Sanat, nesnel ve öznel yaklaşımlara göre farklı açıklanır. Nesnel yaklaşımda sanat, toplumsal etkilerle, öznel yaklaşımda ise salt bir bireysellikle yaratılır. Özet olarak Sanat, belli kalıplar içine konulamayan ve estetik olan insan duygularının dışa vurumudur da diyebiliriz.
Alımlayıcı (izleyici, okur) / yapıt ilişkisi açısından sanat yapıtına dört tür yaklaşım biçiminden söz edilebilir: Sanatçı merkezli, yapıt merkezli, alımlayıcı merkezli, toplum merkezli yaklaşım biçimleri.
"Sanat için sanat" veya "sanat, sanat içindir" , sanatın herhangi bir didaktik, ahlaki ya da faydacı işlevinden ayrılarak asıl değerinin yalnızca "gerçek" sanat olduğunu ifade eder. 19. yüzyılda Fransızca'daki "l'art pour l'art" sloganın Türkçeye geçmiş halidir.
Platon: Platon'a göre sanat bir taklittir. Yaratılan tüm eserler, formlarının taklididir. Aynı şekilde sanat, insanları eğlendiren ve haz veren bir eylemdir. Kant: Sanatı ahlaktan ve akıldan farklı değerlendiren Kant, sanat bilgisinin kendisinde var olduğunu savunmaktadır.
Heykel, 3. Resim, 4. Müzik, 5. Edebiyat (şiir ve nesir), 6. Gösteri sanatları (dans ve tiyatro), 7. Sinema ve film, 8. Medya sanatları (radyo, televizyon ve fotoğraf), 9. Çizgi roman, 10. Video oyunları veya genel olarak dijital sanat formları.
İlgili 34 soru bulundu
Sanat dalları, herkesin bildiği gibi mimari, heykel, resim, edebiyat, müzik, tiyatro ve sinema olmak üzere yedi tanedir. Sanat dalları ve özelliklerini bilmek, hem sanattan daha fazla zevk almamızı hem de sanatın hayatımızdaki rolünü anlamamıza yardımcı olur.
Sanat felsefesi sanatın, sanat yaratmalarının ve sanat beğenilerinin özü ve anlamını konu alan sadece sanattaki güzellikle ilgilenen bir disiplindir. Aristoteles'e göre: Güzellik, matematiksel olarak orantılı ve ölçülü olandır. felsefesi adı verilmektedir.
Sanat nedir sorusu, geleneksel sözlük anlamı olarak insan yaratıcılığının, becerisinin ve hayal gücünün ifadesi veya uygulaması olarak tanımlanıyor. Sanatların çoğu görsel olarak deneyimleniyor. Çoğu sanat türü ise yedi farklı sanat dalından biri olarak kategorize edilebiliyor.
Not: Türk edebiyatı sanatçıları Klasisizm akımının tüm özelliklerini göstermez. Örneğin Şinasi, Ahmet Vefik Paşa ve Direktör Ali Bey, "Sanat, sanat içindir" anlayışını benimsemek yerine "Sanat toplum içindir" anlayışını benimsemişlerdir. Bir diğer önemli husus ise bu akımın daha çok tiyatro akımı olmasıdır.
Tanzimat edebiyatı genel özellikleri
Tanzimat edebiyatının ikinci devrinde yetişen sanatçılar ise (Recaizâde Mahmut Ekrem, Abdülhak Hamit, Sami Paşazade Sezai) bireysel konulara ağırlık vermişlerdir. "Sanat için sanat" anlayışını benimser görünmüşlerdir.
Toplum için sanat anlayışı romantizm akımı ile yakından ilişkilidir. Ayrıca realist olmasına rağmen toplumcu gerçekçi çizgide eserler veren edebî topluluklarda ve akımlarda da yaygındır. Bunun yanında ülkelerin yaşadığı büyük toplumsal hadiselerde toplumcu sanata yöneliş olduğu görülür.
Düzeltici yaklaşımı, çocukların sanatını geliştirmelerine ya da onu “daha iyi” yapmalarına olanak verecek şekilde geri bildirim vererek, gerçeğe daha yakın sanat yapmaları için uğraşır.
Psikanalizi sanatla ilişkilendirerek, sadece sanat yapıtının değil onu yaratan sanatçının da bir bilinçaltı okumasını gerçekleştirmiş, sanat ve yapıt sayesinde sanatçının,izleyicilerin ve tüm toplumun bilinçaltı yüklerinin hafifleyeceğini düşünmüştür. Sanat ve estetik arasında kesin bir ayrım gerçekleştirmiştir.
Kant (1724-1804) modern bilgi rejimini tanımlarken, sanatı, akıldan ve ahlaktan koparıyor. Başka deyişle, sanatı bilimden ve dinden özerkleştiriyor. Sanatın bilgisinin kendinde olduğunu öne sürüyor. Sanatın amacı gibi, bilgisi ve dili de kendindedir; kendi varlığına içkindir diyor.
Sanat felsefesi, resim, şiir, belagat, müzik gibi sanat türlerini belli başlı metotlarla inceleyen ve yorumlayan bir disiplindir. Tarihi Antik Yunan filozoflarına kadar uzanır. İlk kez 18. yüzyılda ''Estetik'' adıyla ortaya çıkan bu felsefe edebiyat, tiyatro, heykel gibi sanat türlerini de kapsar.
SANAT: İnsan zekasının doğayı işlemesi,kendi amaçlarına göre onu etkilemesidir. GÖRSEL SANATLAR(PLASTİK SANATLAR) : Çizgi,boya ve hacim veren maddelerle göz duyumuzu algılayan sanatlara denir. Resim,heykel,mimari ve fotoğraf sanatı gibi… GÜZEL SANATLAR: Beş dalda gruplandırılır.
Sanat Sosyolojisi, toplumlardaki, toplumsal kümelerdeki, sanat etkinliklerinin özelliklerini, toplum yapısının belli başlı kesimleriyle, arasındaki ilişkileri, güzellik anlayış ve anlatımlardaki değişmeleri, düzenlikleri içinde incelemeyi amaçlayan, sosyolojinin bir kesimidir.
Estetik. Estetik; sanatın, güzelliğin ve zevkin doğasını inceleyen felsefe dalıdır. Estetik, kendisinin bir alt dalı olan sanat felsefesi adıyla da bilinir.
Sanat felsefesi, sanatın ne olduğunu sorgulayan, sanatçının etkinliğini inceleyen felsefe dalıdır. Estetik, güzelliği konu edinir. Oysa sanat felsefesi sadece sanattaki güzelliği inceleme konusu yapar.
Bilgi, görgü, duygu, düşünce güzel sanatları yaratan temel öğelerdir.
Sanatın Özellikleri
Sanat, estetik değer ve kaygı taşır. İnsanda hayranlık uyandırır. Evrensellik, güzellik, yaratıcılık, etkileyicilik özelliklerini taşır. Herkes için farklı algılamalara sahiptir, farklı yorumlara açıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri