şans - Nişanyan Sözlük. Fransızca chance “rastlantı, talih” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince cadentia “1. düşme, 2. payına düşme, rast gelme, kısmetine çıkma” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Latince cadēre, cas- “düşmek” fiilinden +entia ekiyle türetilmiştir.
Sözcükler, bir kök ve ona bağlı bir ya da daha fazla ekten oluşabilir. Yazında sözcükler hecelerden, heceler ise harflerden meydana gelir. Bir sözcük en az bir harften ve en az bir heceden meydana gelir: can, at, mal, o vb. Sözcükler bir araya gelerek sözcük öbeklerini, cümlecik ve cümleleri meydana getirirler.
Antik dönemden bu yana kullanılan şans kelimesi dilimize Latinceden geçmiştir. Orijinal dilinde ''chance'' şeklinde yazılan bu kelime, talih demektir.
Şans, rastlantıları düzenlediğine ve insanlara iyi ya da kötü durumlar hazırladığına inanılan doğaüstü güç. Şans sözcüğü ile şunlardan biri kastedilmiş olabilir: Uğur. Olasılık, ihtimal veya rastgelelik.
köken - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi kök sözcüğünden Türkiye Türkçesi +(g)An ekiyle türetilmiştir.
İlgili 16 soru bulundu
Kelime, Farsça "dördüncü gün" anlamına gelen Farsça: چهارشنبه çahâr şenbe'den gelir.
yenge - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yeŋge “ağabeyin veya dayının karısı” sözcüğünden evrilmiştir. S. Tezcan sözcüğü yaŋı eke ("yeni abla") olarak yorumlar.
şans - شانس
(فرانسوی، اِ) بخت و اقبال. اختر. طالع. [ فر. ] (اِ.) 1 - بخت ،اقبال . 2 - فرصت .
Şans; kader, kısmet, talih anlamındadır.
Şans kelimesi Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit Talih ve Uğur sözcükleri üzerinden ifade edilmektedir. Aynı zamanda her iki kelime de şans sözcüğüne karşılık olarak eş anlamlı şekilde cümle içerisinde kullanılır. ''O gerçekten çok talihli biri.''
Buna 'evrenin yardımı' da denebilir. Evrenin yardımı yerine 'aksilik' de ortaya çıkabilir tabii. O halde şans hem fırsatlara hazır olup onları değerlendirmekle ilgili hem de o fırsatların dünyada ortaya çıkması ve bize verilebilir olmasıyla ilgili.
Fransızca “luxe” kelimesi ile dilimize yerleşmiş olan lüks kelimesi, her tür davranışta (harcamada, giyimde) gereğinin üzerine çıkma, ihtiyaçtan fazlası olma, gerekli olandan fazla ve gereksiz mânâlarına gelmektedir (Seyidoğlu, 1992, s.182).
Orta Türkçe bol “çok, bereketli” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe bol- “olmak” sözcüğünden türetilmiştir.
külot - Nişanyan Sözlük. Fransızca culotte “«kıçlık», kalça kısmı geniş pantolon, don” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Fransızca cul “kıç” sözcüğünden türetilmiştir. Bu sözcük Latince culus sözcüğünden evrilmiştir.
3. Farsçada 'zengin çiftçi' anlamında kullanılan 'anguşta' kelimesi bize enişte olarak geçmiştir.
İsmet Zeki Eyuboğlu ise “anne” sözcüğünü Hitit (Eti) dilinden “annas” sözcüğü ile ilişkilendirir. Ona göre anne “Türk diline doğrudan doğruya Hitit toplumun- dan geçti denemez. Ancak sözcüğün içerdiği “doğuru- cu” kök, eylem Türk dilinde yoktur, bu nedenle Türkçe ana, anne sözcüğünün kökeni yabancıdır.
el Cevab: Şans bir kelimedir. Kullanılması caizdir. Kişinin sevdiği şeylerle karşılaşmasına denilir. Ama kaderin karı manasında kullanılırsa caiz olmaz.
İslâm'da “şans, talih” gibi sözlerin yeri yoktur. Dinimizde “kader vardır, tevekkül vardır, Allah'tan gelene rıza vardır.” Bunun da kaynağı îmandır. Mü'min, Allah'a îman eder, kadere boyun eğer, hâdiseler karşısında bocalamaktan kurtulur, ne ile karşılaşırsa karşılaşsın îmanın kuvveti ve nuru ile onları aşar.
- Gerçekte şans, ne tesadüftür ne rastgeleliktir ne de bir doğaüstü güç tarafından düzenlenen bir iştir. Olsa olsa, gafletten kaynaklanan bir cehaletle kaderde mukadder olan bir nasip ve kısmetin adıdır. Bu anlamda talih ve şans sözcükleri doğru sayılır.
Buna göre Osmanlıca terimi, aslında doğru olmamakla birlikte yaygın olarak kullanılmaktadır. Osmanlıca teriminden maksat, Osmanlı döneminde kullanılan Türkçe, yani Osmanlı Türkçesidir. Osmanlıca diye ayrı bir dil yoktur ve olamaz.
Hayr kelimesi, eski Osmanlıcada olduğu gibi hayr olarak günümüzde pek kullanılmıyor. Ancak bu kelime hayırlı kelimesinde olduğu gibi 'hayır' şeklinde hala kullanılmaktadır.
mü'temen - مؤتمن
kardeş - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karındaş “aynı anadan doğma” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karın sözcüğünden Eski Türkçe +dAş ekiyle türetilmiştir.
Cancanı (Ordubad, Şerur): Kardeş karısı, yenge (s. 71).
yeğen - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe yégen “kardeş çocuğu, torun” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Moğolca aynı anlama gelen cige(n) sözcüğü ile eş kökenlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri