Sanat terapisi kimlere uygulanabilir? Bilinçaltında bastırılan problemleri olan ve bunların olumsuz etkilerini yaşayan, günlük hayatta baş edemediği stresi olan, geçmişte yaşadığı travmaları olan bireylerde başarılı sonuç gösterir.
Sanat terapisi kişinin yaşadığı yoğun duyguları fark etmesi, anlamlandırması ve bu duyguların günlük yaşamındaki etkisini azaltması için kullanılır. İç görüsü zayıf olan, dikkat eksikliği yaşayan, ağır travmalar geçiren, çekingen olan ve sosyal uyum sorunu yaşayan kişilerin tedavisinde sanat terapisi kullanılabilir.
Sanat terapisini psikologlar, psikolojik danışmanlar, psikiyatristler, sosyal hizmet danışanları, doktorlar, ergoterapistler ve bu alanda lisansüstü eğitim almış kişiler uygulayabilir (Göktepe, 2015:28). Her yaştan kişiler ile sanatla terapi çalışılabilir.
Sanat terapisi düzenli ve temiz bir terapi odasında çeşitli birçok materyal yardımıyla uygulanır. Danışan ortaya koymak istediği üründe tamamen özgür bırakılır; terapist danışanın yapmakta olduğu veya yapmak istediği sanat işlerine (boyama, kolaj, resim çizme, vb.) müdahil olmaz.
Sanat terapistleri, çeşitli sanat disiplinlerini, özellikle resim, çizim, heykel, müzik, dans ve drama gibi yaratıcı aktiviteleri kullanarak terapi uygularlar. Temel amaçları, bireylerin duygusal ifade yeteneklerini geliştirmek, zihinsel sağlıklarını desteklemek ve kişisel gelişimlerini teşvik etmektir.
İlgili 17 soru bulundu
Sanat terapisi eğitimi almak isteyenlerin hem sanat alanıile ilgileniyor olmaları hem de terapi sürecini yürütebilecek yetkinlikte olmaları gerekmektedir. Bu nedenle alan ilk olarak psikoloji, PDR bölüm mezunlarına açık olmakla birlikte disiplinler arası çalışmalara da uygun olarak tasarlanmaktadır.
Psikolojik sorunlarla başa çıkılabilmesi için sanat terapisine olan ihtiyaç ortaya çıkıyor. Sanat terapisi, danışanların hayal dünyasını kullanarak uyguladıkları psikolojik destek ve tedavi yöntemidir. Yaşanılan stresten ve travmatik olayların etkisini azaltabilecek yöntemlerle geliştiriliyor.
Kimler katılabilir? Ruh sağlığı alanında çalışan tüm meslek üyeleri (Psikiyatr, Psikiyatri asistanı, Hemşire, Psikolog, Psikolojik Danışman), Aile Hekimi, Halk Sağlığı Uzmanı, Sosyal Çalışmacı, Eğitim Bilimleri ve Güzel Sanatlar vb. alan mezunları ve ilgili bölümlerin son sınıf öğrencileri eğitime katılabilir.
Psikoterapi Eğitimini Kimler Alabilir: Tıp doktorları, Psikiyatri Hemşireleri, Psikoloji-Psikolojik Danışma ve Rehberlik-Sosyal Hizmetler bölümleri 4. Sınıf öğrencileri ile mezunları ve alanda çalışan uzmanlar.
“Sanat eğitimi, bireyin yaratıcı güç ve potansiyellerini eğitmek, estetik düşünce ve bilinci örgütlemek için gereklidir. Sanat, bireyin sosyal ilişkilerini ayarlamasını, işbirliği ve yardımlaşmayı, doğruyu seçme ve ifade edebilmeyi, bir işe başlayıp bitirme sevinci tatmayı, üretken olmayı sağladığı için gereklidir.
Sertifikalı sanat terapistleri, hastaneler, klinikler, okullar ve diğer sağlık ve eğitim kurumlarında çalışma olanağı sağlar. Ayrıca, sertifika sahibi sanat terapistleri, sanat terapisi uygulamalarında daha fazla güven verir ve müşteriler tarafından tercih edilme olasılığını artırır.
Sanat Terapisi Eğitimi Nedir ? Sanat terapisi eğitimi, insanların sanat eğitimi, psikolojik teori ve terapiyi birleştirerek insanların sağlıklı bir şekilde gelişmelerine yardımcı olma yeteneğini kazanmaları amaçlı bir eğitim programıdır.
Sanat terapisti olmak için bireylerin öncelikle üniversitede Psikoloji veya Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü okuyup ardından sanat terapisi eğitimi alması gerekir. Ayrıca Tıp Bölümü'nden mezun olup Psikiyatri Uzmanlık Eğitimi alan kişiler de sanat terapisi eğitimi alarak sanat terapisti olabilir.
EMDR Terapi Nasıl İşler? EMDR terapide danışanlara çift yönlü uyarım verilerek zihinde yer alan kötü anılara ulaşılmaya çalışılır. Verilen çift yönlü uyaranlar göz hareketleri, kulaktan sesli uyaran veya dokunsal uyaran şeklinde verilebilir. Uyaran verme işlemi terapinin temelini oluşturmaktadır.
Özetleyecek olursak sanatı iletişim kurmak, toplumlar eğitmek, bilgilendirmek, eğlendirmek, kültürel bir miras bakmak, düşündürmek veya hissettirmek için yapıyoruz.
Bunun için ise hangi eğitimin hangi ünvanı verdiğini bilmek gerekmektedir. Örnek olarak, terapi desteği için en sık önerilen uzman gruplarından 'psikolog'; üniversitelerin Fen-Edebiyat fakültelerine bağlı Psikoloji bölümünden 4 yıl eğitim almış kişi olarak tanımlanır.
Psikologlar, psikiyatristler, psikolojik danışmanlar psikoterapist olabilirler. Türkiye'de psikologların psikoterapistlik eğitimine başlayabilmesi için yüksek lisans eğitimine başlamış veya bitirmiş olması gerekir. Bazı psikoterapi alt alanları lisans mezuniyetini de kabul etmektedir.
Terapist Nasıl Olunur? Terapist olmak için 4 yıllık lisans programı olan psikoloji bölümünden mezun olmak gerekiyor. Psikoterapi eğitimi veren özel kurumlara başvurarak sertifika almak mümkündür.
Sanat terapisi, kısaca kişinin kendi içindeki duyguları sanat yoluya dışa vurma yöntemidir. Bu terapi yönteminde boyalar, kurdeleler, renkli kağıtlar gibi elle tutulur malzemeler kullanılır ya da sanatın değişik dallarından faydalanılır.
Selçuk Üniversitesi PDR bölümünden mezun oldu. Yüksek Lisansını Mersin Üniversitesi Kadın Araştırmaları üzerine yaptı. 25 yıldır aktif olarak mesleğini yapmaktadır. Mesleğiniz özel ve devlet sektöründe birçok sivil toplum örgütlerinde yapmaktadır.
Sanat Terapisti. 1976 yılında İstanbul'da doğdu. 1994 yılında Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Paleontropoloji Bölümü'nde okudu. Bir yıl sonra İstanbul'da Pera Güzel Sanatlar Okulu'nda pantomim ve oyunculuk eğitimi aldı.
Sanat Dalları ve Özellikleri – Sanatın 7 Dalını Tanıyoruz!
Sanat dalları, herkesin bildiği gibi mimari, heykel, resim, edebiyat, müzik, tiyatro ve sinema olmak üzere yedi tanedir.
Sanat psikoterapisi mindfulness olarak adlandırılan zamanın farkındalığı anlamına gelir. Sanatla desteklenmesinin nedeni, anlık olarak gerçekleşen duygu ve düşüncelerin serbestçe odaklanıp izlenmesidir. Psikoterapik süreçte ise bilinçli bir farkındalık dahilinde gerçekleşmektedir.
Sanat terapisinde elde edilen sanatsal ürünler, aynı zamanda sembolik biçimlerde yorumlanarak ruh sağlığı uzmanı tarafından psikolojik yönden analiz edilebilmektedir. Ortaya çıkan ürünlerin bu şekilde yorumlanabilmesi sayesinde bilinçdışındaki içerikler, sanat terapisi çalışmalarına somut bir biçimde yansır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri