Alkolün, CA1 piramidal nöronlar üzerindeki N-metil-D-aspartat (NMDA) reseptörüyle karışarak LTP'yi durdurduğunu gördüler. Bu da aslında beyninizde hafıza oluşturmaya yarayan işlevin durdurulması anlamına geliyor.
Yani tam olarak doğru denemez. Beyin muhakeme yeteneğini kaybettiği için filitresiz bir şekilde çıkar sözler ağzından. Ama bunlar rüyasında gördüğü veya daha önceden başkalarıyla yaşadığı, alt beyin database'indeki bilgiler de olabilir. Yani illa ki doğruyu göstermez.
Sarhoşken yaşanan kötü anıların hafızadan silindiği, alkolün bu yüzden bağımlılık yaptığı ortaya çıktı. İngiliz bilim adamları, alkolün hafızayı etkilediğini, içkinin bir partiyle ilgili güzel şeylerin hatırda kalmasını kolaylaştırdığını, ancak yaşanan kötü şeylerin hatırlanmasını zorlaştırdığını söylediler.
Aşırı alkol
Alkol tüketmek, tükettiğiniz anda bile bir zihin bulanıklığı oluşturur fakat devamında da bunu düzenli bir hale getirir ve sürekli yüksek miktarlarda alkol tüketirseniz bu geçici zihin bulanıklıkları, kafa karışıklığı ve unutkanlıklar da kalıcı bir hal alabilir.
Alkol kullanımı beyin işlevlerini azaltır, hafızayı zayıflatır, denge bozukluklarına ve bunamaya yol açar. Yapılan birçok araştırma yüksek miktarda olmasa bile düzenli alkol kullanımının bunamayı tetiklediğini göstermektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Ayeti bulunmaktadır ve bu ayete göre alkolün dinen vücuttan atılma süresi 40 gün olarak bilinmektedir. Hadisi şerifte yer alan bir diğer ayette ise; “İçki içen kimsenin 40 gün namazı kabul edilmez.”
Genellikle, bir kişinin kan alkol düzeyinin bilinç kaybına neden olması için yasal sınırın iki katı yani en az %0,16'ya ulaşması gerekir. Yine de, alkol sadece birkaç içkiden sonra da hafıza kaybına yol açabilmektedir ve bir kişi ne kadar çok içerse, bozulma o kadar artmaktadır.
Özellikle beyincik kabuğunda bulunan purkinje adı verilen birtakım hücreler alkole en duyarlı hücrelerdir. Uzun süreli alkol kullanımı bu hücreler üzerinde bilgi alışverişini sağlayan uzantıların zarar görmesine, hücre içi organellerde genişlemeye, bu hücrelerin sayısında azalmaya, çalışmasında bozulmaya neden olur.
Alkolün vücuttan atılması alkol oranına göre 48 ila 72 saat arasında değişir.
Öncelikle alkolizm beyin hücrelerinin ölümünü hızlandırarak atrofi dediğimiz küçülmeye neden olur. Hatta bu daha ileriki zamanlarda özel bir demans türü olan “Alkolizme Bağlı Demans”a dönüşür. Beyin hücre ölümünün hızlı gerçekleşmesi beyinin bir bütün olarak iletişimde çalışmasının aksamasına neden olur.
Alkolün, merkezi sinir sistemi üzerindeki depresan etkisi biliniyor. Alkol; sinir uçlarındaki solunum, dolaşımı etkileyerek hassaslığı azaltıyor. Bunun yanı sıra, sinir sistemimizin orgazm ve cinsel uyarılma konusunda görevli bölümlerinin çalışmasını inhibe ediyor.
Alkol beyin fonksiyonlarını yavaşlatmaya başladığında sizi ayıltacak tek şey zamandır. Vücut, saatte 15 gram etanol metabolize ediyor. Standart bir içki bundan çok daha fazla etanol içerir. Bu yüzden alkol aldıktan sonra ayılmak için vücuda en az bir saat verilmelidir.
Ayılmak İçin Gerekli Adımları Atmak
Elinde ne içki varsa bırak. İçtiğin her bir içkiyi vücudunun sindirmesi bir saat sürer. Yani bir saat içinde iki veya üç içki içtiysen vücudunun bunu tamamen sindirmesi iki-üç saat sürer.
Nikâh şakayla da olsa gerçekleşir; bu açıdan sarhoşun nikâhı da caizdir.
İçki içtiğinizde, beyninizin sinirlerden acı sinyallerini alması daha da zorlaşır. Acıyı oluşturan nöronlar arasındaki sinyaller engellenir.
Ayrıca 1 bira ilede yüksek promil alkol çıkabilmekte.
Mesela üç büyük bira tüketimi gerçekleştirdikten sonra alkol kandan yaklaşık 5 veya 6 saat sonra atılır. Bu durumda küçük bir akının etkisi ise 8 ya da 9 saat kadar sürmektedir. Bu süre zarfı tamamlandıktan sonra ise alkolün etkisi tamamen yok olur.
Alkolün pek azı metabolize edilmeden idrar, ter ve solunum havası ile itrah edilir. % 90-98'i, büyük ölçüde karaciğerde olmak üzere, asetaldehid üzerinden asetata metabolize edilir. Etanolün asetaldehide oksidasyonuna ADH, katalaz, ve bir mikrozomal sitokrom P450 etanol oksitleyen sistem aracılık eder.
Alkolün beyni ve bedeni nasıl etkilediğine dair pek çok farklı fikirle karşılaşabilirsiniz, bunlardan en önemlisi de alkolün sakinleştirici olduğudur. Aslında bu hikayenin sadece bir parçası. Alkol bir sakinleştiricidir, ancak aynı şekilde dolaylı bir uyarıcıdır ve sizi şok edebilecek diğer birkaç işlevi daha vardır.
Bunun en iyi yolu sık aralıklarla az miktarda sıvı tüketmektir. Su, meyve suyu, çorba ve bitki çaylarından bu konuda yardım alabilirsin.
Ancak uzmanlar, sanılanın aksine içkinin, dertleri unutturucu bir özelliği olmadığını öne sürüyor. Nörobiyolog Hitoşi Morikawa, bilinç düzeyinde geçici olarak unutulan unsurların, bilinçaltında kalmaya devam ettiğini öne sürüyor. Morikawa, “Hatta alkol, hafıza kapasitesini daha da arttırır” dedi.
Hafif bir alkol tüketimi, libidoyu ve rahatlığı arttıracağı için daha keyifli seks yapılmasına olanak sağlar. Özellikle şarap, likör, absinthe ve bira, seksten önce az miktarda tüketildiği takdirde sekse iyi gelir.
Beyine ulaştığında beyinin önemli bir kısmı olan nucleus accumbensi etkiler. Bu nokta beyin ödül merkeziyle, hafıza merkezinin birleştiği yerdedir. Alkol nukleus accumbensi kısa devre yaptırarak, oldukça çok dopamin salgılamasına neden olur. Bu da insanların iyi hissetmesine neden olur.
Alkolün merkez sinir sisteminde pek çok biyolojik sis temleri etkilediği bilinmektedir. Alkoliklerde beyinde olu şan yapısal değişikliklerin yanında fizyolojik fonksiyonlar da bozulmuştur. Alkol beyin kan akımına, beyin glikoz metabolizmasına ve çeşitli nörotransmiterlerin sentez ve yıkılmalarına etki etmektedir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri