Ortalama şarj istasyonu fiyatları 5,99 TL'den başlayıp, 9,80 TL'ye kadar çıkmaktadır. Öncelikle kullanılan şarj istasyonunun türü ve hızı, şarj ücretlerini etkileyen en önemli faktörlerdir.
Ev elektriğinden yapılan şarjlarda kW için 2.6 TL ödeniyor. AC ve DC şarj istasyonlarında ise markaya ve şarj istasyonuna göre kW başına ödenen rakam 10 TL'ye kadar çıkabiliyor.
Halka açık şarj: Ücretsiz kullanabileceğiniz birçok halka açık Seviye 2 şarj istasyonu bulunmakla birlikte, bazıları da ücrete tabidir. Bunun için oturum veya üyelik bazında ödeme yapabilir veya ikisinin kombinasyonunu kullanabilirsiniz. Fiyatlandırma, sağlayıcı ve bölgeye bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Batarya kapasitesi 52,4 kWh olan 314 kilometre kısa menzilli Togg'un Şarj maliyeti Trugo istasyonlarında 418.6 lira olurken kilometre başına harcadığı enerji de 1,33 lira olacak.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 1 Nisan 2023 itibarıyla belirlediği yeni fiyatlara göre, 240 kWh'ın üzerinde enerji tüketen konutlar için vergiler dahil kWh başına 2.21 TL ücretlendirme uygulanıyor. İşyerleri için ise tarife 1 kWh/3.78 TL olarak belirlenmiş durumda.
İlgili 29 soru bulundu
100 kilometrelik yol için bir elektrikli araç bataryasının ev tipi prizle 18 kW'lik doldurulması, haneler için düşük tarifeden hesaplanırsa 24,66 TL tutuyor. Yüksek tarifede bu değer 37,8 TL oluyor. Aracın şarjı iş yeri olarak kayıtlı bir yerde ev tipi prizle doldurulduğunda ise tutar 34,02 TL'ye denk düşüyor.
İşletme maliyetleri, şarj istasyonunun elektrik faturası, bakım masrafları, personel giderleri ve diğer giderleri içerir. Bu nedenle, ticari bir EV şarj istasyonu kurulumu, yüksek bir başlangıç maliyetine sahip olabilir, ancak uzun vadede kazançlı bir yatırım olabilir.
TESLA ŞARJ İSTASYONLARI FAALİYETE GEÇECEK
İstasyonlarda 1 kWh şarj ücreti Tesla modelleri için 6,9 ile 7,7 TL arasında diğer marka elektrikli araçların şarj ücreti ise 8,6 TL olacak.
Ev tipi şarj istasyonlarında araçlar genellikle saatte 3 ila 7 kW arasında dolup 15 ila 50 kilometre menzil sağlıyor. Aracınızın kaç kW hıza ulaştığını öğrenerek evinizdeki şarj süresini hesaplayabilirsiniz. Ancak ev tipi şarj istasyonlarında tam dolum 10 ila 24 saat arası sürebiliyor.
"Son rakamlara göre 4 bin 221 adet şarj istasyonunda 6 bin 633 adeti AC, 2 bin 228 adet DC noktası olmak üzere toplam 8 bin 861 şarj noktasına ulaştık. Ülkemizde yaklaşık her 14 araca bir DC şarj noktası düşüyor ve araç başına düşen DC şarj noktası açısından Türkiye Avrupa genelinde 1. sırada.
Elektrikli araç şarj istasyonu açmak için kişiler ilk olarak başvurularını online ortamda EPDK'ya yapmaktadır. Tabii işlem bununla sınırlı kalmaz. Her başvuran kişinin kesinlikle istasyon açabileceği de kesin değildir. EPDK'ya yapılan başvuruda 2022 yılı belirlenen en son lisans ücreti 300 bin TL'ydi.
Yerli ve Milli gururumuz Togg T10X akıllı cihazı düz bir yolda 100 kilometrede ortalama 16,7 kWh, uzun menzilli batarya ise 16,9 kWh değerinde elektrik tüketir, muadil bir SUV ise 100 kilometrede ortalama 7 litre dizel yakıt tüketir.
Yerli otomobil TOGG, evde şarj edilebilecek.
7 kW ila 22 kW'lık şarj oranına sahip Tip 2 konektör ile şarj işlemi genellikle (batarya kapasitesine bağlı olarak) 1 ila 11 saat sürer.
Tesla Fiyatları Hakkında SSS
En uygun fiyatlı Tesla modeli olan Model 3, ortalama 1.000.000-1.250.000 TL arasında bir fiyatla satışa sunulmaktadır. Model S, Model X ve Model Y gibi diğer modeller ise, genellikle 1.500.000-1.700.000 TL arasında bir fiyat etiketine sahiptir.
100 kilometre 133 TL ila 135 TL arası
Yani 100 kilometrede ortalama 133 TL ila 135 TL arasında bir maliyeti olacak. Ortalama 45 litre yakıt alabilen bir bineğin deposu 959 TL'ye tamamen doluyor. Yakıt deposu 65 litreyi bulan bir aracın deposunun tamamen doldurmanın maliyeti ise 1.400 TL'yi buluyor.
Tesla Süper Şarj Cihazları; Yaklaşık 40 Dakikada Tam Şarj
Bu başarının bir kısmı, en son modellerini yaklaşık 40 dakikada tam şarj edebilen özel Tesla Supercharger ağı oldu.
Trugo, Togg'un %100 iştirak firmasıdır. Türkiye genelinde yüksek hızlı şarj cihazlarından oluşan şarj istasyonları kurma hedefiyle yola çıkan şirket, bu şarj istasyonlarından oluşan ağı yöneten şarj hizmeti sağlayıcısıdır.
Elektrikli araçlar, günümüzde rejeneratif frenleme sayesinde kendiliğinden şarj olabiliyor. Rejeneratif frenlemede, normal seyir halindeyken harcanacak olan kinetik enerji araç yavaşladığı ve durduğu esnada yeniden bataryaya yönlendiriliyor. Böylece enerji dönüşümü sağlanabiliyor.
Kurulum Kaynakları Kurulumdan sonra Tesla evde şarjın tüm avantajlarından yararlanabilirsiniz. Wall Connector ve Wi-Fi bağlantısı ile, Tesla olmayan elektrikli araçlar için bile şarj işlemini Tesla uygulaması üzerinden kontrol edebilir ve yönetebilirsiniz.
Ortalama olarak 300 kilometrelik bir menzili prize takılı şarj kablosuyla 24 saatte, duvara monte şarj istasyonunda 3 ila 6 saatte, yüksek performanslı DC şarj istasyonunda ise 30 dakikadan kısa bir sürede elde edebilirsiniz.
TOGG bir elektrikli araç olduğu için pil kapasitesi ve şarj dolum süresi oldukça kritik bir öneme sahip. Gücünü lityum iyon pillerden alan yerli otomobil TOGG tek şarj ile batarya kapasitesine göre 300 km ve 500 km menzile sahip iki farklı güç paketi sunuyor.
Bugün piyasadaki elektrikli otomobillerin tek şarj ile gidebildikleri menzil, marka ve modele göre 150 km ila 600 km arasında değişkenlik gösteriyor. Bununla birlikte gidilebilecek maksimum mesafeyi belirlemede, yol ve hava koşulları ile sürüş stili de önemli bir rol oynuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri