Sardalya Temmuzda sardalyanın mevsimi başlamıştır. Ekim ayı sonuna kadar lezzetini devam ettirir.
Bu ülkelerde bir çok yemek sardalya üzerine kurulmuştur. Ülkemizde Kuzey Ege'de bolca yakalanan sardalyanın en lezzetli mevsimi temmuz-ekim aylarıdır.
Haziran: Mercan, akya, kaya balığı, mersin, orkinos, orfoz, sardalya, bu ayda tüketilebilen gereken balıklardandır. Temmuz: Sardalya, çinekop, sarıağız, akya, orkinos, kaya balığı, trança, sinarit bu ayın en lezzetli balıklarıdır.
Bu balıkları etkili bir şekilde yakalamak istiyorsanız, mutlaka ama mutlaka küçük canlı yemlerin yanı sıra, sardalya balığının avlanma besinlerini taklit edip, oltaya kolayca gelmesini sağlayacak Jig yemleri, silikon yemler, kaşıklar ve maket balıklarını tercih etmelisiniz.
Ocak, Şubat, Mart: Kış aylarında hamsi, mezgit, barbunya, istavrit ve kefal balıkları tutulabilir. Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, tekir, sardalya ve torik gibi balıklar tutulabilir. Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında palamut, orkinos, çipura, levrek, torik ve lüfer gibi balıklar tutulabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Sabah suyu, sabah gün doğumundan öğlen 11'e kadar sürer. Akşam suyu ise kabaca 15'den 21'e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur.
At çek olta orta büyüklükteki balıkların avlanmasını sağlar. Lüfer, alabalık, somon, sazan, sardalya ve levrek gibi balıklar at çek olta ile yakalanır.
Ege ve Marmara'da yerli olarak yaşayan ve göç etmeyen sardalya sürüleri de bulunur. Bu balıklar yaz aylarında kıyılara yaklaşır, kışın ise derin sulara çekilirler. Karadeniz'de az miktarda bulunan sardalyanın iri boylarına Akdeniz'de rastlanır.
"Saros Körfezi olsun, Çanakkale ve İstanbul boğazları olsun, ışıkla avcılığın yasaklanması bu sene balıkçılıkta zenginleşmeyi sağladı. Balıkçılarımız yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Sardalya, 1 Temmuz'dan itibaren oldukça yağlanmaya başladı. Eylül ayına kadar sardalya akımı devam eder.
Sardalya Balığı Nerede Yaşar? Sardalya balığı, özellikle Kuzey Atlantik, Avrupa kıyıları, Akdeniz ve Karadeniz'de yaşar. Genellikle sığ ve kıyıya yakın sularda bulunurlar, ancak daha derin sulara da göç edebilirler. Bu balıklar, su sıcaklığı ve besin kaynaklarına göre mevsimsel olarak göç ederler.
- Özellikle sardalya protein bakımından oldukça zengindir. Belli bir miktardaki sardalya balığının neredeyse üçte biri proteindir. - B12 vitamini, D vitamini, kalsiyum ve selenyum zenginliği ile kemikleri önemli oranda güçlendirir. - Uzun süre tok tutma özelliği sağlar ve kilo verme imkanı tanır.
Özellikle sonbahar ve kış aylarında sardalya, çipura avında oldukça verimli bir yem olmaktadır.
Yüzey balıkları ise denizin yüzeyden itibaren 100 metreye kadar olan kısmında yaşar. Büyük olanları somon, orkinos ve palamut, küçük olanları uskumru, sardalya, istavrit ve hamsidir.
Sardalya balığı gümüş renginden dolayı hamsi balığıyla da benzerlik göstermektedir. Sardalya balıklarının küçüklerine papina adı verilmektedir. Büyük boy sardalyalara ise tırsi adı verilmektedir.
Sardalya'nın kilosu ise 50 TL'den satışa sunuluyor. Lezzetli ve ekonomik bir alternatif olarak tercih edilen Sardalya, sofralarda yerini alıyor. Sezonda artış yaşanan diğer balık türlerine de bir göz atalım: İstavrit: 60-70 TL/Kilo.
Zargana tüm denizlerimizde bolca bulunmaktadır. Zargana balığı İstanbul'da kofana-lüfer ve Ege ve Akdeniz'de akya ve sinarit balıkları için ise başlıca yem olarak kullanılmaktadır. Zargana balığının avcılığı nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayına kadar devam etmektedir.
Sardalya Tava Mı, Izgara Mı? Yaz aylarında ızgara yöntemini tercih etmek daha ideal olacaktır. Ancak kış aylarında soğuk hava ve rüzgarı hesaba katarsanız, bu yöntemin zorlaştığını düşünebilirsiniz. Kızartma yöntemi balığın kılçıksız bir şekilde pişmesi ve kısa sürede hazırlanmasıyla oldukça avantajlıdır.
Ateş balığı olarak da bilinen sardalyanın küçüğüne papalina adı verilir. Göçebe bir balık olan sardalya balığının Ege'de sürü halinde sabit bölgelerde yaşayanları vardır. Sardalyalar, balıkçılar tarafından sinarit, mercan, çipura, trança ve orfoz gibi taş balıkları yakalamak için yem olarak da kullanılmaktadır.
Sardalyanın pullarını, kafasını ve içini temizleyip atın. Zaten pullar yıkarken bile ayrılıp gider. Kılçığını ortadan tutup çekerek çıkarın, fileto haline gelmiş balıklarınızı tuzlayın karabiberleyin; sonra bolca limon ya da misket limonu suyunu üzerine boca edin, en az yarım saat dinlensin.
Sarı kuyruk (Seriola dumerili), diğer adıyla kuzu balığı, ışınsal yüzgeçliler sınıfında bulunan avcı bir balık türü. Özellikle Akdeniz bölgesinde bulunan sarı kuyruk, 70-80 kilograma kadar ulaşabilmektedir.
Spin Balık Avcılığı
Bu balıklar 5 - 30 gram atarı olan ince ve hassas spin kamışlar ile avlanır. Spin avcılığın da 2 önemli konu vardır. Bunlar kamışın hafifliği ve kamışın atarı. Spin kamışlar 20 - 30 metre uzağa atılabilecek atara ve yormayacak hafifliğe sahip olması gerekir.
İç Sularımızda Balık Av Yasağı 1 Mart 2023 Tarihi İtibariyle Başladı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri