Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir. Otomatik şanzıman yağı kaç kilometrede değiştirilir sorusunun yanıtı da bu standart değişim periyodlarına işaret eder.
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
Ortalama olarak, otomatik şanzıman yağı her 60 bin - 100 bin km'de bir değiştirilmesi gerekir.
Otomatik şanzıman yağları üretici tarafından aksine bir durum önerilmedikçe 50 bin veya 60 bin kilometre aralığında değiştirilmesi gerekir. Ayrıca sıvı kontrolleri yapılırken, otomatik şanzıman yağı mutlaka kontrol edilmesi gerekir.
Tıpkı motor yağı gibi şanzıman yağının da bir ömür vardır. Çünkü o ada motor yağı gibi ısıya maruz kalan bir yağ çeşididir. Zaman içerisinde kararma yaşar ve işlevini kaybeder. Çoğu usta şanzıman yağı ömürlük dese de, aslında durum hiç göründüğü gibi değildir.
İlgili 36 soru bulundu
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Çoğu üretici manuel şanzımanlı araçlar için her 100 bin kilometrede şanzıman sıvısının değiştirilmesini öneriyor. Aynı şekilde otomatik vitesli araçlarda şanzıman yağının da 60 ila 100 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor.
Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir. Otomatik şanzıman yağı kaç kilometrede değiştirilir sorusunun yanıtı da bu standart değişim periyodlarına işaret eder.
Ortalama olarak her 60 bin ila 100 bin kilometrelik yolculukta otomatik şanzıman yağını değiştirmeniz tavsiye ediliyor.
Motorda şanzıman yağını kontrol etmek için farklı bir yağ çubuğu bulunur. Şanzıman yağ çubuğu, motor yağı kontrolünde olduğu gibi dışarı çekilerek temizlenir ve tekrar yerine takılır. Daha sonra şanzıman yağı seviyesini ve kalitesini kontrol etmek için şanzıman çubuğunu tekrar dışarı çekebilirsiniz.
Bir binek araç ortalama olarak 3-4 Litre aralığında şanzıman yağı alır. Vites kutusunun herhangi bir yerinde bir kaçak var ve ortalama olarak 1 litre oranında eksilme söz konusuysa vites kutunuz bir şekilde bunu absorbe edebilir.
Genel olarak uygulanan bakım her 40.000 kilometrede yada 2 yılda bir şanzıman yağının ve filtresinin değiştirilmesidir. Kendi aracınızın yağ değişim kilometresini garanti ve bakım el kitabından öğrenebilirsiniz.
Sürücü kaynaklı en sık yapılan hatalardan bir diğer ise bakımların sık yapılmaması ya da eksik şekilde yapılmasından kaynaklanıyor. Motor yağının ve filtrelerinin doğru sıklıkta değiştirilmemesi, araç çekişini direkt olarak etkiler.
Genelde ise ülkemiz şartlarında aracın ilk sahibi değilseniz ortalama 250-300000 km aralığında bir şanzuman revizyonu şart oluyor.
İşte daha düşük sıcaklık altında ve daha temiz bir çalışma ortamına sahip olan şanzıman yağlarının değişim periyotları çok daha uzundur. Bu nedenle de şanzıman yağı, aracın kullanıldığı şartlara ve kullanılan yağın tipine göre genellikle 60.000km ile 200.000km aralığında arasında özelliğini kaybeder ve değişim gerekir.
%5 indirimle Castrol Axle EPX API GL-5 80W/90 16 kg Diferansiyel Yağı 1.557TL'ye, %5 indirimle Castrol Transmax Cvt Otomatik Cvt Şanzıman Yağı 1 L 367TL'ye, %5 indirimle Castrol Alpha SP 68 16 kg Şanzıman Yağı 2.507TL'ye, %5 indirimle Castrol Optigear BM 320 - 18 kg Şanzıman Yağı 6.269TL'ye sahip olabilirsiniz.
Şanzıman yağı eksildikçe aracın şanzımanından ses gelmesi, vuruntu sorunu ve vites değişikliği sırasında zorlanmalar meydana gelmektedir. Durum ciddiye gittikçe vites değişimi yapılamayacak duruma gelebilir. Buda aracın performansının düşmesine ve aşırı yakıt tüketimine sebep olmaktadır.
Şanzıman Yağı Sıkça Sorulan Sorular
%5 indirimle Mobil Atf Lt 71141 Otomatik Şanzıman Yağı 1l 299 TL'ye, %6 indirimle Petrol Ofisi Maxigear 90 15 kg Şanzıman Yağı 1.449 TL'ye, %5 indirimle Total Dynatrans MPV - 15 kg Traktör Yağı Çok Amaçlı 2.194 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Castrol Transmax Z, tam sentetik yüksek kaliteli otomatik şanzıman sıvısıdır. Otomatik şanzımanlardaki vites değişim problemlerini çözümleyebilir ve böylece daha uzun şanzıman ömrü sağlar. Özellikle otomatik ve yarı otomatik şanzımanlı binek araçlar ve otobüslerde kullanımı tavsiye edilir.
Otomobilinizin marka ve modeline göre bakım periyotları değişebilir ancak ortalama her 60 bin kilometrede bakım işlemi yaptırmak gerekir. Bakımları, 120 bin, 180 bin kilometre gibi aralıklarda periyodik olarak yaptırmak, olası arızaların önüne geçmeniz ve kesintisiz sürüş konforu yaşamanız anlamına gelir.
Honda Civic şanzıman yağlarının bakımı ve değişim periyotları da aracınızın şanzıman ömrü için çok önemlidir. Honda Civic şanzıman yağı değişimi şanzıman yağında herhangi bir azalma, eksilme ve kirlenme olmadığı sürece 60 bin kilometrede bir yapılır.
şanzıman yağı yakıtı kesinlikle etkilemez ama şanzıman yagınızı değiştirdiğinizde eğer şanzımanınızda bir sorun varsa yeni yağla birlikte daha belirgin duruma ckıcak bilginiz olsun sonra yağ değiştirmeden önce bu ses yoktu dememeniz için söylüyorum.
Genel bir ortalama vermek gerekirse direksiyon hidrolik yağı her 5 yılda bir veya 100.000 km'de bir değiştirmek hidrolik direksiyon sisteminin ömrünü uzatmaya ve oluşabilecek arızaların önüne geçmeye yardımcı olacaktır.
Motor yağı ve Şanzıman sıvısı, aracınızın motor sisteminin optimum işlevselliği için gerekli olan temel sıvılardır. Şanzıman yağı direksiyon ve vites sistemi için gerekirken motor yağı motorda çalışacak şekilde tasarlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri