Sarı kapaklı tüpler: Özel Jel formülasyonu sayesinde serumu kandan ayrıştırır ve serum elde edilmesini sağlar. Genellikle; Hormon, Biyokimya ve Mikrobiyoloji analizleri için kullanılır. Yeşil kapaklı tüpler: Lityum heparin sayesinde kan ile plazmayı ayırarak, plazma elde etmek için kullanılır.
4-Sarı kapaklı tüp-Biyokimya (Jelli serum ayırma tüpü)
Jel pıhtılaşma akvitörü ve separatör içermektedir. Tüpler içinde bulunan jel, tüp çeperinde bulunan silika partikülleri sayesinde serum pıhtılaşmasını hızlandırmaktadır.Serumla plazmanın hızlı ayrılması sağlanır.
Sarı kapaklı Jelli Tüpler: Biyokimya laboratuarlarında yapılan testler için gerekli olan kani almakta kullanılır.Bu tüpler serum ile plazmanın hızlı, net ve kolay bir şekilde ayrışması için tasarlanmıştır. 5.1.
Kan kültürü tüpleri, • mavi ya da siyah kapaklı sodyum sitratlı tüpler, • kırmızı veya sarıkapaklı katkılı ya da katkısız serum tüpleri • yeşil kapaklı heparinli tüpler, • mor kapaklı EDTA'lı tüpler, • gri kapaklı glikoliz inhibitörlü tüpler sırası ile alınmalıdır.
Mor Kapaklı EDTA'lı Tüpler:
Tam kan sayımı tahlilinde HGB (hemoglobin), WBC (beyaz küre, lökosit), PLT (trombositler), HTC (hematokrit), HGB (hemoglobin) MCHc, RBC (eritrosit-alyuvar), RDW, lenfosit, monosit, eosinofil, bazofil gibi kan tahlilleri araştırılır.
İlgili 24 soru bulundu
Sarı kapaklı tüpler: Özel Jel formülasyonu sayesinde serumu kandan ayrıştırır ve serum elde edilmesini sağlar. Genellikle; Hormon, Biyokimya ve Mikrobiyoloji analizleri için kullanılır. Yeşil kapaklı tüpler: Lityum heparin sayesinde kan ile plazmayı ayırarak, plazma elde etmek için kullanılır.
Mor Kapaklı EDTA'lı Tüpler: Hastanın tam kan sayımı sonuçlarının kontrolünde kullanılır. Mavi kapaklı Koagulasyon Tüpleri :Kanın pıhtılaşmasını ölçmede kullanılmaktadır.
Hastadan kan alındıktan sonra hiç bekletilmeden mor kapaklı edta'lı tüplere (tüpteki işaretli çizgiye kadar) yaklaşık 2 ml kan konulur. Kanın tüpe aktarılmasındaki gecikme pıhtılaşmaya ve yanlış sonuçlara neden olabilir.
Kök Hücre Bağışçısı olmak için;
Ardından kan grubunuzun belirlenmesi, enfeksiyon hastalıkları açısından test edilmesi (HIV, Hepatit ve Sifiliz) ve doku tipleme testlerinin yapılabilmesi için 3 tüp kan örneği alınır.
Kanın, antikoagülanlı vakumlu tüplerin işaretli çizgisine kadar dolmasına dikkat edilmelidir. Kan ile doldurulan tüpler, yavaşça 5–6 kez alt üst edilerek özenle karıştırılmalıdır. Tüpler kesinlikle çalkalanmamalıdır !!!
Sarı kapaklı kan alma tüpü 8.5 ml olarak boyutunda üretilmektedir.
Boş kan tüpü, tıbbi laboratuvar testleri için kullanılan bir tür kan örnekleme tüpüdür. Boş kan tüpü, kan numunelerinin toplanmasına ve taşınmasına yardımcı olur. Bu tüplerin içindeki özel kimyasallar, kanın koagülasyonunu engeller ve numunelerin doğru şekilde analiz edilmesini sağlar.
Sarı kapaklı kan alma tüpü 5 ml olarak boyutları mevcuttur.
İlk damla silindikten sonra, kendiliğinden gelen kan, liyofilize heparin içeren kapiller tüplere alınmalıdır.
Beta HCG testi, basit bir kan testi ile yapılabilir ve laboratuvar koşullarına göre değişmekle birlikte genellikle aynı gün içerisinde sonucu alınabilir. Beta HCG testine ek olarak farklı testlerin de uygulanması gerekmiyorsa, tek tüp kan örneğinin alınması yeterlidir.
Tüp: Mor kapaklı EDTA'lı tüp • Tam kan mor kapaklı EDTA'lı tüplere alınır. Tüplerin içerisinde pıhtı oluşmaması için kan alınır alınmaz tüp 5-6 kez yavaşca alt üst edilerek karıştırılır.
3) Kan vacutainer ile alınacak ise mutlaka gri kapaklı, (6 mg. NaF ve Na2EDTA 12 mg. 4ml'lik tüpler için) içeren tüplere alınmalıdır. 4) Kan eğer enjektör ile alınacak ise, pıhtılaşmadan hemen gri kapaklı, NaF (sodyum florur) ve Na2EDTA içeren tüpe aktarılmalıdır.
2 mL tam kan mor kapaklı EDTA'lı tüplere alınır. Tüplerin içerisinde pıhtı oluşmaması için kan alınır alınmaz tüp 5-6 kez yavaşca alt üst edilerek karıştırılır. Çalkalama işleminden kesinlikle kaçınılmalıdır. Kan alımı esnasında kanın işaretli çizgiye kadar doldurulmasına özellikle dikkat edilmelidir.
Enzimler, elektrolitler, yağlar (lipidler), hormonlar, şekerler, proteinler, vitaminler ve mineraller dahil kimyasalları ölçer.
Örnek Toplama Koşulları : jelli tüpe alınan örnek 1 saat içinde santrifüj edilir. Endikasyon : Prostat hastalıklarının (özellikle prostat karsinomları ve benign prostat hiperplazisi) tanı ve takibinde kullanılır.
Vacusera Koagulasyon Tüpleri kan pıhtılaşma testleri için kullanılır.
HSG, rahim içerisine kontrast sıvı verilerek röntgen filmi çekilmesi ile rahim ve tüplerin görüntülenmesidir, bu nedenle "rahim filmi" de denir.
Hematoloji laboratuvarında kan sayımı ve çevre kanı yaymaları için EDTA'lı, koagülasyon (pıhtılaşma) testlerinde ve pıhtılaşma faktörleri ölçümünde sodyum sitratlı (kısaca sitratlı) tüpler kullanılır. Tüplerdeki antikoagülanların (EDTA, sitrat) görevi kandaki kalsiyumu bağlıyarak kanın pıhtılaşmasını önlemektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri