiş ve bu yıldan itibaren Pers hâkimiyetine girmiştir.
En fazla nüfusa sahip olan ilçesi İlkadım olup ardından Atakum ve Bafra gelmektedir.
Samsun ili maden çeşitliliği ve rezervi bakımından sınırlı potansiyele sahiptir. İlde belirlenmiş metalik maden ve endüstriyel hammadde kaynakları kurşun-çinko ve manganez zuhurları ile tuğla-kiremit ve çimento hammaddelerdir.
8. Bayram sofralarının şahı; kocakarı gerdanı tatlısı…
Samsun'un en sevilen tatlılarından kocakarı gerdanı tatlısı, bilinen adıyla burma tatlısı. Kocakarı gerdanı tatlısı özellikle bayramlarda çok tercih ediliyor.
Sebze ürünlerinde olduğu gibi meyve üretiminde de ilk sıralarda yer alan Samsun fındık (116 bin 795 ton) ve kızılcık (1186 ton) Türkiye'de 2'nci sırada yer alıyor. 444 ton muşmula üretimi ile 3'üncü sırada yer alan Samsun, kivi üretiminde (9611 ton) 4'üncü, böğürtlen üretiminde (64 ton) 5'inci ve dut üretiminde (2124 ...
Türkiye'de çay tarımı, Doğu Karadeniz Bölgesinde Gürcistan sınırından başlayarak Ordu ilinin Fatsa ilçesine kadar olan kuşakta yapılır. Rize, tek başına Türkiye çay üretiminin % 85'ini karşılar; çay yetiştirilen diğer iller Ordu, Giresun, Trabzon ve Artvin'dir.
Yetiştirilen ürünler buğday, arpa, çeltik, fasulye, soya fasulyesi, nohut, şekerpancarı, tütün, ayçiçeği, şeftali, fındık ve elma başta olmak üzere çok çeşitlidir. Havza ilçesi nüfus bakımından bölgede orta seviyelerde yer almaktadır.
Samsun'un nüfusu 2021 yılına göre 1.371.274'tür. Samsun'un 17 ilçesi vardır. Samsun'un ilçeleri: Alaçam, Atakum, Asarcık, Ayvacık, Bafra, Canik, Havza, Çarşamba, İlkadım, Ladik, Kavak, 19 Mayıs, Salıpazarı, Terme, Tekkeköy, Yakakent, Vezirköprü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri