Şarap şişeden dekante ederken tortunun dipte kalmasını sağlar.
Günümüzde şişeler makineler tarafından yapılıyor ve çok daha sağlam cam kullanılıyor, bu nedenle aslında bu çukurlar artık gerekli değil. Çoğu uzman, bu çukurun şarap yıllandıkça tortunun toplanmasına yardımcı olduğu ve döküldüğünde kadehinize gelme olasılığını azalttığı için kaldığını iddia ediyor.
Yatık pozisyonda duran şişede mantar kapak sıvı ile temas ederek şişecektir böylelikle şişe içerisine oksijen girmesini engelleyerek şarabınızın bozulmasını engeller. Mantar kapaklı şişeyi dik pozisyonda tutarsanız bir süre sonra mantar tıpa kurumaya başlayacak ve şarabın hava ile temas etmesine neden olacaktır.
Şişelerin dik durduğundan ve dibinde keskin bir camın bulunmadığın emin olmak için de şişenin dibini içeri doğru iterek punt oluşturulmuş oldu. Çünkü en küçük bir kusur şişenin devrilmesini kolaylaştıracaktı. Pontil, İtalyanca puntello kelimesinden türetilen ve Latince punto kelimesi kadar uzanan Fransızca bir kelime.
Alkollü içecekler günümüzde çok pahalı olduğu için herhangi bir kırılma olayı olduğu zaman işletmeleri çok ciddi zarara sokmaktadır. Bu nedenle alkollü içeceklerin şişesinin çatlamaması ve kırılmaması için mutlaka cam şişe filesi kullanılmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
- Kırmızı şaraplar, kadehin yarısına kadar doldurulur. Bundan amaç, şarabın kadeh içinde yumuşakça dolaştırılarak, kadeh içindeki şarap kokusunun daha iyi alınmasını sağlamaktır.
sorusuna cevap. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, "Alkol içeren maddelerin temizlikte kullanılması caiz midir?" sorusuna "Temizlikte kullanılmaları caizdir" yanıtını verdi.
Bakır imbiklerde fraksiyonel distilasyon sonunda elde edilen rakının orta kısmının alkolü yüksek dereceli olup "göbek" adını alır.
Anason tohumları alkol ile damıtma sırasında, içerisindeki yağı alkole geçirir. Ortamdaki alkol bu yağı çözünmüş durumda tutar. Fakat, sofrada su ekledikçe alkol oranı azalır ve artık yağı çözülmüş halde tutamayacak seviyeye iner. Böylece, yağ molekülleri ışığı gözümüzün beyaz algılayacağı şekilde kırmaya başlar.
Yeşil şişe ışığı filtreler ve antioksidanları ve tanenleri şaraptan korur. Bu nedenle, gördüğümüz şarap şişeleri genellikle renklidir.
Bu, şarabı diğer tüketim maddelerinden ayırır. Şarap bozulabilir olsa da şarabın şeker, asit ve fenolik bileşiklerini (tanenler gibi) içeren karmaşık kimyasal reaksiyonlar şarabın aromasını, renginive ağızda bıraktığı tadı, tadanı daha çok memnun edebilecek şekilde değiştirebilir.
Yarım kalan şarap nasıl saklanmalı? Şarabın başlıca iki düşmanı oksijen ve ısıdır. Şarap bir gece boyunca, ağzı açık ve sıcak bir ortamda tutarsanız ertesi sabah tazeliğini ve tadını kaybedebilir.
Şarabı kadehe döktüğünüzde rengi bulanık ve kahverengi tonlar yoğunlaşmışsa şarabınız bozulmuştur. Şarabı kokladığınızda sirke, aseton, çürük ahşap, yumurta, tutkal kokuları alıyorsanız şarabınız bozulmuştur. Şarabı yudumladığınızda çok ekşi, çok acı tatlar alıyorsanız şarabınız bozulmuştur.
Aromatik yapısıyla beraber şarabın dokusu da değişir. Beyazlar yıllandıkça daha yağlı ve visköz olmaya meyillidir. Kırmızılarda ise olgun tanen molekülleri zamanla birleşip daha büyük moleküller meydana getirir. Tanenlerin yüzey alanı azaldığı için şarap daha yuvarlak hissedilmeye başlar.
Şarap yıllandıkça tanen düzeyi azalır, şarap daha yumuşak içimli hale gelir. Tanen tamamen yok olduktan bir süre sonra şarap ölür.
Havadaki oksijenle temas eden şaraptaki karbondioksit, bir çok değerli aroma maddesini de yanına alarak havaya karışır (uçar) ve bunun sonucunda şarabın bukesi ve tadı, tazeliğini kaybeder. Havadaki oksijen, oksidasyona (şarabın oksitlenmesine) yol açar ve şarap yaşlı bir karakter alır (yaşlanır).
Sek rakıya atılan buz rakının kristalleşmesine yol açar, rakı bozulur. * Tadının açılması için rakıyı soğuk içmek önemli.
Tüm alkollü içkileri tüketirken, dehidrasyonu (yani vücudun susuz kalmasını) engellemek ve alkolü vücuttan atabilmek için mutlaka su tüketilmelidir. 1 birim alkol, 2 birim su ideal tüketim şeklidir. Mesela 1 bardak rakı, 2 bardak su gibi.
Buz rakının içindeki suyla alkolü aynı oranda etkilemediği için daha seyrek olan alkol üste çıkar. İdeal karışım bozulmuş olur. En uygunu rakıya soğuk su koymaktır.
5. yüzyılda Doğu Roma İmparatorluğu'nda rakı benzeri bir içkinin varlığı tespit edilmiştir. 11. yüzyılda Türkler tarafından öğrenilerek Anadolu ve Rumeli'ye getirilmiştir. Rakının Anadolu'daki öyküsü 300 yil öncesine dayanır ki, Yunanlıların Osmanlı egemenliği altındayken aldığı bir kelimedir ve Türkçe'den gelir.
40 ml ölçüdeki rakı tek olarak ifade edilirken, 80 ml ölçü rakı duble olarak tanımlanır.
Rakı sadece 1-2 Duble İçilirse;
Tansiyonun dengede tutulmasına yardımcı olur. Sinirlerin yatışmasını sağlayarak, insanı rahatlatıcı bir etkisi bulunur. Migren ağrılarını azaltır. İshal ve kusma problemlerini giderir.
İslam dünyasında sarhoşluk verici özelliği sebebiyle alkollü içecek kullanımı dinen meşru (caiz, helal) görülmemektedir.
Değerli kardeşimiz, Ne amaçlı olursa olsun, evde alkol bulundurmak caiz değildir.
"O DA HARAM, ÖTESİ YOK"
Aynı şekilde toplumda sarhoş edici ürünlerin cins ismi olarak yerleşmiş şarap, bira, şampanya, rakı vs. gibi kavramları, isterse içeriklerinde alkol oranı sıfıra kadar indirilmiş olsa dahi, bir Müslüman bu isimlerle ürün üretemez ve bu ürünleri tüketemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri