Sembol sanatta, özellikle resim ve heykeltıraşlıkta çok kullanılır. Örneğin arslan kudretin sembolüdür. Heykeldeki küre dünyayı temsil etmekte ve heykelde imparatorluk gücünün tüm dünya üzerindeki uygulanması simgelenmektedir.
Sembol; duyu organlarımızla algılayamadığımız, görünen ve bilinen anlamından daha geniş ve derin bir gerçeği ifade etmeye yarayan, o gerçeği tasvir etmemize yardımcı olan, ilişki, çağrışım veya benzerlik nedeniyle başka bir şeyi temsil eden veya öneren bir eylem, nesne, şekil, renk ya da insanlar tarafından yaratılmış ...
Bu makalede dini sembollerin özellikleri incelendi. Gerektiği yerde sembolün “işaret”le benzer ve farklı olan yönleri üzerinde duruldu. Sembolün kendisi dışında bir hakikati göstermesi “işaret”te bulunurken, gösterdiği hakikatten etkilenmesi ve çok anlamlı olması sembolü işaretten ayıran özellikler arasındadır.
Semboller, bir anlatıyı zenginleştirmek, renklendirmek, edebi veya sanatsal boyutu daha güçlü hale getirmek, ve zaman zaman, verilmek istenen mesajları eserin daha derin katmanları içine saklamak için kullanılır. Semboller, genellikle anlatıların içine “gizlenir” ve bu anlatı içinde bir anlam kazanırlar.
İlgili 20 soru bulundu
En temel anlamı ile bir simge yoluyla bir kavramın uzlaşımsal olarak betimlenmesidir; bir düşüncenin, nesnenin, niteliğin, niceliğin vb. ruhbilimsel ve düşünbilimsel açıdan betimlenmesi simgesel anlam taşıyan yapay bir belirtidir.
Simge (Sembol) Nedir? Simge (sembol), ”belirli bir insan topluluğunun aralarında uzlaşarak kendisine belirli bir anlam yüklediği somut nesne ya da işaretler” olarak tanımlayabiliriz. Türkçede “simge” ile eş anlamlı olmak üzere “sembol” sözcüğü de kullanılır.
Piktogram ya da piktograf bir eşyayı, bir objeyi, bir yeri, bir işleyişi, bir kavramı resmetme yoluyla temsil eden semboldür. Bu sembollere dayalı yazı sistemine "piktografi" denir. Piktografi; temsili ve grafiksel çizimler şeklinde kullanılan bir anlatım biçimidir.
Benzetmeler ve metaforlar, kurmacada kullanılan dilde ortaya çıkan unsurlardı ya, semboller ise, kurmacanın içinde somut bir şekilde belirtebileceğimiz nesneler, kişiler ve sözcüklerdir. Semboller, kurmaca anlatısı içinde daha derin, daha karmaşık kavramları çağrıştıran birer işarete veya göstergeye dönüşürler.
Daha geniş ve kapsayıcı tanımı ile açıklamak gerekirse: sembol; duyu organlarımızla algılayamadığımız, görünen ve bilinen anlamından daha geniş ve derin bir gerçeği ifade etmeye yarayan, o gerçeği tasvir etmemize yardımcı bir eylem, nesne ya da insanlar tarafından yaratılmış bir işarettir.
Bir şeyin doğrudan anlatımı yerine, çağrışıma ve imgeye dayalı anlatımında kullanılan görsellere sembol denir.
Sembolizm ya da simgecilik, en genel anlamıyla farklı anlamlara gelen ya da farklı öğeleri simgeleyen çeşitli sembollerin kullanımıdır. Sembolizme sanatta, özellikle resim, müzik ve edebiyat alanlarında rastlanır.
1. Semboller büyük harfle yazılmaz, fakat aşağıdaki durumlarda sembolün baş harfi büyük harfle yazılır. Örnek: Kelvin biriminin sembolü K şeklinde yazılır.
Semboller daha doğal göstergelerdir. Daha evrensel anlamlar çağrıştırırlar. Örneğin, doğanın yeşermesi, ilkbaharın habercisi olarak düşünülür. Simgeler ise duyularla algılayamadığımız duygu ve düşüncelerin yerini tutar.
"Sembol, kendisinden başka bir realiteye dikkat çeken, birşeyin yerine geçen veya onu tasvir eden bir nesne, bir fiil veya insanlar tarafından yapılmış herhangi bir işarettir” (4).
Kültürel simge, değerlerin bazı yönlerini temsil eden nesneler, kültürün doğası olarak algılanan norm ve idealler ya da kültürün herhangi bir bölümü için kullanılan bir tabir. Kültürel simgeler büyük ölçüde değişkendir; sembol, logo, resim, isim, yüz, gerçek veya kurgusal insanlar bir kültürel simge olabilir.
Sanatta metafor, nesneler aracılığıyla sanatçının göstermek istediği imgeleri yeniden anlamlandırmaktır. Bu anlamlandırmayı çözümleyen, göstergebilimdir.
Antik çağlardan beri kullanılan metafor, benzetme yoluyla yapılır. Bir kelimeye gerçek anlamı dışında başka anlamlar yükleyip üstü kapalı ve gizli benzetme yapılarak kullanılır. Örneğin; “üç maymunu oynamak” ifadesi bir metafordur. Bu metafor, bilmiyorum, görmedim ve duymadım eylemlerini simgeler.
Johnson's Sözlüğü bile ikisi arasına net bir ayrım koymamış: Sembol için “kendinden başka bir şeyi temsil eden bir şekil” tanımını verirken, Alegori için “gerçek anlamlarından başka bir şeyi temsil etmeleri amaçlanan sözcüklerle ifade edilen mecazi bir söylem” diyor.
Sembol; bir kavramı, düşünceyi, anlamı temsil eden şekil, nesne veya işaretlere denir. Bir sayı, eşya veya herhangi bir canlı sembol olabilir. Belli bir anlam ifade ettiği için logo ve amblem oluşturulurken sembollerin kullanılması tasarımın niteliği açısından önemlidir.
Cinsiyet simgeleri, spor salonlarındaki voleybol, tenis, basketbol simgeleri, trafik işaretleri, sigara içilir/içilmez sembolleri piktogramdır. İdeogram ise bu işaretlere yüklenen daha çok duygu, fikir gibi durumlar olarak örneklendirilebilir.
Sembol, bir şeyin doğrudan anlatımını yapmak yerine çağrışıma dayalı anlatımı kullanmayı ifade etmektedir. Diğer bir ifadeyle herhangi bir şeyi direkt olarak söylemek yerine onu hatırlamayı sağlayacak olan bir imge kullanılmaktadır. Ayrıca sembol kelimesi yerine simge kelimesi de sıkça tercih edilmektedir.
Gösterimde, kesin bir semantik anlama sahip amaçlandığından semboller ya da sembolik ifadeler kullanılıyor. Matematiğin tarihinde bu semboller, sayılar ve şekillerle ifade edilir. Gösteri ayrıca matematikçiler arasındaki geçen konuşmalarda kullandıkları özel sembolleri de içerir.
Büyüktür işareti > olarak yazılır. Buna göre, 9 > 7, '9 büyüktür 7' şeklinde okunur. Küçüktür işareti ise < olarak yazılır. Diğer iki karşılaştırma işareti, > (büyüktür veya eşittir) ve < (küçüktür veya eşittir).
Sembolün eş anlamlısı olan sözcükleri şöyle sıralayabiliriz: Bayrak. Simge.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri