Yalnız Taş Duvar Olmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Bu atasözünün anlamı, yalnız bir insan hayatını devam ettirmek için gereğinden fazla çaba göstermek zorundadır. Buna rağmen hayatının belli bir döneminden sonra bu çabası da ona kafi gelmeyecektir. Çünkü tüm işlerin üstesinden tek başına gelmesi mümkün değildir.
YALNIZ TAŞ, DUVAR OLMAZ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Nasıl bir tek taş ile duvar örülmezse insan da tek başına önemli bir işi başaramaz, başkalarıyla ilişki kurmak, işbirliği yapmak zorundadır. Ortaklık Öküzden, Başlı Başına Buzağı Yeğdir atasözünün anlamı demek?
İnsanlar hem tek başına yaşayamaz hem de pek çok işi tek başına tamamlayamaz. Dayanışma içerisinde sağlıklı ve zamanında işin tamamlanması insanların bir arada çalışmasıyla gerçekleşir.
[1] "İnsanlar arasında çeşitli yönlerden farklılıkların bulunması doğaldır." anlamında bir söz.
- GERÇEKTİR. Çünkü gerçekten 1 adet taştan duvar olmaz.
İlgili 28 soru bulundu
Bu sözü ilk okuduğumuzda yani görünen manası ile anlatacak olursak, insanın her duvara sırtını rahatça dayaması mümkün olamaz. Kişi duvarın dibine oturmadan önce mutlaka kontrol etmelidir.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
[1] Esirgediğimiz, üzerine titrediğimiz şeye her halde bir zarar gelir.
[1] Kişiye, beğenmediği şey zorla beğendirilemez.
ESKİ DOST DÜŞMAN OLMAZ, YENİSİNDEN VEFA GELMEZ ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI. Aralarında ufak tefek dargınlıklar olsa bile eski dostlar birbirlerine düşman olmazlar, yeni kazanılan dostlarla arada henüz sıkı bir bağ oluşmadığı için bu durum söz konusu değildir.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Yerine göre "Kalemin yaptığını kılıç yapamaz." Demek ki kullanmasını bilenler için "Kalem kılıçtan keskindir." Öyle ki, kalemin yazdıkları asırları aşarak bütün zamanlarda karşımıza çıkar. Kaba kuvvetin varlığı kalem kadar kalıcı, tesirli ve bağlayıcı değildir.
[1] herkesin, her şeyin kendi çevresinde önem taşıdığını anlatır.
[1] İki kişi ile yapılması gereken bir işi tek kişi ile yapmaya kalkışmak yanlıştır.
Atasözleri her toplumda olduğu gibi Türk kültürel yapısının da en önemli parçalarındandır. Bugüne kadar aldatmak, yalan söylemek, iyilik yapmak, düşmanlık etmek gibi pek çok konuda söylenmiş atasözleri vardır ve atasözleri sayısı bilinemeyecek kadar çoktur. İşte bu atasözlerinden biri de taş yerinde ağırdır atasözüdür.
MIZRAK ÇUVALA SIĞMAZ NE DEMEK? Mızrak Çuvala Sığmaz ata sözü kısaca "herkesin gözü önündeki gerçekler örtbas edilemez." anlamına gelmektedir. Ayrıca, "Güneş gibi ortada olan ve insanların dikkatinden kaçmayan bir şeyi saklamanın mantıklı bir açıklaması olamaz.
Çalışan her işte başarıya eninde sonunda ulaşmaktadır. Bizlere yılmadan çalışmamız gerektiğini, bu şekilde başarıyı elde edeceğimizi anlatan bir öğüt niteliğindedir.
Evdeki hesap çarşıya uymaz atasözü, önceden yapılan planların her zaman istendiği gibi gitmeyeceği anlamına gelmektedir.
Çok öfkeli kişi, kendi sağlığını bozar, vücudunu yıpratır ve işlerini altüst eder.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
Damlaya damlaya göl olur atasözü, küçük şeylerin zamanla birikip büyük yatırımlara ve fırsatlara dönüşebileceği anlamına gelir. Tutumlu olmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulayan bu atasözünde, damlalar küçük birikimleri, göl ise büyük yatırımları simgeler.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "baş başa vermeyince taş yerinden kalkmaz" atasözü; "Zorlukları aşabilmek için birden fazla kişinin el ele vermesi gerekir" anlamını taşır. İnsan bazı işleri tek başına halleder, üstesinden gelir.
Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız atasözlerinden biri olan bir elin nesi var iki elin sesi var, yardımlaşmanın ve birlikte hareket etmenin önemini vurgular. Bu söz aynı zamanda tek başına başarılması imkanlar dahilinde olmayan işler için mutlaka yardım alınması gerektiği anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri