İnternet üzerinden yapılan tüm iletişim süreçlerinde ahlaki açıdan doğru davranışları belirleyen bir kavramdır. Teknolojiyi kötüye kullanmayarak başkalarına zarar vermemeyi sağlayan ve doğru davranışı teşvik eden bir kavramdır.
Dijital etik, maddi dünyadaki etik anlayışından farklı olarak insanın gündelik hayatının taşındığı dijital dünyadaki davranış ve yaşayış biçimlerine ahlaki bir çerçeve getirmeyi amaçlar. İnsanlar dijital platformlarda tıpkı maddi dünyada olduğu gibi çeşitli dijital eylemlerde bulunurlar.
Sözlük anlamı olarak etik; töre bilimi, ahlak bilimi, ahlaki, ahlakla ilgili olarak tanımlanmaktadır Etik, ahlaki olanın özünü ve temellerini araştıran bilim, insan davranışları ile ilgili problemleri inceleyen felsefe dalı olarak tanımlanmaktadır. Etik, ahlak felsefesidir.
İlgili 19 soru bulundu
Etik Tanımı:
Örneğin etik; tecavüz, hırsızlık, cinayet, saldırı, iftira ve sahtekarlıktan kaçınmak için makul yükümlülükleri getiren standartları ifade eder. Etik standartlar ayrıca dürüstlük, şefkat ve sadakat erdemlerine sahip olanları da içerir.
İnternet Etiği Olan 5 Davranış:
İnterneti insanlara zarar vermeden kullanmak. İnternette saygılı olmamak. Nezaket kurallarına uymak. İnsanların çalışmalarına zarar vermeden kullanmak.
1- Bilgisayar başka insanlara zarar vermek için kullanılamaz. 2- Başka insanların bilgisayar çalışmaları karıştırılamaz. 3- Bilgisayar ortamında başka insanların dosyaları karıştırılamaz . 4- Bilgisayar hırsızlık yapmak için kullanılamaz.
İnternet etiği, insanların başkalarının haklarına saygı göstermelerini ve gizlilik, fikri mülkiyet ve özel bilgilere uygun bir şekilde değer verilmesini sağlar. İnternet etiğine uygun davranışlar gerçekleştirmek için, kullanıcıların bazı temel ilkeleri benimsemesi önemlidir.
Etik veya ahlak felsefesi doğru davranışlarda bulunmak, doğru bir insan olmak ve insani değerler hakkında düşünme pratiğidir.
Etiğin amacı, davranışlara kılavuzluk edecek olan ilke ve kuralları oluşturmak, geliştirmek ve bunların uygulanmasını savunmak olarak belirtilmektedir. Bu nokta etiğin ahlakla olan en belirgin farkıdır. Bu anlamda etik eylemleri oluşturan ilke, kurallar ve değerlerle ilgilidir (Mahmutoğlu, 2009).
Etik kişinin davranışlarına temel olan ahlak ilkelerinin tümüdür. Öte yandan etik, felsefenin ahlakla ilgilenen dalına da denilmektedir. Felsefenin bu dalı, insanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi açılardan araştırır.
Online olarak gerçekleştirilen eylemler ve davranışların etik sonuçları, bu iletişim kanallarını kullanırken yapılan eleştiriler, internet ve teknolojiyi kötü amaçlarla kullanmama ve başkalarına zarar vermeme, aynı zamanda doğru davranışı sergileyebilme dijital etik olarak adlandırılmaktadır.
Bireyin ahlaki alt yapısı temelinde, yaşadığı ve çevresinde yaşanan olaylar karşısında gösterdiği tepkiler ya da ortaya koyduğu tavır olarak tanımlanan etik kavramı artık internet ve sosyal medya için dijital etik olarak tanımlanıyor.
Bilişim teknolojilerinin ve Internet'in kullanımı sırasında uyulması gereken kuralları tanımlayan ilkelere bilişim etiği denir. Bu ilkelerin temel amacı, bilişim teknolojileri ve İnterneti kullanan birey- lerin yanlış bir davranış sergilemesine engel olarak onları güvence altına almaktır.
Bilişim Etiğine 5 Örnek:
İnterneti bilinçli kullanmak. İnsanların hiçbir şeyine karışmamak. Kimsenin özel bilgisayarına ya da elektronik eşyasını karıştırmamak. İnternette hırsızlık, dolandırıcılık yapmamak.
Başka insanların bilgisayar kaynakları izin almadan kullanılamaz. Başka insanların entelektüel bilgileri başkasına mal edilemez. Kişi yazdığı programın sosyal hayata etkilerini dikkate almalıdır. Kişi, bilgisayarı, diğer insanları dikkate alarak ve saygı göstererek kullanmalıdır.
Dijital etik, teknolojiyi kötüye kullanmayarak başkalarına zarar vermemeyi sağlayan ve doğru davranışı teşvik eden kurallara denir. Günümüzde gerçek hayatta bireylere gösterdiğiniz nezaket ve görgü kuralları, ahlaki kurallar, saygı ve nezaketin internet ortamında gösterilmesini kapsar.
Temel Etik İlkeler
* Dürüstlük, insan onuruna ve emeğine saygı, özerklik, adalet, akademik özgürlük, sorumluluk, güven, güvenilirlik, doğruluk, nesnellik, açıklık, özeleştiri, koruma, çevreye, doğaya ve canlı hak- larına duyarlılık bu ilkelerin temelini oluşturur.
Bir başka deyişle, kullanıcılara karşı teknik veya ilişkisel tarzda zarar verecek bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak yapılan paylaşımlar ve davranışlar siber zorbalık kapsamına girer. Elektronik ortamlarda yapılan zorbalık “elektronik zorbalık”, “sanal zorbalık” veya “siber zorbalık” olarak da adlandırılır.
Bunları; intihal, sahtecilik, saptırma, duplikasyon, bölme ve haksız yazarlık şeklinde özetleyebiliriz.
Etik davranış, kişiler arası ilişkilerde dürüstlük, adalet ve eşitlik ile karakterize edilir. Bireylerin ve insan gruplarının onuruna, çeşitliliğine ve haklarına saygı gösterilmesidir. Etik kişi olmak aynı zamanda sorumlu davranmak ve eylemlerinden sorumlu olmak demektir.
Etik dışı davranış, bireylerin, grupların veya örgütlerin, toplumun veya mesleğin iyi, güzel ve doğru saydığı etik kuralları, ilkeleri terk etmesi ve bu kurallar ile ilkelere aykırı davranış göstermesidir. Bu kapsamda ihmal, ayrımcılık, rüşvet gibi davranışlar, örnek olarak verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri