Ters diş kalvuz ile yiv açıp sonra uygun bir vida yı buraya takın. Ters diş olmalıki sola doğru sıkılması için. Siz onu sola doğru sıkarken saplamada gevşeyecektir. Sanayide herhangi bir tornacı da bu işi yaptırabilirsin.Saplamanın ortasından matkapla delik delinip,ters klavuzla kırılan parça çıkarılabilir.
Paslanma sonucunda sıkışma meydana geldiyse pas sökücü kullanarak civata ve somunun kolaylıkla birbirinden ayrılmasını sağlayabilirsiniz. Birkaç damla pas sökücü kimyasalın civata yüzeyine damlatılması, işinizin görülmesinde istediğiniz etkinin elde edilmesini sağlayacaktır.
Tek yapmanız gereken paslanan somunların ve cıvataların üzerine WD-40'ı uygulamak ve ardından çekiçle hafifçe vurmaktır. Bu işlem, ürünün somun ve cıvataların bağlantılarına girmesine ve böylece bağlantı elemanlarının gevşemesine yardımcı olacaktır.
Kırık cıvata tamamen kırılmıştır ve dış uç yüzey neredeyse hiç açığa çıkmamıştır. Makinedeki vida kırılırsa ne yapmalıyım? Genel yöntem, delikleri önce bir matkap vidasıyla delmek ve ardından vida çıkarıcının küçük aletini ters yönde gevşetmek için kullanmaktır.
İlk adımda, kaynamış civatanın etrafına bol miktarda pas sökücü sprey sıkın. Spreyin birkaç dakika etkisini göstermesini bekleyin. Pas sökücü spreyin etkisini göstermesinin ardından, dilme anahtar veya civata anahtarı ile civatayı saat yönünün tersine çevirin.
İlgili 17 soru bulundu
- Paslanmış ve sıkışmış vidanın üstüne sıcak su dökmek. - Çakmak ya da saç kurutma makinesi kullanarak vidayı ısıtmak. - Vida üzerine biraz oksijenli su damlatıp biraz beklettikten sonra çıkarmayı deneyebiliriz.
Vidaya Delik Açma
Vidanın üzerinde bir darbeli matkap uçlu vida ve tornavida yardımı ile arkadan destek uygulayarak bir delik açarsanız daha sonra bu delikten güç uygulayarak yalama yapmış olan vidayı rahatlıkla çıkartabilirsiniz.
Saplama cıvata her iki ucundan itibaren diş açılmış sapsız ve başsız vidadır. Yoğun olarak söküp takılan bağlantı elemanlarında kullanılmaktadır. Ana parça gövdesine sabit kalacak şekilde kuvvetlice yerleştirilir. Ardından bağlanacak olan parçaya takılmasıyla, somunlarla iyice sıkılır.
alyan ölçüsünden bir numara büyük torx tornavidayı çekiçle çak çok rahat açarsın. Ben bu şekilde çıkardım yalama vidayı. Ters klavuz ile. İçi çok boş değilse matkapla delmek gerekiyor.
Vidaya 0.5 mm matkapla delik açabilirseniz, matkap ucunu çıkarıp ucuna biraz yapıştırıcı sürüp vidayı çıkarabilirsiniz.
Pas çıkarmak için kullanılan en temel ürün karbonattır. Paslı alanlara bol miktarda karbonat serpmek ve bir süre bekletmek paslı alanların temizlenmesi için yapılabilir. Bunun dışında metalden pası temizlemek için limon suyu ve tuz kullanılabilir.
Asitler, yakıcı, kemirici ve tahriş edici oldukları için asit banyosunda biraz uzun süre tutulan veya asit içerisinde unutulan cıvataların dişlerinin kullanılmayacak kadar mukavemet kaybetmesine neden olurlar. Sertleştirilmiş 10.9 ve 12.9 kalite Cıvata, Somun ve Saplamaları incelterek da kırılgan hale getirirler.
Demir yüzeyler üzerindeki hafif pasları temizlemek için bir limon suyu ve tuz karışımı kullanabilirsiniz. Karışımı paslı yüzeye sürün ve birkaç dakika bekleyin. Daha sonra fırça veya sünger kullanarak temizleyebilirsiniz. Ancak, ağır pas lekeleri için kimyasal temizleyiciler daha etkili olur.
Vidalar normal olarak sağ helisli vidadır. Sağ helis vidalı civatada somun saat yönünde çevrilirse bağlantı sıkışır, aksi yöne çevrilirse gevşer. Özel durumlarda kullanılan sol helisli vidalar ise saat ibresi yönünde döndürülürlerse bağlantı gevşer, aksi yönde ise sıkışır.
Sıkılan veya bağlanan parçalar arasında dış kuvvetler sonucu teğetsel veya radyal yönde bir izafi hareket oluşacak olursa çevresel yönde de sürtünme bağı kalmayacağından somun dönme açısından serbest kalır. Yani başlangıçta oluşturulan öngerilme kuvveti ortadan kalkar ve cıvata gevşer.
Somun hangi yöne açılır? Sökülüp takılan alet ya da parçalar sağ el kuralına göre imal edilmektedir. Bu nedenle somunda sağa döndürülerek takılır, sola döndürülerek açılır.
Paslı civata sökerken ilk aşama pas sökücüdür. Pas sökücü civataya sıkılır ve bir süre beklenilir. Sonrasında sökülmeye çalışılır. Bu çoğu zaman işe yaramaz bir durumdur.
Civata Nasıl Sıkılır: Adım Adım
İlk Sıkma: El ile veya tornavida kullanarak civatayı saat yönünde sıkmaya başlayın. Son Kontrol: Civatanın ne kadar sıkılması gerektiğini anlamak için bir düzey kullanabilirsiniz. Son Sıkma: Eğer gerekliyse, bir civata anahtarı ile son sıkmayı yapın.
Çeşitli tamirat işlerinde en çok kullanılan el aletlerinden biri de alyan modelleridir. Alyan, okunuşu allen anahtarlar kelimesinden gelmekte olan hobi alanlarından tutun da evlerde, iş yerlerinde, büro veya tesisat işlerinin olduğu her yerde çok rahat bir şekilde tercih edeceğiniz setler olarak bilinir.
Saplama civata, birbirine bağlanan iki parçayı sabitlemek için kullanılan bir bağlantı elemanıdır. Saplama civatalar, iki parçayı bir arada tutmak için somun ve rondelalarla birlikte kullanılır.
Silindirik yada konik yüzeylere aynı adım ve profilde açılan helisel kanallardan oluşan bağlantı elemanlarına saplama denir. Sanayide ve birçok endüstri kolunda takma ve sökme işlemlerinde baskı oluşan alanlarda saplama çeşitleri kullanılmaktadır.
Trifon vidanın montajı çok kolaydır, direkt olarak kullanılacak yüzeye matkap ile monte edilmesi yeterlidir. Öncelikle montaj yapılacak alanın yabancı cisimlerden ve tozlardan arındırılması gerekir. Sonrasında matkap ile asfalt delme işlemi yapılır. Plastik dubel deliğe yerleştirilir.
Kare vidaları daha çok kuvvet ileten vidalar olarak kullanılır. Tek ağızlı olarak yapıldığı gibi çok ağızlı olarak ta yapılmaktadırlar. Kare vidalarında diş genişliği adımın yarısıdır. Boru vidası temelde whitworth üçgen vidasıdır.
WD 40 veya pas sökücü sıkıp biraz bekledikten sonra somunu ters istikamette biraz sıkmaya çalışın, sonra sökme işlemine başlayın. Büyük ihtimalle çözülecektir.
Akıllı Vida Çeşitleri
Akıllı vidaların 2 farklı çeşidi mevcuttur. Bunlar havşa başlı ve lokma başlı vidalardır. Havşa başlı vidalar alçıpan ve beton alanlarda kullanılmaktadır. Lokma başlı akıllı vidalar ise sandviç panel, çatı, cephe panelleri ve metal montajı için tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri