el Cevab: Şans bir kelimedir. Kullanılması caizdir. Kişinin sevdiği şeylerle karşılaşmasına denilir.
CEVAP
Ama fırsat, imkan, ihtimal, ümit yerine de kullanıyorlar.
İslâm'da “şans, talih” gibi sözlerin yeri yoktur. Dinimizde “kader vardır, tevekkül vardır, Allah'tan gelene rıza vardır.” Bunun da kaynağı îmandır. Mü'min, Allah'a îman eder, kadere boyun eğer, hâdiseler karşısında bocalamaktan kurtulur, ne ile karşılaşırsa karşılaşsın îmanın kuvveti ve nuru ile onları aşar.
Tesadüf: Rast gelme, bir şey kendiliğinden olma, tedbirsiz meydana gelme gibi anlamlara gelmektedir. Bunlardan Yaratıcıyı inkâr ederek, kendiliğinden olma anlamında kullanılırsa elbette şirk olur. Ancak İslam toplumunda Müslümanların kullandığı anlamda asla şirk olmaz.
Arapça tesâdüf kelimesinin karşılığı olan rastlantı, önceden kestirilemeyen, isteğe, kurala veya belli bir sebebe dayanmaksızın bir olayın ortaya çıkması anlamına gelmek- tedir. Rastlantı kavramının batı dillerindeki karşılığı ise chance olup, şans, talih, tesâdüf, fırsat, ihtimal gibi anlamları da içermektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Tesadüf sözlükte “rastlantı, rast gelmek, kendiliğinden olmak” gibi mânalara gelir. Tevafuk ise, İlâhî iradenin bir şeyi diğer bir şeye denk getirmesi, Allah'ın bir şeyle diğer şeyleri hoş ve zarif biçimde uyumlu kılması gibi manalara geliyor. Tesadüfte bir başıboşluk ve başıbozukluk vardır.
Şans; baht, talih, fırsat, imkân demektir. Nasip, birinin, önceden kaderinde, yani, alnına yazılmış olan pay, payına düşen anlamında olduğu gibi, “Bir insanın elde edebildiği şey”e de denir. Kısmet ise, Allah'ın her kişiye, her canlıya uygun gördüğü şey, durum.
Tesadüf olarak kabul ettiğimiz olay ve olgular, onlara verdiğimiz tepkiler kim olduğumuzu ve olmadığımızı belirlemiyor çoğu kez farkında olmasak da? Bahşedilmiş her şey, müzik ve evren gibi sırlara sahip olsa da, aklımızın ulaşamadığı yer hududu aşsa da, Socrates'in dediği gibi “Kainatta tesadüfe tesadüf edilmemiştir”.
Tevâfuk, birbirine denk gelme, latîfâne (hoş, zarif) bir şekilde uyum içinde olma anlamına gelen İslamî terimdir.
Kaderle doğrudan ilintili olan bu terim kainatta tesadüf olmayacağını ifade etmektedir. Gezegenlerin duruşu dahi evrendeki müthiş dengenin ve uyumun tevafuk ile gerçekleştiğinin ispatıdır. Doğadaki hiçbir şey tesadüf sonucu oluşmamıştır.
- Gerçekte şans, ne tesadüftür ne rastgeleliktir ne de bir doğaüstü güç tarafından düzenlenen bir iştir. Olsa olsa, gafletten kaynaklanan bir cehaletle kaderde mukadder olan bir nasip ve kısmetin adıdır. Bu anlamda talih ve şans sözcükleri doğru sayılır.
Kumarın haram kılındığını net olarak bildiren şu ayetlerde ise “ey iman edenler! Şarap, meysir, dikili taşlar, fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Onlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Şey- tan; şarap ve kumar ile aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Al- lah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister.
Şans kelimesi Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit Talih ve Uğur sözcükleri üzerinden ifade edilmektedir. Aynı zamanda her iki kelime de şans sözcüğüne karşılık olarak eş anlamlı şekilde cümle içerisinde kullanılır. ''O gerçekten çok talihli biri.''
Buna 'evrenin yardımı' da denebilir. Evrenin yardımı yerine 'aksilik' de ortaya çıkabilir tabii. O halde şans hem fırsatlara hazır olup onları değerlendirmekle ilgili hem de o fırsatların dünyada ortaya çıkması ve bize verilebilir olmasıyla ilgili.
Uğur inancı diğer batıl inançların akrabalarındandır ve İslâm`la kaldırılmıştır.
1. Şansı iyi olmama durumu, tâlihsizlik: “Şanssızlık senelerce yakasını bırakmadı.” 2. Şansın yâver gitmediği olay, ters giden hâdise: “Şanssızlık işte, o kadar gayret ettim, gene de trene binemedim.”
Hiçbir olayda tesadüf yoktur. "Tesadüf, ancak cehlimizi örten bir perdedir." (Sözler, s. 632) Bizim tesadüf olarak gördüklerimiz, hakîkatta Allah'ın tasarrufudur.
İnternette bunu çok güzel özetlemişler: Tesadüf; yalnızca olasılıklara bağlı olduğu düşünülen olayların bağıl nedeni. Tevafuk ise; İki şeyin birbirine uygun ve denk gelmesi demektir. Aslında tesadüfe verilme ihtimali olmayan ve arkasında İlâhî bir kasıt ve iradenin varlığı hissedilen denk gelmelere denir.
Tevafuk Mucizesi
Tevafuk birbirine denk gelme veya uygun olma manasındadır. Tüm Kuran'da bulunan 2806 adet Allah lafzı ve 846 adet Rab lafızlarının neredeyse tamamı ile aynı kökten gelen bir kısım kelimeler bütün sayfalarda çok kesretli bir şekilde tevafuk ederek bu mucizeyi gözlere göstermektedir.
Hiçbir karşılaşma tesadüf değildir. Hiçbir hissediş, düşünüş, bakış, algılayış, seziş de öyle. Hatta bunların tersi de tesadüf değil.
Serendipity kelimesinin sözlük anlamı mutlu kazadır. Bu sözcük, genellikle, hiç umulmadık bir anda hayatın seyrini olumlu yönde değiştiren tesadüfler için kullanılır. Serendipçe ne demek? Serendipçe TDK sözlük anlamı nedir?
Rastlantı ya da tesadüf, determinizmi ve nedensellik kuralını kabul etmeyen görüşe göre, yani her olayın muhakkak bir nedeni olmadığını ya da olayların bir neden-sonuç zinciriyle meydana gelmediğini varsayan görüşe göre, olayların nedensiz, gelişigüzel bir şekilde meydana gelişine verilen addır.
Değerli Kardeşimiz; Şans: İman nazarı ile bakıldığında nasip, kısmet, talih manalarına geliyor. Yani kaderin, insanın payına ayırdığı iyi ve güzel şeyler demektir.
Kur'an-ı Kerim'de yer alan nasip ile ilgili ayetlerden bazıları ise şunlardır: “Hac ibadetlerinizi tamamlayınca, cahiliye döneminde babalarınızı andığınız gibi, hatta ondan daha coşkulu bir şekilde Allah'ı anın. Bazı insanlar: “Rabbimiz, bize nasibimizi dünyada ver!” der.
Yani “Nasibin dağın altında da olsa sana isabet eder.” Arapça atasözünde işaret ettiği gibi payımıza düşen bizi bulur. Bunun sırrını da Allah'u Teala Kuran'ı Kerim'de boşa vakit geçirmeyin diyerek bizi uyarıyor. Bir iş istediğimiz gibi olmadığı zaman başka hayırlı bir işe yönelmemizi istiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri