Güzellik, güzel kadın duyumunun ideal formudur. Buna göre, güzellik, duyumların ötesinde var olan ve tek tek güzellik duyumlarını şekillendiren bir idea'dır. Plotinus'a göre güzellik, ilahi akıl'ın dünyadaki yansımasıdır. Aristoteles, "güzel olan, salt kendisi için arzulanabilir olandır" demektedir.
Baumgarten'le (Baumgartın, 1714-1762) ile olmuştur. Güzel, belli bir akıl yürütme ile değil, dolaysız bir sezişle hissedilen, insana beğeni ve haz duygusu verendir. Hem doğada hem de sanatta bulunan güzellik birbirinden farklıdır. Doğadaki güzellik insandan bağımsız olarak var olan, insandan önce gelen bir güzelliktir.
Bir canlı, bitki ya da sanat yapıtına güzel denir. Tarih içerisinde sanatçılar ve sanat kuramcıları güzel'i açıklamak yolunda çeşitli yargılarda bulunmuşlardır. Güzel'i felsefe obje'si olarak ele alan ve onu sistematik bir biçimde geliştiren ise Platon'dur. Platon ilk olarak güzel ve iyi arasında özce uygunluk bulur.
Sanat ve güzellik arasındaki temel fark, sanatın üreten kişiye, güzelliğin ise bakan kişiye bağlı olmasıdır.
Platon, güzeli de idea öğretisine göre yorumlayarak iki tür güzelden söz etmiştir. Kendinde güzel veya değişmeyen güzel ki bu, ideadır; diğeri de tek tek nesnelerde veya fertlerdeki değişen güzel. Dünyadaki tüm güzellikler idea olan güzelin yansımasından ibarettir.
İlgili 35 soru bulundu
Platon'un güzellik felsefesi onun üç dönemi içinde incelenebilir: Gençlik dönemi, olgunluk dönemi, yaşlılık dönemi. Gençlik döneminde Platon, “güzel nedir?” sorusuyla ilgilenmiştir. Nitekim, bu döneme ait Büyük Hippias eserinde güzelin ne olduğu üzerine diyaloglar geliştirmiştir.
Estetik, güzel duygu ya da bedii, güzelliği ve güzelliğin insan belleğindeki ve duygularındaki etkilerini konu olarak ele alan felsefe dalıdır. Estetik, Antik Çağ'dan bugüne kadar felsefe tarihi boyunca birçok filozof tarafından incelenmiştir.
Felsefede estetik güzel ve güzellik kavramları ile ilgilenmektedir. Felsefede estetik güzelliğin insan bedeni ve aynı zamanda duyguları üstündeki etkilerini ele alır ve bunu da felsefi yönden inceleyerek güzel duyu olarak ifade eder. Filozoflara Göre Estetik Ne Demek? Aristoteles'e göre güzellik ahenktir ve uyumdur.
Antik Yunan filozoflarının “güzel” kavramına ilişkin felsefeleri ilk olarak Rönesans sanatında etkili olmuştur. 14. yüzyılın ikinci yarısında İtalya'da ortaya çıkan Rönesans özellikle sanat konusunda devrimsel yeniliklerin yaşandığı en önemli dönemlerden biridir.
Sanat eserlerinde, onları estetik obje haline getiren bazı özellikler vardır. Biz buna estetik değer diyoruz. Yani eğer bir eserin estetik bir değeri varsa, o eser sanat eseri olabilir. Sanat eseri deyince, sanatın bütün alanlarında verilmiş ve estetik değeri olan eserleri saymak gerekir.
Güzel sanatlar, güzellik ve zevkle ilgilenen sanatlar için kullanılan bir ifadedir. Resim, heykel, mimarlık, müzik ve şiirden oluşan beş başlıca sanat alanını kapsar.
Güzelliğin ölçütü Tanrının birliği ve düzeninden kaynaklanır. Çağdaşı Aquinas'a göreyse, güzellik varlığın öz niteliğidir ancak o birlik, doğruluk ve iyilik nitelikleriyle birlikte ortaya çıkar. Bu yüzdende güzelliğin bu değerlerin bilgisi ve farkındalığı dışında bir ölçütü yoktur.
Sanat felsefesi, felsefenin beş ana dalından biri olan estetiğin bir alt dalıdır. Estetik, bir şeyin neden güzel olduğunu veya güzelliğin ne olduğunu düşünürken, sanat felsefesi sanatın kendisi hakkında bu soruları sorar. Sanat felsefesi filozofları da yıllar boyunca bu sorulara, farklı yanıtlar bulur.
bir olayın, maddenin, mevzunun, hoşa gittiğini *, iyi olduğunu, beğenildiğini, yüz-kafa gülümsettiğini, iç açtığını belirtmek için en çok kullanılan sıfatlardan biridir güzel.
Güzellik, insan yüzünde (ya da diğer objede) görünüşü keyiflendiren biçim, orantı, renk gibi kalitelerin kombinasyonu dur. Bu son dört kelime önemlidir; güzellik izole olarak var olmaz, seyredenin gözünde var olur. Eğer bir şey bir kişinin hoşuna gidiyorsa, onun için güzeldir.
Kısaca, Hartmann için estetik değer, nesnenin ya da nesne durumlarının değeri değil, aksine estetik nesnedeki bir görünüş değeridir. Hartmann'ın burada geliştirdiği bölgesel varlıkbiliminde aynen tatbik edilmektedir.
Bu anlamda estetik sözcüğü ile estetik sıfatı taşıyan bir şeyin insanda güzel duygusunu uyandırması ve güzel olanın yalnızca güzellik duygusuna uygun olması talebinden öte, dünya ile ilişki kurma biçimine ilişkin felsefi ölçütler kastedilir.
İyi, ahlaki olanın olumlu özelliğini gösteren kavramdır. İyi, herhangi bir amaca ulaştıran, bir amaç için uygun ve başarılı olan, insanın kendisini tam anlamıyla gerçekleştirmesine yardım eden, diğer insanlar için de yararlı olandır.
Sokrates'e göre bu sonsuz güzelliğin özellikleri İhlas suresi gibidir: Doğumsuz, ölümsüz, artmaz, eksilmez... Bütün güzellikler ondan pay alır. Kendisi onların parlayıp sönmesi ile ne artar ne eksilir ne de bir değişikliğe uğrar.
Sanat felsefesi, resim, şiir, belagat, müzik gibi sanat türlerini belli başlı metotlarla inceleyen ve yorumlayan bir disiplindir. Tarihi Antik Yunan filozoflarına kadar uzanır. İlk kez 18. yüzyılda ''Estetik'' adıyla ortaya çıkan bu felsefe edebiyat, tiyatro, heykel gibi sanat türlerini de kapsar.
Tarafımızın deyişiyle her güzel, kendi içinde güzeldir (pros ti kala). Murdoch'un aktardığına göre ise Platon, güzelliğin Tanrı'da aranması gerektiğini öğütlemektedir. Çünkü güzel olan bizzat Tanrı'nın kendisidir, evrendeki güzelliği ortaya çıkaran yegâne estetik nesne Tanrı'dır[5].
Sanat estetiği, duygu ve düşüncelerle kişinin içindeki güzellik vurgusunu, insanlarda heyecan uyandıracak şekilde ifade etmesidir. Sanat estetiğinin asıl amacı; sanatı yorumlamak ve sanat üzerinde belli bir etkiye sahip olmaktır.
Hegel'e göre, artistik güzel, güzelin tek biçimidir. «Sanattaki güzel Tin'den doğar ve yeniden do ğar; onda birdenbire ortaya çıkar. Doğadaki güzellikten üstün olan sanattaki güzelliğin ürünleri doğa ve onun fenomenleri üzerinde yer alır»0 .
Kültür, güzellik algısını büyük ölçüde şekillendirir. Kültürel normlar, sanat, moda, medya ve sosyal çevre gibi faktörler, insanların güzellik standartlarını belirler. Örneğin, farklı kültürlerde farklı vücut şekilleri, yüz hatları veya renk tercihleri güzel olarak kabul edilebilir.
Estetik terimi 18. yy ortalarında Alman filozof A. G. Baumgarten tarafından ortaya atılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri