Formasyon süresi, kişinin eğitim durumuna bağlı olarak farklılık gösterir. Bu süre lisans mezunları için iki yarıyıl, dördüncü sınıf ve üçüncü sınıf öğrencileri için iki yarıyıl, ikinci sınıf öğrencileri için dört yarıyıl ve birinci sınıf öğrencileri için de altı yarıyıl olarak belirlenmiştir.
Pedagojik formasyon uygulaması 2023 yılı itibari ile kaldırılmamış olup uygulama devam etmektedir.
Formasyon alan lisans mezunları MEB'e bağlı özel okullarda çalışabilir, KPSS'ye girerek gerekli puanı almaları durumunda devlet okullarına öğretmen olarak atanabilir. Kısacası formasyon, eğitim fakültesi dışındaki lisans mezunlarının öğretmenlik mesleğini yapabilmeleri için sahip olmaları beklenen belgedir.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanı Burhanettin Dönmez: 'Formasyon kalktı, bundan sonra Öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans (ÖMB-TZYL) programları açılacak.
Pedagojik formasyon, bölümü yakın olup, eğitim fakültesinden mezun olmayan kişilerin öğretmenlik yapabilmek için alması gereken bir eğitimdir. Öğretmenlik yapmak isteyenler, önceki dönemlerde bölümden mezuniyet sonrasında Pedagojik Formasyon eğitimi alarak yapabiliyorlardı.
İlgili 15 soru bulundu
Açıklamada, "Bakanlığımızca, pedagojik formasyonun tezsiz yüksek lisans eğitimine denk olduğuna yönelik bir açıklama yapılmamış olup yapılan haberler, gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulunun 29 Haziran 2020 tarih ve 12 sayılı Kararı ile yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon sertifika eğitiminin geçerliliğini yitirmesine karar verilmiştir.
İşte Pedagojik formasyona dair son açıklamalar... FORMASYON KALKTI MI? Eğitimde 2023 Vizyon Belgesi'ni açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, pedagojik formasyonun kaldırılacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde: "Önümüzdeki dönemde öğretmenlik meslek kanunu çıkarılacak.
Bilindiği üzere, 23 Ekim 2018 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023 Eğitim Vizyon Belgesinde; "Sertifikaya dayalı Pedagojik Formasyon uygulaması kaldırılacak ve yerine yurt sathında kolay erişilebilir lisansüstü düzeyde Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı açılacaktır.
pedagojik formasyonun kaldırılmasının temel sebebi, yüz binlerce üniversite mezunu gencin, ihtiyacı olmayan alanlarda sürekli olarak formasyon belgesine yüklü miktarlarda ücret ödeyerek sahip olmaları ve sonrasında bir beklentiye girmeleriyle ilgiliydi." dedi.
Pedagojik Formasyon dersleri, lisans eğitimi almakta olanlara 5. yarıyıldan başlayarak dört yarıyıl (2 yıl), lisans eğitimini tamamlayanlara iki yarıyıl (1 yıl) olacak şekilde bir bütün olarak uygulanır. Güz ve Bahar dönemlerine ek olarak yaz öğretimi de yapılabilir.
MEB Talim Terbiye Kurulunun 80 sayılı kurur kararlarının 8. maddesinde şu ifade geçmektedir: “Birden fazla alanda öğretmenliğe başvuru hakkı bulunanların, bu alanlardan birine ait pedagojik formasyon belgesi diğer alanlar için de geçerlidir.” Bu cümleye istinaden bir bölümden alınan pedagojik formasyon belgesinin ...
Ancak sertifikanızı e-devlette sizin görebileceğiniz herhangi bir ekran yoktur. Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı bir sertifika programı olup; sadece YÖKSİS ve MEBBİS 'te görünmektedir.
Hayır, tezsiz yüksek lisans formasyon yerine geçmez.
Madde 6 - Öğretmenler, ek çizelgede belirtilen alanlar itibarıyla bu alanların karşısında gösterilen yükseköğretim programlarından en az lisans mezunu olanlar arasından seçilir. Madde 7 - Öğretmen olarak atanacakların gerekli ve yeterli düzeyde genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon almaları esastır.
Bu bağlamda, 2022 – 2023 Eğitim yılında son sınıfta olan (mezuniyet aşamasındaki) öğrenciler ile 3. sınıfta olup 2023 – 2024 Güz yarıyılında mezun olma durumuna sahip öğrenciler en az 150 AKTS tamamlamış olan öğrenciler Bahar dönemi için Pedagojik Formasyon Eğitimi ön başvurusu yapabileceklerdir.
Yükseköğretim Kurulu tarafından sürece ilişkin yeni kararlar alınıncaya kadar, dersler uzaktan öğretim yoluyla gerçekleştirilecektir.
Sınavdan atanmaya yetecek puanı alan ancak formasyonu olmayan adayların atanması yapılır ve bir yıl içinde formasyon almalarına izin verilirdi.
Üniversitemiz 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Güz Dönemi Pedagojik Formasyon Eğitimi başvuruları internet üzerinden 13-20 Eylül 2023 tarihleri arasında (Mesai Bitimine Kadar) https://adayogrenci.trakya.edu.tr başvuru adresinden yapılacaktır.
5. 2023-2024 eğitim-öğretim yılı güz döneminden itibaren, üçüncü yarıyılında bulunacak öğrenciler, Pedagojik Formasyon Eğitimi almak istedikleri takdirde, üçüncü yarıyılın başında başvuru yapmak zorundadırlar. Pedagojik Formasyon Eğitiminde alınacak derslerin tümünü görmek için tıklayınız.
Artık bu eğitimi bakanlığımız kendisi verecek” açıklamasını yaptı. Ardından pedagojik formasyon Temmuz 2020'de kaldırıldı. Pedagojik formasyonun yerine 'Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı' getirilmesi kararlaştırıldı.
“7.09.2021 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında Yükseköğretim Kurulu tarafından izin verilen üniversitelerce uygulanacak Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslar görüşülerek uygun görülmüştür.”[1] Şeklinde karara bağlanarak geri gelmiştir.
Mezun öğrenciler için Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı uygulaması ise devam edecek. Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına devam eden öğrenciler için mevcut program aynen uygulanacak.
Türkiye'deki çoğu üniversitenin Almanya'da denkliği var. Dolayısıyla genel olarak hangi üniversite olursa olsun yurt dışında öğretmenlik yapmanıza engel değil. Engel olan şey daha çok Avrupa birliği üyesi olmamamızdan kaynaklı eğitim sisteminin geçerliliğinin olmaması.
* Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı harç ücreti (8200 TL) iki eşit taksitte (4100 TL + 4100 TL) dönem başlarında bankaya yatırılacaktır. * Herhangi bir öğretmenlik alanında boş kontenjan kalması halinde diğer gruplardan da yeterli başvuru olmaması durumunda kontenjanlar diğer alanlara aktarılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri