HAFTA TATİLİNE DENK GELİRSE NE OLACAK? Ulusal bayram tatil günü ile hafta tatili aynı güne denk gelenler ise biri çalışma karşılığı olmaksızın, biri çalışması karşılığı ve bir günlük ücretinin yüzde 50'si de fazla çalışma karşılığı olmak üzere 2,5 günlük ücret alacak.
Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.
Resmi tatil günleri, hafta sonuna denk gelirse, çalışanlar doğal olarak tatil sayılacaktır. Yasalara göre resmi tatiller ve hafta sonu tatillerinde işçinin çalıştırılmaması esastır. Ancak bazı sektörlerde resmi tatil günleri ve hafta sonu tatillerinde işçiler bazı şartlara uygun olarak çalıştırabilir.
Bayram gibi resmi tatil günlerinde çalışılması durumunda ise çalışanlara ekstra bir günlük ücret ödenir. Yani bayram günü çalışan bir işçiye 1 yerine 2 günlük mesai ücreti ödemesi yapılır.
“Bu kanun kapsamına giren iş yerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63. maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az 24 saat dinlenme verilir.'' Yargıtay, 24 saatten daha az verilmiş olan süreleri, haftalık tatil olarak kabul etmemektedir.
İlgili 38 soru bulundu
4857 sayılı İş Kanununun 46. Maddesine göre, işçinin mazeretsiz ve idareden izin almadan işe gelmemesi halinde hem gelmediği günün ücreti hem de hafta tatili ücreti kesilir. İşçi haftalık 45 saatlik çalışmasını tamamlamadığı için hafta tatili ücretini elde edemez.
Hafta Tatili ve Ücretini Kazanmanın Şartları
İş Kanunu 63. maddesine göre işçinin normal çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir. Dolayısıyla işçinin hafta tatilini ve bu kapsamdaki ücretini hak edebilmesi için haftanın çalışma günlerinde kırk beş saatlik çalışma süresini tamamlamış olması gerekir.
Ancak bu sene 1 Mayıs ve Pazar gününe denk gelen Arefe, UBGT ve hafta tatili çalışma ücreti daha yüksek olduğundan ayrıca ücretlendirilmeyecektir. Sonuç olarak 1 Mayıs 2022 Pazar günü çalışan işçiler, UBGT, hafta tatili ve Arefe günü çakışması nedeniyle hangi ücret yüksekse onu alacaklardır.
Hafta tatili uygulaması işçilerin temel haklarının başında gelir. İşçilerin 7 günlük zaman dilimi içinde kesintisiz 24 saat dinlendirilmeleri amaçlandığından, işçinin rızasına dayalı olarak dahi bu sürede çalışma yapılması yasaklanmıştır.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 1921'den itibaren Milli Bayram olarak kutlanmaktadır. Resmi tatil olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bu yıl Ramazan bayramı tatiline denk geldiğinden ayrıca bir tatil yapılmayacak. 23 Nisan Pazar günü ülke genelinde düzenlenen etkinliklerle kutlanacak.
Bilindiği üzere 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 56 ncı maddesi gereğince yıllık izin süresi içindeki hafta ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz ve dikkate alınmaz. Bu kapsamda kural olarak cumartesi günü işgünüdür.
Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.
Günlük çalışma saati belirlenirken haftalık çalışma saati en fazla 6'ya bölünebilir. Yani 1 haftalık süre içinde en fazla 6 gün çalışma yapılabilir.
İş sözleşmesinde böyle bir hüküm bulunmuyorsa, resmi tatil günlerinde veya bayram tatillerinde işçinin çalışma zorunluluğu yoktur.
Resmi tatillerde çalışmayan işçilere ücretlerinin tam olarak ödenmesi gerekiyor. Bu sürelerde çalışanlara ise tam ücretinin yanı sıra resmi tatilde çalıştığı her gün için ayrıca bir günlük ücret daha ödenmesi şart.
“Yargıtay uygulamasına göre, “Genel tatil günü olan bayram günü çalıştırılan işçiye sonradan bunun karşılığında idari izin verilmesi mümkün değildir. İşçiye bayram çalışması karşılığı ilave ücret ödenmelidir.
Pazar mesai hesaplama da benzer bir işlem ile yapılır. Pazar günü çalıştırılan işçiler normal günlük maaşlarına ek olarak %50 zamlı bir günlük maaş daha alırlar. Bu da pazar günü çalışan işçilerin toplamda 2,5 günlük maaş alacakları anlamına gelir.
İşyerinde iki gün gece, iki gün gündüz, iki gün dinlenme şeklinde çalışan işçinin haftalık 45 saati aşan çalışması bulunmasa da gece çalışmalarındaki 7,5 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılmalıdır.
Fazla çalışma süresinin haftalık 45 saat olarak hesaplanmasının istisnalarından biri günlük azami çalışma süreleridir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
Bayram tatilinde işbaşı yapanlara çift maaş. 4857 Sayılı İş Kanununa göre bayramda çalışan sigortalıların çalıştıkları her gün için bir yevmiye tutarında ilave ücret almaları gerekmektedir. Diğer bir ifadeyle bayramdaki bir günlük çalışmasının karşılığı olarak kendisine iki günlük ücret ödenmesi gerekmektedir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı açıklamaya göre çalışanlar tatil boyunca idari izinli olacak. Ancak özel sektör çalışanlarının izin günleri şirket tarafından belirleniyor. Özel sektör bayram tatili idari izni özel sektör çalışanlarını kapsamıyor.
15 TEMMUZ ÇİFT MAAŞ MI, EK MESAİ VAR MI? Dolayısıyla 15 Temmuz resmi tatil günlerinden birisidir. 15 Temmuz, özel sektör çalışanlarına da tatildir. Bu tarihte çalışılması durumunda ek mesai ücreti verilir.
İşçinin hangi gün hafta tatili izni kullanacağı işverenin yönetim hakkı kapsamındadır. İşçinin hangi gün hafta tatili kullanacağı işveren tarafından belirlenir.
Diğer tatil günlerine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. İşçi, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmak zorunda değildir. Ancak işçi, bu günlerde çalışmayı kabul ederse, hafta tatilinden farklı olarak çalışması kanuna aykırı değildir.
Maddeye göre, “Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri çalışılmış günler gibi hesaba katılır.” Yani, hafta içinde raporlu olunması halinde hafta tatili hakkı kaybedilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri