Nihavend Savaşı Sonuçları l Müslümanların İran'ı fethetme arzusu gerçeklemiş ve savaş kazanılmıştır. l Savaş sonucunda uzun yıllardır hüküm süren Sasani İmparatorluğu yıkılmıştır. l Müslümanların önündeki en önemli engellerden biri daha kalkmıştır.
Bizans–Sasani Savaşı (602–628), Bizans (Doğu Roma) İmparatorluğu ile Sasani İmparatorluğu arasındaki savaş serilerinin sonuncusu ve en yıkıcısıdır.
Sasani İmparatorluğu, son Arşaklı hanedanı (Partlar) kralı IV. Artabanus'u yenmesinin ardından I. Ardeşir tarafından kurulmuş, son Sasani hükümdarı Şehinşah (Krallar kralı) III. Yezdigirt'in (632-651), erken Halifelik'le yani ilk İslam Devleti ile girdiği 14 senelik mücadeleyi kaybetmesiyle sona ermiştir.
İran coğrafyasında kurulan Sâsâni Devleti'nin ilk dönemlerinden itibaren sınır mücadelelerinin önemli bir bölümü doğu sınırında gerçekleşmiştir. Doğu sınırı Türk kavimleri ve devletleri tarafından uzun yıllar boyunca akınlara maruz kalmıştır.
Sasani İmparatorluğu 226 yılında kurulmuştur. İran'da uzun yıllar boyunca hüküm sürmüş olan bu devlet 651 yılında da yıkılmıştır.
İlgili 33 soru bulundu
Hazar-Bizans askerî ittifakı sonucunda zayıflayan Sasani imparatorluğu 632-642 yılları arasında İslam orduları tarafından çökertilmiş, İran toprakları Müslüman Arapların eline geçmiştir (Yücel, 2002: 446).
İslam Devleti ile yaptıkları savaşların sonucunda yıkılmışlardır. SASANİLER KİMDİR? Son Arşaklı hanedanı kral IV. Artabanus'u yendikten sonra kurulmuş olan Sasani devleti, ilk İslam Devleti ile girdiği savaşı kaybetmesi ile birlikte yıkılmıştır.
Nihavend Muharebesi, Müslüman Araplar ile Sasani orduları arasında 642 yılında İran'da yapılan muharebedir.
Herakleios'un 627 yılı sonunda Ninevâ'da (Ninova) Sâsânîler'in ana ordusunu kesin bir yenilgiye uğratmasıyla asırlardır devam eden Bizans-Sâsânî mücadelesi Bizans'ın üstünlüğüyle sonuçlanmış oldu.
MS 224 - MS 651
Sasani İmparatorluğu, son Arşaklı hanedanı kralı IV. Artabanus'u yenmesinin ardından I. Ardeşir tarafından kurulmuş, son Sasani hükümdarı Şehinşah III. Yezdigirt'in, erken Halifelik'le yani ilk İslam Devleti ile girdiği 14 senelik mücadeleyi kaybetmesiyle sona ermiştir.
Zagros Dağları daha sonra Râşidîn Halifeliği ve Sasani İmparatorluğu arasında doğal bir sınır haline geldi. Halife Ömer, Persler tarafından bölgede kesintisiz baskınlar yapılması nedeniyle 642'de Sasani İmparatorluğu'nun tamamen istila edilmesini emretti ve 651 dolaylarında Sasani İmparatorluğu tamamen fethedildi.
Haliyle modern çağda hanedan devletler yerine daha evrensel isimler kullanılarak yeni devletler kurulmuştur. Zaza veya Dimili adıyla tarihte ortaya çıkmış bir devlet olmasa da birçok yerde bunların kurduğu emirliklere rastlamaktayız. Ayrıca Sasani İmparatorluğu'nun Zazalar tarafından kurulduğu bilinmektedir” dedi.
Buhara Muharebesi, Göktürk-Sasani ittifakı ile Ak Hun İmparatorluğu arasında gerçekleşmiş bir savaştır. Savaş sonunda Ak Hun İmparatorluğu yıkılmış ve toprakları, Ceyhun Nehri sınır olmak üzere Göktürkler ile Sasaniler arasında paylaşılmıştır.
Köprü Muhrebesi, 634 yılında Ebû Ubeyd es-Sekafî önderliğindeki Müslüman Araplar ile Bahman Jaduya liderliğindeki Sasani İmparatorluğu arasında Kufe'de gerçekleşen muharebedir. Sasanilerin zaferiyle sonuçlanmıştır.
İncil'deki Ninova Şehri
M.S. 627 yılında bölge, Bizans-Sasani Savaşı'nda (M.S. 602-628) Bizans'ın belirleyici zaferi olan Ninova Muharebesi'nin yapıldığı yer olmuştur.
Nihavend Savaşı, 30 bin kişilik Müslüman ordusu ve 150 bin Sasani'li arasında gerçekleşmiştir. Savaş sonucunda Müslümanlar İran'daki hakimiyetlerini sağlamlaştırmışlardır. Bu savaş, İslam'ın dünyada yayılmasının ilk adımlarından birisi olarak kabul edilir.
Savaş sırasında İslam Devleti ordusu 34 bin askere sahipken Sasani İmparatorluğu ordusu 120 bin askere sahiptir. Nihavend Savaşı İslam tarihindeki en önemli savaşlardan birisidir. Savaşın sonucunda İslam Devleti galip gelmiş ve Sasani Devleti yıkılmıştır. Sasani Devleti'nin yıkılışı bu savaşla olmuştur.
Bekr kabilesinin önderliğinde toplanan bir kısım Arap kabileleri Sâsânî sömürgesine karşı baş kaldırınca iki taraf arasında savaş çıkmıştır. Sâsânîler'in yenilgisiyle sonuçlanan bu savaşla birlikte Araplar ilk kez İran'a karşı direnişe geçmişler ve açık muhalefet dönemi başlatmışlardır.
Buna göre köylüler, sömürülen bir sınıf olarak, devlet ve merkezi hükümete karşı yapılan ayaklanmalarda en ön saflarda yer almıştır. Sasani döneminin egemen dini Zerdüştilikti.
İslam dünyası için Kuzey Irak ve İran coğrafyasının kapılarını açan Kadisiye Savaşı; İslam orduları ile Sasaniler arasındaki gerçekleşmiştir. Hz. Ömer'in halifeliği esnasında yaşanan Kadisiye Savaşı tarihi 20 Kasım 636'dır.
Halbuki Sasani İmparatorluğu, M.S. 224-642 arasında Maveraünnehir'den (İng. Transoxiana, Ceyhun ötesi) Fırat'a ka- dar uzanan geniş coğrafyada, sınırları neredeyse hiç değişmeden, dört yüz yıldan fazla bir süre bütün olarak ayakta kalmayı başar- mış istisnai bir Antikçağ devletiydi.
Şehinşah. Sasani İmparatorluğu'nun başı [şehinşah] (krallarının kralı) idi, ayrıca şah (kral) olarak da bilinirdi. Sağlığı ve refahı her zaman önemliydi ve "Ölümsüz olu" ifadesi onu cevaplarken kullanılırdı. 6. yüzyıl ve sonrası Sasani sikkelerine bakıldığında, ay ve güneş fark edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri