Saplama civata, birbirine bağlanan iki parçayı sabitlemek için kullanılan bir bağlantı elemanıdır. Saplama civatalar, iki parçayı bir arada tutmak için somun ve rondelalarla birlikte kullanılır.
Flanşlı Somun Özellikleri
Bu flanş, somunun bağlantı noktasındaki yükleri daha geniş bir alana yayarak gerilimi azaltır. Böylece, bağlantı elemanının üzerinde oluşabilecek gerilmelerin etkisi en aza indirilir.
Somunlar, cıvata ya da vidanın helis eğrileri arasında oluşan sürtünme kuvvetini kullanmaktadırlar. Sökülüp takılabilen parçalardır. Ortalarındaki delik sayesinde cıvata ile birbirine bağlanmasını, bu sayede bulunduğu yere güçlüce tutunmasını sağlamaktadır.
Dibe doğru daralan yapıya sahip olan ve altıgen şekildeki sıkmalı altı köşe somunlar, normal somunlara göre zor gevşer. Ancak anahtarla sökülüp takılabilen sıkmalı somunlar, birçok sektörde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle çok hareket eden ürünler imal edilirken sıkmalı altı köşe somunlar tercih edilir.
İlgili 15 soru bulundu
Havalı Somun Sıkma Tabancası MEHAK'ın TB4104 modeli 3/4" soket'e sahip ve boşta 6000 devir hıza sahip ve maximum torku 1200 Nm'dir.
Kilitli somunlar, geleneksel somun çeşitlerine göre daha güvenli bir bağlantı sağlamak için tasarlanmış özel bir somun türüdür. Bu somunlar, kendilerine özgü bir özelliği sayesinde sıkıştırıldıktan sonra gevşemez ve bağlantının tutarlılığını korumaktadır.
Silindirik yada konik yüzeylere aynı adım ve profilde açılan helisel kanallardan oluşan bağlantı elemanlarına saplama denir. Sanayide ve birçok endüstri kolunda takma ve sökme işlemlerinde baskı oluşan alanlarda saplama çeşitleri kullanılmaktadır.
Vidalama veya montaj işlemlerinde cıvatanın veya vida ucunun yerinden çıkmasını önlemek için kullanılır. Yüksek titreşimli veya darbeli ortamlarda kullanılan uygulamalarda, cıvatanın veya vida ucunun gevşemesini engellemek için tercih edilir.
Ağırlıklı olarak çelikten yapılırlar. Dayanımlarına göre, örneğin 4, 6 veya 8 gibi sayılarla sınıflandırılırlar.
Insert Somun (Çakma Somun) Vida ile birbirine bağlanması gereken plastik parçalarda diş kapmayan, sıyırmayan sağlam bir bağlantı sağlar. Önceden hazırlanmış uygun ölçüdeki deliğe ısı ile itilerek yerleştirilir.
Somun kaliteleri ise 4 6 8 gibi tek rakamlar ile belirtilir ve bu sayılar uygulanabilecek maksimum gerilimin 1/10 nu gösterir. Örnek: 6 kalite somunda uygulanabilecek maksimum gerilim 60 Kg/mm² dir.
1.İnsert Somun bir ürünü sıkıca sabitlemek için enjeksiyon kalıplamada yaygın olarak kullanılır.
Sert ve ağır malzemelerin bağlantısında kullanılan takviyeli somun, genellikle pullar ile birlikte kullanılır. Diğer somunlara göre sert ve güçlendirilmiş bir malzemedir. Özellikle ağır sanayi ürünlerinin montaj ve de montajın da tercih edilir.
Farklı parçaların birleştirilmesinde kullanılan cıvatanın güçlü bir şekilde bağlanmasını sağlayan bağlantı elemanlarına somun denilmektedir. Farklı sektörlerde adı somun vida olarak da kullanılmaktadır.
Cıvata kalite sınıfları 2 rakamlı olarak ifade edilmektedir. Bunlar 3.6, 4.6, 4.8, 5.6, 5.8, 6.8, 8.8, 9.8, 10.9, 12,9 olarak kullanılmaktadır. Bu ifadelerin hesaplama mantığı şu şekildedir. Üretimde kullanılan malzemenin çekme dayanımını ilk rakamı 100 ile çarparak bulabilirsiniz.
Somun dayanım sınıfları tek sayıdan oluşur ve cıvata malzemesinin N/mm² cinsinden çekme dayanımının 1/100'ünü ifade eder. Örneğin dayanım sınıfı 8 olan bir somunun çekme dayanımı: 8 x 100 = 800 N/mm² olur.
Takma ve sökme işleminin yoğun olarak kullanıldığı, gerilim ve baskı oluşan alanlarda tercih edilmektedir. Diğer isimleri vida mili, gijon ve tij olarak da kullanılmaktadır. Şekil olarak cıvatayı andırır. Farklı kalınlık ve uzunlukta, bir yanı yivli, yuvarlak metal silindirik parçalardır.
Malzeme: Saplama civataları genellikle çelik, paslanmaz çelik, pirinç veya alüminyum gibi malzemelerden imal edilir. Malzeme seçimi, uygulama koşullarına, korozyon direncine ve dayanıklılığa bağlı olarak yapılır. Somun ve Rondela: Saplama civataları, somun ve rondela ile birlikte kullanılır.
Saplama cıvatalar her iki ucundan itibaren diş açılmış sapsız ve başsız vidadır. Yoğun olarak söküp takılan bağlantı elemanlarında kullanılmaktadır. Ana parça gövdesine sabit kalacak şekilde kuvvetlice yerleştirilir. Ardından bağlanacak olan parçaya takılmasıyla, somunlarla iyice sıkılır.
Paslanma sonucunda sıkışma meydana geldiyse pas sökücü kullanarak civata ve somunun kolaylıkla birbirinden ayrılmasını sağlayabilirsiniz. Birkaç damla pas sökücü kimyasalın civata yüzeyine damlatılması, işinizin görülmesinde istediğiniz etkinin elde edilmesini sağlayacaktır.
Fiberli somun ürününün kullanımı oldukça pratiktir. İki parçalı yapıya sahip olan bağlantı elemanına cıvata sıkılır ve cıvatanın yiv kısmına fiberli somun anahtar ile sıkılır. Sıkıldıktan sonra cıvatanın üzerine plastik kısmı geçeceği için fiberli somun işlevini görmeye başlayacaktır.
Standart KM-HM tipi somunların iki parçadan oluşan asla gevşemeyen dizaynıdır. Rulmanlarda, kaplinlerde, dönen her türlü mekanik-elektrik ekipmanlarda emniyet somunu görevini yapar.Asla gevşemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri