Coğrafi konumu. Sapanca, Sakarya iline bağlı bir ilçedir. Kuzeyinde Sapanca Gölü, doğusunda Arifiye, güneyinde Samanlı Dağları, Geyve ve Pamukova ilçesi, batısında da Kocaeli merkez ilçesi İzmit yer alır. Yüzölçümü 119 km² denizden yüksekliği de 36 m'dir.
Marmara Bölgesi`nin doğu kesiminde, Adapazarı Ovasını İzmit Körfezi oluğuna birleştiren uzun bir çukurun doğu yarısında yer alan tatlı su gölüdür. Sapanca`nın kıyıları, doğuda Sakarya ili, batı ucunda Kocaeli İlinde kalır. Havzası 252 km2`dir. Yüzölçümü 47 km2`dir.
Sapanca, İpek Yolu üzerinde bulunan çok önemli bir yerleşim birimidir. Osmanlı döneminde idari olarak İzmit sancağına bağlıdır. Tarih boyunca İzmit ve İstanbul'da yaşanan gelişmelerden etkilenen bir konumda bulunmuştur.
Sapanca, kuzeyinde Sapanca Gölü, doğusunda Adapazarı, güneyinde Samanlı Dağları, Geyve ve Pamukova ilçeleri ve batısında da Kocaeli merkez ilçesi İzmit ile çevrili şirin yemyeşil bir ilçedir.
Sapanca, Sakarya ilinde yer alır. Sakarya'nın merkezine 20 km uzaklıkta bulunan Sapanca, Kocaeli'nin ilçelerinden Kartepe'ye komşudur. Sapanca'nın batısında Kartepe, kuzeyinde Serdivan, doğusunda Arifiye, güneyinde ise Geyve ve Pamukova bulunur.
İlgili 35 soru bulundu
İstanbul - Sapanca arası otobüs yolculuğu ortalama olarak 1 saat 43 dakika sürmektedir.
Genellikle bahar ve yaz aylarında ziyaretçiler Sapanca'ya temiz ve sakin doğasını ziyaret etmek, kış aylarında da bölgenin çok yakınında bulunan Kartepe'ye kış sporları yapmak ve karın tadını çıkarmak için geliyorlar. Sapanca Bungalov Evleri görmek için tıklayabilirsiniz.
İlk defa 391 senesine ait Lazca bir kaynakta Siphonensis Lacus ismi kullanıldı. Doğu Roma İmparatorluğu döneminde Buanes, Sofhan ve Sofhange adıyla anılmıştır. Sapanca ve çevresinde 1075 tarihinde Anadolu Selçukluları'nın gelmesiyle bölge Ayan ve Ayanköy adıyla anılmaya başlamıştır.
Yine son nüfus sayılarına göre belirlenen sayımlara göre Sakarya ilimizin en kalabalık ilçesi Adapazarı, en az nüfusa sahip ilçesi ise Taraklı ilçesidir.
Marmara Bölgesi'nin Çatalca-Kocaeli Bölümü'nde yer alır. Sakarya'nın kuzeyinde Karadeniz, batısında Kocaeli, Bursa, doğusunda Düzce ve güneyinde de Bolu ile Bilecik bulunmaktadır.
Sapanca Gölü çevresinde bulabileceğiniz lezzetler ise İncir Uyutması, Pazı Tavası, Kiremitte Alabalık, Muhlama, Karadeniz Pidesi, Islama Köftedir. Sapanca Gölü çevresinden sevdiklerinize kilim, hasır ve çömlek alarak onları sevindirebilirsiniz. Sapanca Gölü'ne özel aracınızla ya da otobüsle ulaşmanız mümkündür.
Uzun yıllar Kocaeli'ye bağlı bir ilçe olarak yaşayan Adapazarı, TBMM'de 17 Haziran 1954 tarihinde kabul edilen bir yasa ile “Sakarya” adıyla vilayet haline gelmiştir. Sakarya ilinin merkez ilçesi ise Adapazarı olmuştur.
Marmara Bölgesi'nde yer alan Sakarya, İstanbul'a olan yakın konumu sebebiyle şehir hayatından uzaklaşıp, doğada huzurlu zaman geçirmek isteyenler için güzel bir seçenektir.
Sapanca'nın Nesi Meşhur
Sapanca muhteşem konumu ve toprak yapısı nedeniyle pek çok sebzenin en lezzetli halinin yetiştiği bir coğrafya kabul edilebilir. Taze fasülye ile yapılan turşu ve cevizli fasülye yemeği en çok tercih edilen yemekler arasındadır.
Maşukiye, Kocaeli'nin Kartepe ilçesinin bir mahallesi. İzmit'e uzaklığı 20 kilometredir. 2022 yılında yapılan nüfus sayımına göre nüfusu 5.964'tür. Maşukiye beldesinin Soğuksu ve Çınarlı olmak üzere iki mahallesi vardır.
Doğal güzellikleri ve sakin havası ile ön plana çıkan ilimiz Sakarya, ilimiz Marmara Bölgesi'nde bulunur. Sakarya ili Marmara Bölgesi'nin Çatalca- Kocaeli Bölümü'nde yer alır. Sakarya ilinin kuzeyi Karadeniz'e kıyısı bulunmaktadır.
Sakarya'nın en turistik noktalarından biri olan ve Sapanca Gölü kenarında uzanan Sapanca ilçesi, hem doğa gezileri hem de tatiller için şehrin en çok tercih edilen destinasyonu.
Adapazarı'nda “Islama Köfte”, “Kazımpaşa Köftesi”, “Çerkez Tavuğu”, “Abhaz Pastası”; Taraklı'da “Köpük Helva”, “Uhut Tatlısı”; Pamukova'da “Cevizli Ezme”, “Çizleme”; Kaynarca'da “Dartılı Keşkek”, “Tarhana Çorbası”, “Kabak Tatlısı”; Sapanca, Karasu, Kocaali, Hendek ve Akyazı ilçelerinde deniz ve tatlı su “Balık” ...
Sakarya'nın nüfusu 2021 yılına göre 1.060.876'dır. Sakarya'nın 16 ilçesi vardır. Sakarya'nın ilçeleri: Adapazarı, Akyazı, Arifiye, Erenler, Ferizli, Geyve, Hendek, Karapürçek, Karasu, Kaynarca, Kocaali, Pamukova, Sapanca, Serdivan, Söğütlü ve Taraklı.
Marmara Bölgesi'nin doğu kesminde, Adapazarı Ovası'nı İzmit Körfez Oluğu ile birleştiren uzun bir çukurun doğu yarısında yer alan bir tatlı su gölüdür. Sapanca'nın kıyıları doğuda Sakarya ili batı ucunda Kocaeli'nde kalır. Havzası 252 kilometrekaredir.
SAKARYA'nın Sapanca ilçesinde, Doğukan Kaya (22) ve arkadaşı Aleyna Songül Kara (21), tatil yaptıkları bungalovda çıkan yangında yaşamını yitirdi. Sapanca'nın Şükriye Mahallesi Polat Caddesi'ndeki bungalovda, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Alevler, kısa sürede ahşap yapıyı sardı.
Sapanca ilçesine 74 km mesafede bulunan Karasu Plajı, Karadeniz ve Marmara Bölgesinin kesişim yerinde bulunan Sakarya ilinin Karasu ilçesinde yer alıyor. Doğal ve tarihi güzelliklerin olduğu plaj aynı zamanda bir Halk Plajıdır.
İstanbul'a En Yakın En Doğal Tatil Mekanı
İstanbul'un Avrupa yakasından ortalama 1,5 saat - Anadolu yakasından ise 1 saat içerisinde Sapancaya ulaşmanız mümkün...
Sapanca Gölü'nde Kış Mevsimi
Şüphesiz Sapanca denince akla ilk gelen turistik yer Sapanca Gölü olur. Her mevsim ayrı güzellikleri ziyaretçilerine sunan gölü kış aylarında ziyaret etmenin de bazı avantajları var. Öncelikle bölgenin yaz aylarına göre daha sessiz, sakin olduğunu belirtmek gerek.
Sapanca, Sakarya'nın ilçelerini oluşturan güneyinde Geyve ve Pamukova, doğusunda Arifiye ile ve kuzeyinde ise Serdivan ilçeleri ile beraber batısında Kocaeli'nin Kartepe ilçesi ile de komşu olan bir ilçedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri