Sartre'a göre varlık-olmayan (Hiç), olumsuzlama yargısı aracılığıyla şeylere gelmez, tam tersine, olumsuzlama yargısı varlık-olmayan (Hiçlik) tarafından koşullanır ve desteklenir (Sartre, 2009, s. 58). Bilinç olumsuzlama üretemez; aynı zamanda kendinde-varlıktan asla olumsuzlama türetilemez.
Sartre, kendi-için-varlık fenomenini, kendinde-varlık fenomenini olumsuzlamak suretiyle var etmektedir. Hiçliğin önce var edilip; sonra reddedilmesi ile insanın özgür olduğunu, insanı insan yapan gerçekliğin bu şekilde oluştuğunu ifade etmektedir.
Kelime tanımı itibarıyla, bir genel anlamda felsefe de varolmama durumu olarak tanımlanır. Varlıkta eksiklik ya da bulunmayış durumu, mevcut olmama hali olarak belirtilir. Bu anlamda felsefi bir kategori olarak anlaşılır ve yokluk ya da namevcudiyet şeklinde kullanılır.
Manevi manada hiçlik, aslında her şey demektir. Hiçlik, büyük bir bilgeliktir onda bilginin getirdiği tevazu vardır. Tanrının bilgeliği karşısında kendini ve haddini bilme hali; kâinatın büyüklüğünün bilinci ile bir toz zerresi olduğunun idrakine ulaşma hali vardır. 'Haddini aşan her şey zıddına tekabül eder.
Heidegger bu eserinde, “Varlık nasıl varolur ve insan nasıl diğer varolanlardan farklı olarak kendi varlığını anlar?” sorusu çerçevesinde yukarıda çok kısa bir tarifi verilen hiçlik kavramını ortaya koymuştur.
İlgili 41 soru bulundu
HİÇLİK FELSEFESİ
Hz Mevlana derki; Bu dünyada herkes bir şey olmaya çalışırken,sen hiç ol... Menzilin yokluk olsun. İnsanın çömlekten farkı olmamalı,nasıl ki çömleği ayakta tutan dışındaki biçim değil,içindeki boşluk ise,insanı ayakta tutanda benlik zannı değil hiç'lik bilincidir.
0 bir doğal sayıdır. Dolayısıyla hem rasyonel hem de reel sayıdır. Hiçlikten bahsedemeyiz meselesi de sorulacak soruya göre değişir.
Nihilizm, hiççilik ya da yokçuluk; Latince'de 'hiç' anlamına gelen nihil sözcüğünden türetilen Nihilizm, günümüzde birçok spesifik alt dala ayrılmakla beraber, en popüler tanımıyla; her şeyin anlamdan ve değerden yoksun olduğunu savunan felsefi görüştür.
İşte hîçlik, insanın bu âyet-i kerîmelerin idrâk ve tefekkürü içinde olmasıdır. Aksi hâlde insan, içindeki nefs tuzağına kapılarak Nemrud ve Firavun gibi ilâhlık iddiâ edebilecek bir ahmaklık ve bedbahtlığa yuvarlanmaktan kendisini koruyamaz. Bunun içindir ki tasavvufta fenâ (hîçlik) hâli, çok mühimdir.
Uzamsal ve zamansal bir varlığı olmayan şeydir hiçlik. Yani hiçliğin ifade edilebilecek hiç bir niteliği dahi yoktur. Bu nedenle biz hiçliği varlığı bildiğimiz için ve varlığın zıttı olarak ifade ediyoruz ve ona sadece isim vermiş oluyoruz. Bu olmayan, hiç bir nitelik dahi taşımayan bir şeyi ifade etmek hükmündedir.
Fizikçiler hiçlik dediğinde kastetikleri şey bütün evreni dolduran bir enerji alanıdır. "Yokluktan,kendi kendine bir patlama ile çıkmıştır."
Nietzsche, nihilizmi en açık ve doğrudan Güç İstenci adlı çalışmasında tanımlıyor; hem de birkaç yerde: nihilizm, en yüksek değerlerin değerlerini yitirmiş olmaları, herhana gi bir amaç ya da hedef konulamamasıdır (Nietzsche, 1968: 2-3).
Tasavvufta fenâ hiçlik makamı olarak adlandırılır. Ancak Hakk'a yakınlık ve visâl bu dünya yüklerinden, debdebesinden feragat ederek, vazgeçerek, çile ve riyazetle meşgul olarak mümkündür. “Yok Olana Taş Değmez” Allah, âlemde isim ve sıfatlarıyla tecellî etmiştir.
Sartre ın, kendisi için varlığı olan insanın özü, önceden belirlenmiş değildir. Sartre, varoluş ve öz problemini özgür istence bağlayarak, insanın imkânlar dâhilin de yapacağı özgür seçimlerinin, özünü meydana getireceğini savunur. Çünkü Sartrea göre, insan, ne olması gerektiğine kendisi karar verir.
Yani varlığı zatındandır, ezelîdir, ebedîdir, olması vacib, olmaması muhaldir. Allah bizatihi kaimdir, yani bir başkasının yardımı ve bekası ile varlığını devam ettirmez. O'nun varlığı kendi zatından olup, hiçbir varlığa muhtaç değildir. Yokluk, bu varlığa yanaşamaz.
Parmenides'e göre, evrende değişen hiçbir şey yoktur. Gerçeklik, yani Varlık, mutlak anlamda Bir'dir, kalıcıdır, süreklidir, yaratılmamıştır, yok edilemez; o ezeli ve ebedidir; onda hareket ve değişme yoktur.
Sonuçta siz doğmadan önce, siz yoktunuz; ama "bir şeyler" vardı. Evren doğmadan önce Evren yoktu. Ama ne vardı? İşte hiçlik, tam olarak budur diyebiliriz: Evren'den öncesinden söz etmek isteyip de, hiçbir şeyden söz edememek... Çünkü bir şeylerden söz edebilmeye başlarsak, hiçlikten söz etmiyoruz demektir.
İbn Arabî'de yokluk, mutlak varlığın anlaşılmasına hizmet eden bir kavramdır. Yokluk, mutlak varlığın kendisinde tecellî ettiği bir aynadır. Varlık kendini bu aynada gösterir. İbn Arabî, yaratma kavramını; düşüncenin özleri konumunda bulunan a'yân-ı sâbiteye dış evrende varlık vermekten ibâret olarak kullanmaktadır.
beydudet / beydûdet. Mahviyet, hiçlik, yok olma.
Nihilizm; her türlü bilgi imkanını reddeder ve hiçbir doğru, genel-geçer bilginin olamayacağını savunur. Varlığı her şekliyle şüphe ile karşılar ve hatta yok sayar. Nihilizm temelde estetizmin bütün biçimlerini yadsır, yararcılığı ve bilimsel usçuluğu savunur.
Nihilizm, varlık ve varoluşla ilgilenenlerin aşina olduğu bir terim. Nihilist düşünce Friedrich Nietzsche, Neyzen Tevfik, Ludwig Andreas Feuerbach, Henry Thomas Buckle, Max Stirner, Albert Camus, Arthur Schopenhauer, Jean-Paul Sartre ve Herbert Spencer gibi düşünürlerin etkisinde kalmıştır.
Aristo, mekân anlayışına paralel olarak boşluğun varlığını kesin biçimde reddetmektedir.
Hiçliğin ilk iki tanımına göre evren hiçlikten var olmamıştır. Son iki tanımına, yani bilimsel tanımına göre evren bir anlamda hiçlikten oluşmuştur; çünkü fizikte felsefi anlamda, yani hiçbir şey olmaması anlamında hiçlik yoktur.
ölümden sonraki hiçliği kimse tanımlamıyor çünkü kimse ölmedi ki ölümden sonrası tanımlansın. inançlar ölümden sonrasını iddaa eder ama ruhani şeyler olduğu için tamamen bilinmezlik hakim. uyuduğumuz zaman ölü değiliz, sadece çok yorgun bir gün geçirmişsek rüyamızı hatırlamayız ve o zaman kaybolup gider.
Hiçliğin enerji düzeyi
Kuantum alanlarının en düşük enerji düzeyi uzayda hiçbir parçacığın olmadığı duruma karşılık gelir. Bu da uzayda klasik anlamda enerji içermediği ve mutlak sıfırda olduğu durumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri