Dane-i Sarı, Osmanlı döneminden bu günlere kadar gelen safranlı, nohutlu bir pilavdır. Dane-i sarı yapımında yasemin pirinci ve haşlanmış nohut kullanılır. Aroma katmak için gül suyu ilave edilir.
Davetlilerin damağını şenlendirmiş pilavlar şunlardı: Etli dane pirinç (etli pilav), dane pirinç (sade pilav), dane-i nardeng (nar pekmezli pilav), erişteli dane pirinç (erişteli pilav), dane-i saru (sarı pilav), dane-i yeşil (yeşil pilav), dane-i kızıl (kırmızı pilav).
İstanbul'da yapılan bazı pilavlar renklendirildiği için, saru dâne, yeşil dâne, kızıl dâne, dâne-i nardeng veya siyah dâne olarak isimlendirilmişlerdir.
Farsça bir sözcük olan "dane"(tane), Osmanlı mutfağında 15.-17. yüzyıllar arasında pilav anlamında kullanılmış.
Kızılderililer ya da Amerika Yerlileri, Sibirya kökenli Eskimo - Aleut halkları dışında kalan bütün Amerika yerlileri için kullanılan ortak birleştirici ad.
İlgili 23 soru bulundu
Dane kelimesi Farsça kökenlidir ve günümüzde ''tane'' şeklinde kullanılır. Kelimenin ilk harfi D, zamanla ünsüz sertleşmesine uğrayarak T şeklinde yazılmaya başlanmıştır. Dane kelimesinin ilk anlamı tohumdur.
dane / dâne / دانه
İtaatli oldu, boyun eğdi, aziz oldu" mânasında fiil.
Osmanlı saray mutfağında aşçıbaşı; ait olduğu mutfakta yetkili ve bilgili olan kişidir. Osmanlı saray mutfağı teşkilatında bulunan mutfak bölümleri (Has Mutfak, Kuşhane Mutfağı, Valide Sultan Mutfağı, Kızlarağası Mutfağı) arasında her mutfağın bir aşçıbaşı' sı vardır.
Salça şimdiki gibi yaygın değildi çünkü domatesin Osmanlı mutfağına girişi oldukça geç. Hatta Osmanlı'nın en gösterişli zamanlarında bile mutfaklarda domates hiç kullanılmaz, yerine baharat ve soslar kullanılırdı. En çok tercih edilen aroma verici ise erikti.
ŞEHZADE PİLAVI TARİFİ
Pirinçler ıslanıp yıkanır. Fıstıklar pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine pirinç eklenip biraz daha kavrulduktan sonra içine kültür mantarı doğranır. Kuş üzümü, tarçın, dereotu, baharatlar ve su eklenilerek pilav haline getirilir.
Bunlar: Acem pilavı, Acem pilavının diğer nevi, fırında pilav, domatesli pilav, Özbek pilavı, bulgur pilavı, yufka pilavı, pilavlı tas kebabı, süzme pilav, adî pilav, yumurtalı pilav, Türkistan pilavı, Kâşgar pilavı, enginarlı pilav, patlıcanlı pilav, kaburgalı pilav, düğün pilavı, diğer nevi bulgur pilavıdır.
Resmi olarak ise karşımıza ilk kez 15'inci yüzyılda Fatih Sultan Mehmed dönemi Topkapı Saray mutfağında çıkıyor. Sultan Mehmed'in sebzeli, etli ve tavuklu pilav yediği kayıtlarda kendini gösteriyor. 16'ncı yüzyıl ve sonrasında pilavın çeşitliliği ve ağırlığı artıyor.
Kaynaklar 13. yüzyılın ünlü Türk şair ve düşünürü Mevlana'nın mutfağında pişirilen pilavın malzemesinin pirinç, nohut, koyun eti, kestane, havuç, soğan, yağ, çamfıstığı, kuş üzümü, karabiber ve yenibahardan oluştuğunu ve pilavın kavurma tekniğiyle pişirildiğini aktarmaktadır.
Pilavın beyaz olmasını sağlamak için, pirinçleri yağı yakmadan kısık ateşte kavurmak gerekir. Rengi hafif saydamlaşınca suyu eklenir, fazla kavrulan pirincin rengi sararır ve su çekmez.
İç Pilav ( Sarı Pilav )
TÜRKLERİN PİLAVLA TANIŞMASI
Türk mutfağı 15'inci yüzyıl dolaylarında pilavla tanışsa da, aslında Orta Asya Türklerinin tanıdığı ve sunduğu bir yemekti. Her ne kadar o dönemdeki zorunlu göçler sebebiyle pirinç unutulsa da Türkler, sonraki yıllarda bu lezzete sofralarında tekrar yer vermeye başlamışlar.
Osmanlı'da da sadece iki öğün varmış: biri sabah 10-11 arası, diğeri gün batımından önce saat 5 gibi. Kahvaltı, yani kahve-altı günün ilk kahvesinden önce atıştırılan bir kaç ufak lokmadan ibaretmiş.
Barker'ın, İngiltere'den gelirken yanında getirdiği domates tohumlarıyla Türk mutfağı domatesle tanışıyor. Ordusuyla Sina Çölü'nü geçebilecek kadar heybetli olan Yavuz Sultan Selim Han'ın, bizim için günlük bir yiyecek olan domatesin tadını bilmeden bu dünyadan ayrılması hakikaten şaşırtıcı.
OSMANLI 'FRENK PATLICANI' DEMİŞTİR
Osmanlılar ise kendilerine yabancı gelen her ürünü başına “Frenk” sözcüğü eklemişlerdir. Domatese de başlarda “Frenk Patlıcanı” demişlerdir. Osmanlı domates ile erken tanışmış olsa da tüketmesi uzun yıllar almıştır.
Biz de bu öyküyü anlatalım, en eski Türklerden, yani Orta Asya bozkırlarında yaşamış ve bin yıl önce Anadolu'ya göç etmiş atalarımızdan başlayalım istedik. "Mutfak" kelimesi Arapça "matbah"tan dilimize geçip yaygınlaşmadan önce mutfak yerine "aş ocağı, aşlık, aş evi, aş taamı" kelimelerini kullanırdık.
Otel, restaurant, kafe gibi yiyecek ve içecek hizmeti veren yerlerin mutfaklarında; malzeme tedariğinden menü belirlenmesine, yemeklerin hazırlanmasından sunumuna kadar, departmanın tümünden sorumlu olan kişiler, aşçıbaşı ya da şef aşçı olarak tanımlanır.
Aşçılar yemek yapmakla mükellef kişilerdir. Şefler ise yemeği sanata dönüştürerek etkili pişirme dereceleriyle hazırlayan hem. Mutfağı hem restoranı yönetebilecek vasıfta kişilerdir.
erzurum-kars yöresinde dındık kelimesi kadın cinsel organı anlamında kullanılır. çoğunlukla küçük kız çocuklarının cinsel organından bahsedildiğinde bu kelimeden faydalanılır.
Manastır sahibi. Biri, bir kimse, fert.
Denenmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: nesnesiz Deneme işine konu olmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri