uygulanmaya başlamıştır. 👉 Sancakta yetişen ilk padişah ise I.Murat olmuştur. 👉 I.Murat Dönemi'nde gelenek haline gelmiştir.
Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminde Orhan Gazi'nin sancak sistemini kurmasıyla beraber Osmanlı taşra idaresinde sancaklar çok önemli bir yer tutmuşlardır.
Amasya Sancağı, Osmanlı Devleti döneminde şehzadelerin deneyim kazanması için gönderilen yerlerden bir tanesidir. Amasya Sancağı, genellikle ikinci taht veliahtı olanlar gönderilirdi. İlk bu sancağa, Yıldırım Beyazıd tayin edilmiştir, en son ise II.Selim'in oğlu Şehzade Murad tayin edilmiştir.
Kanuni Dönemi'nde, Şehzade Bayezid'in isyanından sonra padişahın en büyük oğlu sancaklara gönderilmeye başlanmış ve diğer şehzadeler sarayda tutulmuştur. III. Mehmed, sancakta yetişen son şehzade olarak 1595'te Osmanlı tahtına çıkmış, onun döneminden itibaren sancağa çıkma tamamen kaldırılmıştır.
Mehmed (1595 – 1603)
Sancağa çıkan son padişah olan III. Mehmed, hükümdarlık süresince yalnızca bir defa sefere çıkmıştır. Gerçekleşen bu Avusturya ve Eflak Seferi sonucunda Eğri ve Kanije kalesi fethedilmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
Mehmed (Osmanlı Türkçesi: محمد ثالث Mehmed-i sālis), divan edebiyatındaki mahlasıyla Adlî (26 Mayıs 1566, Manisa – 21 Aralık 1603, İstanbul), 13. Osmanlı padişahı ve 92. İslam halifesidir. 39 kardeşinin, 1 oğlunun, nice insanın ölümünden sorumlu kişi.
13- III. Mehmet (1595-1603), içlerinde kundakta olan çocukların da olduğu 19 kardeşini tahta çıktığı günün gecesi öldürttü. Oğlu şehzade Murat'ı da boğdurttu.
Şehzadelerin devlet yönetiminde tecrübe kazanmaları için kuruluştan XVII. yüzyılın başlarına kadar Osmanlı Devleti'nde sancak sistemi uygulanmıştır.
III. Mehmed, sancakta yetişen son şehzade olarak 1595'te Osmanlı tahtına çıkmış, onun döneminden itibaren sancağa çıkma tamamen kaldırılmıştır.
Osmanlılar'da XVI. yüzyıl sonuna kadar hânedana mensup şehzadelerin idarî tecrübe kazanmak üzere taşraya gönderilmesini ifade eden tabir. Hükümdar çocukları için kullanılan bir terim.
İlk Görev ve Safevi Tehdidi
Mehmed) Otranto seferinde hayatını kaybetmesi sonucu tahta çıkan Sultan 2. Bayezid, oğlu Selim'i il görev yeri ile yetkilendirdi. Bilinen ilk görev yeri, Trabzon sancağı oldu. Buraya tayin tarihi bazı arşiv belgelerine göre Hicri 892 (Miladi 1487) olarak geçmektedir.
#shorts - YouTube. Osmanlı Devleti'nin 12. Padişahı 3. Murat. 135 Çocuğu olan padişah.
👉 Sancakta yetişen son padişah III. Mehmet'tir. 👉 Sancağa çıkmadan tahta çıkan ilk padişah ise I. Ahmet'tir.
Padişah I. Ahmet hanedan veraset sistemini değiştirip kardeş katli yasasını kaldırmış, bunun yerine ekberiyet ve erşediyet esasları uyarınca tahta geçilmesi ve kafes sistemini getirmiştir. Bu sayede sırasıyla kardeşi Mustafa, oğulları Osman, Murat ve İbrahim tahta geçebilmiştir.
Son döneminde Osmanlı İmparatorluğu'nda toplam 24 vilayet ve bu vilayetlere bağlı 51 sancak 338.kaza ve 726 nahiye vardır. Bunlara ek olarak müstakil olarak idare olunan 21 sancak ve bu müstakil sancaklara bağlı 102 kaza ve 222 nahiye vardır.
I. Ahmed saltanatında hanedan veraset sistemini değiştirip kardeş katli kanununu kaldırmıştır. Yerine ailenin aklı başındaki en büyük üyesi padişah olur sistemini (Ekber ve erşad sistemi) getirmiştir.
1864 kanunu ile idaresi ve taksimatı muhafaza edilen sancak ve livalar 1921'de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kaldırıldı ve idarî taksimatta vilayet kelimesi kullanılmaya başlandı.
Tecrübe kazanamayan şehzadelerin padişah olması ile birlikte devlet adamları ve sarayda bulunan kadınların etkisinde kalmışlardır. Ekber ve Erşed sisteminin gelmesi ile birlikte şehzadelerin sancağa çıkma uygulaması da kaldırılmıştır. Böylece şehzadeler saray içinde ve kafes usulüne uygun olarak yetiştirilmişlerdir.
"ekber ve erşed" sistemini getirerek osmanlı ailesinin en yaşlı üyesinin tahta çıkmasına karar vermiştir. kafes usulü ile de şehzadelerin sancağa çıkma geleneğini kaldırmıştır. bu yüzden şehzadeler tecrübe kazanamadan tahta geçmişlerdir. sultan birinci ahmed 18 nisan 1590 günü manisa'da doğdu.
600 yıllık Osmanlı tarihi boyunca beşi 14. Yüzyılda, sekizi 15. Yüzyılda, kırk ikisi 16. Yüzyılda, beşi 17. Yüzyılda ve biri de 18. Yüzyılda olmak üzere 61 şehzade katledilmiştir. Bunlardan 22 tanesi bilfiil isyan ettiği için öldürülmüştür.
Şehzade zevcelerine resmen “hanımefendi” denirdi.
Sancakta bulunan şehzadelere Çelebi sultan denirdi.
Padişah İbrahim (Osmanlıca: سلطان ابراهيم; İbrahim) (5 Kasım 1615, İstanbul – 18 Ağustos 1648, İstanbul), 18. Osmanlı padişahı ve 97. İslam halifesidir. İbrahim, 8 Şubat 1640'ta ağabeyi IV.
Osmanlı Devleti'nde kardeşlerini öldürten ilk Osmanlı padişahı, I. Murad'dır. Tarihte Murad-ı Hüdavendigar ya da Gazi Hünkar olarak da bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri