Eğer kabul iradesi açık olarak beyan edilmiş, yani kullanılan kelimelerden icabın kabul edildiği tereddüte yer vermeyecek şekilde açıkça anlaşılmakta ise, buna “açık (sarih) kabul” denir.
Buna göre sessiz kalan kimsenin herhangi bir söz söylediğinden bahsedilemez ancak, sessiz kalmaması gereken yerde sessiz kalması durumunda bu hal ikrar ve beyan anlamına gelecektir4.
Kabulcü, kabul iradesini buna uygun araçlarla değil de bu anlama gelecek başka davranış biçimleri ile ortaya koyuyorsa örtülü kabul söz konusudur. Örtülü kabul için, bir sözleşmenin kurulabilmesi için açık kabule ihtiyaç duyulmaması ve önerinin münasip bir süre içinde reddedilmemiş olması gerekir.
Örtülü kabul, kişinin kendisine yöneltilen irade beyanını kabul yönündeki iradesini açık ve net olarak değil, kabul anlamına gelecek iradi fiillerle ortaya koymasıdır22.
❖Kabul beyanının içeriği, öneriye uygun olmalıdır. Kabul, “irade beyanı” veya “irade faaliyeti” yoluyla açıklanabilir. İrade beyanı, açık veya örtülü olabilir. • Susma, kural olarak kabul şeklinde yorumlanamaz.
İlgili 35 soru bulundu
Latife beyanı (Şaka beyanı): Şaka yollu sözlerle yapılan irade beyanıdır. Karşı taraf, latife beyanını anlayabilecek durumda değil ise yapılan hukuki işlem geçerli olur.
Sözleşmenin meydana gelebilmesi için gerekli olan karşılıklı ve birbirine uygun bu iki irade beyanından zaman bakımından önce açıklananına icap (teklif, öneri), sonra açıklananına ise kabul denir.
Diğer bir ifadeyle zımni sözleşme kavramı, karşılıklı uyulması gereken kuralları düzenleyen ve yönetime karşı halka koruyucu bir tampon işlevi gören sözlü bir sözleşme türünü ifade etmektedir.
Borçlar hukukuna egemen olan nisbilik ilkesi gereğince, borç ilişkisi sadece iliş- kinin tarafları arasında hüküm ve sonuç doğurduğundan, üçüncü kişiler söz konusu ilişkiye yabancı kabul edilirler. Bu nedenle, hiç kimse tarafı olmadığı bir borç ilişki- sinden alacak hakkı kazanamaz.
Saik yanılması, yanılmanın belirli bir kimseyle belirli içerikte bir sözleşme yapma iradesinin gerçeklere uymayan, yanlış tasavvurlar sonunda sakat oluşmasıdır. Saik yanılması, işlem iradesinin oluşumundaki yanılmadır ( Eren, s.426 ).
bir haksızlığa karşı susmaksa söz konusu olan, söz söyleme imkânı bulunduğu ve bu sözü söylemesi kendi açısından hiçbir tehlike oluşturmayacaksa kişinin, susması kabul etmektir denebilir.
Aşırı Yararlanma ya da Gabin; iki taraf için borcu koşullandıran sözleşmelerde; taraflardan birinin diğerinin düşüncesizliğinden, tecrübesizliğinden veya zorda kalma halinden yararlanarak fayda etmesidir.
TBK m.72/2 uyarınca, haksız fiil dolayısıyla zarar gören bakımından bir borç doğmuşsa, zarar gören haksız fiilden doğan tazminat istemi zamanaşımına uğramış olsa bile, her zaman bu borcu ifadan kaçınabilir. Bu kaçınma hakkı daimi defi olarak adlandırılmaktadır.
İFA KAVRAMI: Borç ilişkisinin konusu olan edimin borçlu tarafından alacaklıya karşı gereği gibi yerine getirilmesi suretiyle borç ilişkisinin sona ermesidir.
B-Mutlak Butlan (Kesin Hükümsüzlük):
Yokluk yaptırımına tabi bir hukuki işlem hiç doğmamış kabul edilirken mutlak butlanda işlem doğmuş ama geçersiz sayılmıştır. Yok işlem hiç doğmamış, mutlak butlanla batıl işlem ise ölü doğmuş bir işlemdir.
Halefiyet, kelime anlamı itibariyle, bir kimsenin yerine geçmeyi ifade etmektedir. Hukukî anlamda halefiyet, hak sahibi bir kimsenin yerine geçmektir. Daha açık bir ifade ile bir başkasının bir hakkına -veya bütün olarak malvarlığına- sahip olmak suretiyle o kimsenin yerine geçmektir.
İfa (ödeme) günü gelmiş olan borç “muaccel” olmuş (acelesi olan) borç demektir (Kocayusufpaşaoğlu vd., 1998: 56).
Borç ilişkisinin içerdiği asıl hak, alacak hakkı; fer'i haklar ise, cezai şart, faiz, kefalet, rehin, hapis hakkı gibi haklardır.Borcu sona erdiren en önemli neden, tarafların kendilerine yüklenen edimleri ifa etmeleridir.
Bir örtülü (birim) sözleşme, belirli bir satıcıyla önceden belirlenmiş bir tutarın belirli bir süre içinde harcanması için bir sözleşmedir. Bu sözleşme tipi, satıcının sağlayacağı öğeleri ya da hizmetleri de listeleyebilirler.
işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi olarak tanımlanmaktadır.
Kira sözleşmesinde artış, her kira döneminin bitiminde sadece bir kez yapılabilir.
Güven teorisi kapsamında kişi muhatabından gelen bir davranışı dürüstlük kuralı çerçevesinde irade beyanı olarak kabul etmekte haklı görünüyor ise muhataptan gelen davranış yukarıda anılan irade beyanı unsurlarını taşımıyor olsa dahi irade beyanı varmış gibi sonuç doğuracaktır.
İlgili Yönetmelik maddesi icap nöbetlerinin sadece uzman hekimler tarafından tutulabileceği şeklinde düzenlendiğinden Hastane idareleri tarafından uzman hekim dışındaki sağlık çalışanlarına icap nöbeti tutturulmasına rağmen nöbet ücreti ödenmemesine yönelik uygulamalara gidilmektedir.
Öneri bir sözleşmenin esaslı unsurlarını içeren ve bağlanma iradesi taşıyan açıklama olarak tanımlanmaktayken, kabul, öneriyi değiştirmeyen ve onunla uyum içerisinde bulunan irade açıklaması olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri