Yapılan çalışmada, sarı kantaron ile yapılmış bir yanık kreminin kullanıldığı yanık tedavisinde şu bulgulara varılmıştır: Tedavide etkisi gözlemlenen kantaron yağının özellikle 1'inci derece yanıklarda çok etkili olduğu, yanığın 2 gün içerisinde iyileştiği rapor edilmiştir. 2'nci ve 3'üncü derece yanıkların ise ...
Düzenli olarak kullanmaya devam ettiğinizde yaklaşık 1 ay sonra cilt renginizin açılmaya başladığını, lekelerin, siyah noktaların yok olmaya başladığını göreceksiniz.
Sarı kantaron yağının tavsiye edilen maksimum kullanım sıklığı, günde bir kez olmalıdır. Kantaron yağı çok sık kullanıldığında, ciltteki yağ yani sebum dengesini bozabilmektedir. Sebum ciltteki yağ bezleri tarafından salgılanan bir cilt sıvısıdır.
Sarı kantaron yağı, kolajen sentezini uyararak doku gelişimini hızlandırır ve yeni hücre üretimini destekler. Bu kıymetli etkisi sayesinde yüzyıllar boyu yara ve yanık bakımında ilk tercih edilen bitkilerden biri olmuştur.
Sarı kantaron yağı, romatizmal ağrıyı hafifletir, şişme, morarma ve varisli damarların neden olduğu sorunlara yardımcı olur. Sarı kantaron yağı ile masaj ağrılı kaslar, romatizma, siyatik, lumbago, varis için de kullanılır.
İlgili 18 soru bulundu
Kas ağrılarını ve eklem iltihaplarını hafifletmede de faydalı olan kantaron yağı, genel sağlık ve iyilik haline katkıda bulunan çok yönlü bir bitkisel tedavi yöntemidir.
Sarı kantaron yağı kas gevşetici görevi görür. Kas ağrılarına iyi gelir. Sarı kantaron yağının kullanımı sinirsel kaynaklı oluşan kekemelerin tedavisinde iyi neticeler verir. Sarı kantaron yağı kış aylarında sıklıkla yaşanılan soğuk algınlığının etkisini azaltmada yardımcı olur.
Serotonin arttırıcı etkisi hipertansiyon ve ciddi pulmoner hipertansiyona yol açabilir. Bu nedenle tansiyon hastalarının kullanması sakıncalıdır. Ayrıca sarı kantaron otu kullanımı esnasında parlak güneş ışığına uzun süre maruz kalmak deride kahverengi lekeler meydana getirebilir ve katarakt oluşumunu hızlandırabilir.
Sarı kantaronun en fazla etkileşime girdiği ilaçların siklosporin, loperamid, nefazodon, oral kontraseptifler, paroksetin, sertralin, teofilin, venlafaksin ve varfarin olduğu 1999-2000 yıllarındaki çalışmalarda yayınlanmıştır.
Kolun tamamına kantaron yağı uygulanırsa, bu renk farklılıkları daha az göze çarpacaktır. Yağı deriye uygulamak ise oldukça basittir. Yağ cilde döküldükten sonra bir süre (yaklaşık yarım saat) cildin emmesi beklenir ve ardından durulama işlemi yapılır.
Yüzünüzde özellikle leke olan yerlere kantaron yağı sürdüğünüzde, lekenin üzerini ovarak yani yağı cilde yedirerek sürün. Bu işlemin ardından yağ cildinizde birkaç saat kaldıktan sonra cildinizi mutlaka yıkayın.
Doğum sonrasında ve ağda sonrasında oluşan genital bölgedeki tahrişler için sarı kantaron yağı vajinaya sürülür mü diye düşünebilirsiniz. Bu gibi durumlarda genital bölgedeki sivilce ve tahrişleri yok etmek için kullanabilirsiniz.
Kantaron yağının sarı ve kırmızı olmak üzere iki çeşidi vardır. İki çeşidi de aynı bitkiden yapılır; fakat sarı kantaron yağı kurutulmuş, kırmızı kantaron yağı ise taze toplanmış kantaron bitkisinden yapılır.
Kantaron yağının cilde olan olumlu etkilerinden faydalanabilmek için yağı direkt olarak cildinize uyguladıktan sonra cildinizin emmesini bekleyebilirsiniz. Ardından cildiniz üzerinde rahatsız eden bir yağlılık hissinin kalmış olması halinde en az yarım saat bekledikten sonra durulayabilirsiniz.
Bir parça pamuk üzerine damlattığınız 2-3 damla kantaron yağını, yumuşak ve dairesel hareketlerle yüzünüze dağıtın. Bu şekilde yarım saat kadar bekledikten sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayabilir ya da cilt yapınıza uygun bir tonikle yağdan arındırabilirsiniz.
Kantaron yağı genellikle gece yatmadan önce cilde uygulanmalıdır.
Sarı kantaron çayı hamilelikte kullanımı önerilmeyen bir çaydır. Bu bitki çayının, demansa olumsuz etkisi olabileceğinden Alzheimer hastaları tarafından kullanılması sakıncalıdır. Antidepresan, astım ve tansiyon ilaçları kullanan kişilerin de sarı kantaron çayını kullanmaları tavsiye edilmez.
İçerisindeki hiperforinden kaynaklı kantaron yağı, antibakteriyel etki gösterir. Bu, bakterilerin yaşamasını durdurup, üremesini engellemesi anlamına gelir. Hiperisin antibakteriyel aktiviteye destek olur. Sarı kantaron yağı içeren bir merhemin yanıkların iyileşmesinde etkili olduğu anlaşılmıştır.
Sarı kantaron hafif-orta depresyonda etkili olarak kabul edilmektedir. İçeriğinde bulunan hiperisin ve hiperforin tam olarak bilinmeyen etki mekanizmalarıyla serotonin, norepinefrin ve dopamin geri alımını engelleyerek antidepresan özellikler göstermektedir.
Sarı Kantaron Çayı
İçeriğindeki flavonoidler ve hipericin adlı bileşenler sayesinde doğal bir sakinleştirici etkiye sahiptir. Bu sayede, kaygı, sinirlilik ve huzursuzluk gibi stresli durumların etkilerini azaltabilir.
Sakinleştirici bir etkiye sahip olan sarı kantaron panik atak rahatsızlığının tedavisini destekleyicidir. Sarı kantaron ve depresyon arasındaki ilişki nedeniyle Avrupa'da uzun yıllar reçete edilen bir bitki olarak dikkat çekmektedir.
kadar hiperforin, adhiperforin), fenolik asidler (klorojenik asid, kafeik asid ve ferulik asid), steroller (β-sitosterol), vitaminler (C ve A vitaminleri), antrakinonlar, karotenoidler, karbolik asidler, ksantonlar, proantosiyanidinler, kumarin, bazı aminoasidler, tanen ve reçine bulunmaktadır (6;7).
Sinir sıkışmalarına karşılık oluşan ağrıların giderilmesinde de oldukça faydalıdır. Ağrıyan yere masaj yaparak ağrının giderilmesine yardımcı olabilirsiniz. Hem haricen, hem de içilerek kullanılabilir.
Lavanta yağı kullanımı kas ağrılarını, eklem ağrılarını, doku zedelenmelerini ve sırt ağrısını hafifletebilir. Ağrıdan etkilenen bölgeye lavanta yağı ile masaj yapılması yaşanan ağrıları hafifletir ve kasları gevşetir. Lavanta yağı, bağırsak faaliyetlerininin artmasına yardımcı olur.
Kadınlarda adet döneminde oluşan kasık ağrılarının azalmasını sağlar. Doğal bir kas gevşetici özelliği gösterir ve sinirlere iyi gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri