Sanat felsefesi ise insanın meydana getirdiği eserleri ele alan, sanata dair yaratmaların ve zevklerin anlamını inceleyen bir felsefe dalıdır. İnsanda hoş duygular uyandıran, güneşin doğuş ve batışı, harika bir manzara, estetiğin konusu olabildiği hâlde sanat felsefesinin konusuna girmez.
Sanat Felsefesinin Temel Problemi: Estetik
Sanat, güzelliği ve estetiği konu edinir. Sanat felsefesi de sanattaki güzellik ve estetiği inceleme konusu yapar. Dolayısıyla sanat eserinin işleniş biçminden üslubuna kadar her şey, sanat felsefesinin konusuna girer.
Sanat felsefesi; sanatın ne olduğunu sorgulayan, sa- natçının etkinliğini inceleyen felsefe dalıdır. Sanatı tüm yönleriyle ele alan felsefi bir disiplindir.
Sanat felsefesi, resim, şiir, belagat, müzik gibi sanat türlerini belli başlı metotlarla inceleyen ve yorumlayan bir disiplindir. Tarihi Antik Yunan filozoflarına kadar uzanır. İlk kez 18. yüzyılda ''Estetik'' adıyla ortaya çıkan bu felsefe edebiyat, tiyatro, heykel gibi sanat türlerini de kapsar.
Sanat sanat içindir anlayışında sanatın hiçbir şeyden etkilenmeden yalnızca sanat için olduğunu destekler. Sanatın yalnızca sanat için olduğunu savunan sanat sanat içindir anlayışı bazı dönemlerde benimsenmiş olan bir düşüncedir.
İlgili 25 soru bulundu
Batı kültürünün en temel gerilmilerinden biri duyusal olan ile düşünsel olan arasındaki ilişkiden doğmuştur. Akılsal olan ile duyusal olan arasındaki ilişki gerilimlidir; çünkü akıl duyusal olanı olumsal ve güvenilmez bulurken, duyusal olan rasyonel düşüncenin tatmin edici olmayan soyutluğunu küçümser.
"Sanat için sanat" veya "sanat, sanat içindir" , sanatın herhangi bir didaktik, ahlaki ya da faydacı işlevinden ayrılarak asıl değerinin yalnızca "gerçek" sanat olduğunu ifade eder. 19. yüzyılda Fransızca'daki "l'art pour l'art" sloganın Türkçeye geçmiş halidir.
Sanat felsefesi ise, felsefenin yalnızca sanatsal güzelliği inceleyen dalıdır. Bu durumda, estetiğin inceleme alanının sanat felsefesine göre daha geniş olduğu söylenebilmektedir.
genellikle estetik ile karıştırılır. estetik doğadaki güzeli de konu edinebilecekken, sanat felsefesi insan yaratısı olan, belli ölçütlere uyan adına sanat yapıtı denmiş nesneyi inceler. bu nesneye, insan dünyasına kattıkları bakımından yaklaşır, bunu yaparken ürünün güzel olup olmadığını inceler.
Antik Yunan'dan başlayıp günümüze kadar gelen ve sanat felsefesini derinden etkileyen iki büyük filozof Platon ve Aristoteles sanatı ilk defa sorgulayıp sanatın birey ve toplum üzerindeki siyasal, sosyal ve psikolojik etkilerini vurgulamaya çalışmışlardır.
Güzellik, güzel kadın duyumunun ideal formudur. Buna göre, güzellik, duyumların ötesinde var olan ve tek tek güzellik duyumlarını şekillendiren bir idea'dır. Plotinus'a göre güzellik, ilahi akıl'ın dünyadaki yansımasıdır. Aristoteles, "güzel olan, salt kendisi için arzulanabilir olandır" demektedir.
Sanatın Duyguların Dışavurumu Olduğu Görüşü
Collingwood, 1938'de basılan Sanatın İlkeleri (The Principles of Art) isimli kitabında sanatın temel olarak duyguların yaratıcı ifadesi veya dışa vurumu olduğunu söylemiştir.
Sanat eseri ise üreten sanatçısının emeğiyle oluşan, bir amacı ya da fikri olan ve sanatçının vermek istediği mesajı yansıtan ürünlerdir. Bir sanat eserinin varoluş amacı, onun ulaştığı kişide bir duyguyu hissettirmesi ve mesajını iletmesidir.
Platon'un güzellik felsefesi onun üç dönemi içinde incelenebilir: Gençlik dönemi, olgunluk dönemi, yaşlılık dönemi. Gençlik döneminde Platon, “güzel nedir?” sorusuyla ilgilenmiştir. Nitekim, bu döneme ait Büyük Hippias eserinde güzelin ne olduğu üzerine diyaloglar geliştirmiştir.
Görsel sanatlar göze hitap eden ürünler çıkaran sanatlardır. Seramik, resim, heykel, tasarım, fotoğrafçılık, çini ve mimarlık bu sanatlara örnek olarak verilebilir. Gösteri sanatları, kavramsal sanat ve dikiş gibi farklı sanat türleri de görsel ögeler barındırmaktadır.
Bilim felsefesi, felsefeye özgü yöntem ve tekniklerle bilimi ele alan felsefenin alt disiplinidir. Amacı felsefeye özgü düşünme ve çözümleme yönteminden yararlanarak, bilimin kavramsal yapı ve işleyişini aydınlatmaktır.
Sanatı anlamlı kılan bir temel etkinlik olarak felsefeyle bütünleşebilen bir sanat için, felsefeyle yoğrulmuş bir sanat eğitimine ihtiyaç vardır. Aynı şekilde, somutlaştırılamayan bir tefekkür alanının, somut algısına imkân veren bir etkinlik olarak sanatla bütünleşebilen bir felsefe eğitimine ihtiyaç vardır.
Sanat, insanın yaratma gücünü kullandığı, insanlarda çeşitli duygular uyandıran ve aynı zamanda da tüm toplumların bilinçlenmesini sağlayan çok önemli bir kaynaktır. Gelişmiş toplumlara bakıldığında her zaman sanatsal bir atılım yapıldığı görülüyor. Sanat, insan hayatını güzelleştiren bir akımdır.
Sanatın tanımı konusunda pek çok farklı görüş bulunsa da, sanatın tanımı kişiden kişiye değişebilir ve oldukça kişisel bir konudur. Sanat, genellikle duygusal, estetik ve yaratıcı ifade biçimi olarak kabul edilir. Birçok farklı disiplini kapsayabilen geniş bir kavramdır, bu nedenle özelleşmiş bir tanımı bence yoktur.
Sanat nedir sorusu, geleneksel sözlük anlamı olarak insan yaratıcılığının, becerisinin ve hayal gücünün ifadesi veya uygulaması olarak tanımlanıyor. Sanatların çoğu görsel olarak deneyimleniyor. Çoğu sanat türü ise yedi farklı sanat dalından biri olarak kategorize edilebiliyor.
1- Felsefe insanın hakikati anlama, bilme ihtiyacını karşılar. 2- Felsefe eleştirel bakış açısı kazandırır. 3- Felsefe, insanı insan olma bilincine ulaştırır. 4- Sistemli, doğru, önyargısız ve saygı duyarak düşünmeyi öğretir.
Özellikle varlık, bilgi, gerçek, adalet, güzellik, doğruluk, akıl ve dil gibi konularla ilgili çalışmaları içinde barındıran disiplindir. Felsefe; var olanların varlığı, kaynağı, anlamı ve nedeni üzerine düşünme eylemlerine dayanır.
Sanat felsefesi ise insanın meydana getirdiği eserleri ele alan, sanata dair yaratmaların ve zevklerin anlamını inceleyen bir felsefe dalıdır. İnsanda hoş duygular uyandıran, güneşin doğuş ve batışı, harika bir manzara, estetiğin konusu olabildiği hâlde sanat felsefesinin konusuna girmez.
Edebiyatta klasisizm
"Sanat, sanat içindir." anlayışı benimsenmiştir. Sanatçılar eserlerinde kişiliklerini gizlemişlerdir. Eserlerde klasik, değişmeyen tipler oluşturulmuştur. Fiziksel ve sosyal çevre önemli değildir çünkü değişkendir.
SANAT İÇİN SANAT (I'art pour I'art)
İlk olarak Aristoteles tarafından kullanılan mimesis kavramı, Aristoteles'in “sanat taklittir” ifadesiyle bilinmektedir. Resim ne kadar gerçeği yansıtmış, görüleni aktarmış olsa da ressamın kendi yorumu ve el becerisi dahilinde gelişmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri