Avukatın borçlunun yakınlarını araması Yargıtay kararları ve uygulamalar uyarınca hukuka aykırıdır. İlgili makalemizde, söz konusu hukuka aykırılığı, Yargıtay Kararları ve İlgili kurumlarca tesis edilen disiplin cezaları kapsamında ele alacağız.
– Avukatın borçlunun ailesini araması suç teşkil etmektedir. Borç için aile fertlerinin aranması suç mudur? – Borç için aile fertlerinin aranması suçtur. Avukatın borçluya mesaj atması Yargıtay'a göre taciz boyutuna ulaşacak derecedeyse suç oluşturmaktadır.
Avukatların borçluyu icra takibi veya herhangi bir saik ile sürekli olarak araması YARGITAY 18. CD. 2018/7404 E. 2019/1446 K. numaralı kararı ve içtihadına göre TCK m. 123. kapsamında kişilerin huzur ve sükûnunu bozma suçunu oluşturmaktadır.
CMK m.130'a göre, “(1) Avukat büroları ancak mahkeme kararı ile ve kararda belirtilen olayla ilgili olarak Cumhuriyet savcısının denetiminde aranabilir. Baro başkanı veya onu temsil eden bir avukat aramada hazır bulundurulur.
Vatandaşlara tavsiyem; kendisini avukat, uzlaştırmacı, arabulucu olarak tanıtıp para talep edenlere itibar etmemeleri çünkü hiçbir yargı mensubu, avukat, kamu görevlisi arayıp da vatandaşlardan bu şekilde tehdit yoluyla para talep etmez.
İlgili 23 soru bulundu
Yasal mevzuat gereğince bir avukat müvekkili tarafından verilen vekaletnamesini ilgili dava dosyasına sunmakla birlikte avukatlık ücretine hak kazanmış demektir. Avukatlık ücret sözleşmesindeki ücret ödeme borcu ifa edilmediği takdirde avukat tarafından dava açılabilir ve faizi ile birlikte tahsil edilebilir.
Hiçbir aşamada hakimler savcılar, Yargıtay veya tüketici mahkemelerinden WhatsApp veya sosyal medya üzerinden tebligat yapılmaz. Bilinen sosyal medya mecralarından tebligat yapılmaz bunlar resmi evraklardır ve resmi olarak yapılması gerekir. Asla bunlara inanmayın.
Herkes borçlarından dolayı şahsi olarak sorumludur. Kendi borçlarınız için anne veya babanızın mallarına haciz gelemez.
Borçlunun haciz işlemi uygulanacak bir malı bulunmuyorsa, kısmen haczedilebilir mallara yönelik bir haciz işlemine başlanır. Haciz işlemleri başlatılan borçlunun haczedilecek bir malı bulunmuyorsa bu durumda maaşının bir kısmına haciz işlemi uygulanır.
Avukat veya stajyer, vekâletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebilir. Bu inceleme isteğinin ilgililerce yerine getirilmesi zorunludur. Vekâletname ibraz etmeyen avukata dosyadaki kağıt veya belgelerin örneği veya fotokopisi verilmez.
Türk ceza kanunun 136. Maddesine göre KVKK kapsamına göre borçlu olan kişinin haricinde aile yakınları, akrabası aranması yasa dışı olup ...
Borç verdiğimiz bir kişi borcunu ödemiyorsa mahkemeye başvuru yapma hakkınız bulunmaktadır. Bununla birlikte İcra İflas Hukukunda düzenlenen icra takibi yoluyla da alacağınızı talep edebilirsiniz. Bunun için illaki elinizde bir belgenin bulunması gerekmez.
Madde 123- (1) Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması halinde, mağdurun şikâyeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
Evde haczedilebilen mallar, para, kıymetli evrak, değerli süs eşyaları, antika gibi eşyaların haczi söz konusu olur. Onun dışındaki eşyalar ise yani borçlu ve ailesi için gerekli olan eşyalar haczedilemez. Yani çamaşır makinası, ütü, bulaşık makinası, koltuk takımı vb. eşyaların haczi mümkün değildir.
Öncelikle, borcu ödeyen kişi veya kurumun alacaklıya yaptığı ödemeyi belgelemesi gerekmektedir. Alacaklının da bu belgeyi kabul etmesi ve onaylaması durumunda, resmi olarak borcun ödendiği kabul edilir. Bundan sonra, alacaklının avukatına başvurarak dosyasının kapatılması için talepte bulunmak gereklidir.
İcralık oldum ne yapmalıyım diye düşünenler, mutlak surette hukuk bürosu ile iletişime geçmeli ve borcun ödenmesi konusunda anlaşma yolları aramalıdırlar. Bilhassa, borcun aylık taksitlerle ödenmesi yönünde bir talep iletildiğinde tarafların anlaşması için elverişli bir zemin oluşacaktır.
Borcumdan Dolayı Eşime Haciz Gelir Mi? Eşler arasında mal ayrılığı sözleşmesi bulunması durumunda borçlunun eşine haciz gelemez. Taraflar arasında mal ayrılığı sözleşmesinin bulunmaması durumunda ise evde bulunan ya da eşin evlilik birliği içerisinde sahip olduğu eşyalar kişisel malı sayılmamaktadır.
Evlilik birliği içinde yapılan borçlar, edinilmiş mallara katılma rejimine tabi olma gereğince eşlerin eşit sorumluluğuna tabidir. Bu nedenle borçlar da ortaktır. Bu konuda borcun ne için yapıldığı ve borç karşılığında edinilen mallar önemli olup, evlilik birliği içinde gerçekleşen borçlar bu kapsamdadır.
Evlilik birliği sürerken eşler arasında ortaya çıkabilecek icra takibi konusunda bir yasak bulunmamaktadır. Alacaklı olan eşin borçlu olan eşten alacağını tahsil edebilmesi için icra takibi başlatmasında bir sakınca olmamaktadır.
II-) Madde Gerekçesi:
Madde eşlerin hangi borçlardan hem kişisel mallarıyla hem de ortaklık mallarıyla sorumlu olduğunu hükme bağlamıştır.
Haciz işlemi öncelikle borçlunun sistemde kayıtlı olan ikametgah adresinde yapılacaktır. Bu adres borçlunun ailesi ile yaşadığı yer ise bu eve de haciz gelebilmektedir.
Mal Varlığı Olmayana Haciz Gelir mi? Herhangi bir malı olmayan kişiye haciz uygulanamaz. Ancak borçlunun hiçbir mal varlığı yoksa ancak maaşla çalışıyorsa maaşı haczedilebilir.
Yargılama esnasında, SMS mesajları ve telefon arama kayıtlarının celbi usule uygun şekilde talep edilirse, mahkeme, GSM operatörüne yazı yazarak bu kayıtların dosyaya gönderilmesini isteyebilir. Görüleceği üzere GSM operatöründen SMS yahut arama dökümünün elde edilmesi, şahsi bir başvuruyla mümkün değildir.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi tarafından, alacak davalarında mail, whatsapp, facebook gibi elektronik ortamlarda yapılan yazışmaların belge ve delil niteliğinde olduğuna ilişkin karar verilmiştir.
Yurtdışı merkezli olması sebebiyle ve ülkemizde herhangi bir ofisi bulunmaması sebebiyle Savcılık Whatsapp Konuşmalarına Ulaşılabilir mi sorusunun cevabı özetle “hayır”dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri