Normalde bebeğin kalbi dakikada 120-160 arası atar. Kalp atışlarını belli süre takip ettiğimizde azalıp ve arttığını görürüz. Bu dalgalanma bize bebeğin sağlıklı olduğunu düşündürür.
Ayrıca NST'de sancı ve kasılmaların takibi için de kullanıldığı görülmüştür. Bunun amacı doğum sancılarının varlığını tespit etmektir. NST sancı değeri kaç olmalı sorusuna gelince, 40 mm Hg üzerinde ve en az 3 düzenli sancının 20 dakika içinde yaşanması doğumun başlamak üzere olduğuna işaret edebilir.
Sonuç: Fetal kalp atım hızı 180/dakika olan ve uzun süre sebat eden hastalarda fetal kayıp açısından tedirgin olunmalı, fetal kalp atım hızı 180/dakika altında olanlarda fetal monitarizasyonda iyi bir variabilite izlenirse fetal taşikardinin fetal stress dışı sebeplere bağlı olduğu düşünülmelidir.
Normal koşullarda anne karnında bebeğin kalp atım hızı dakikada 120-160 arasında değişkenlik gösterir. Bu değişkenlik bize bebeğin merkezi sinir sisteminin iyi durumda olduğunu belirtir.
Dr. Cem Fıçıcıoğlu: NST sancı değerleri anormal gelen olguların %80'inde fetüsün normal olduğu izlenmektedir. Anormal NST bulgusu gebelik yaşına bağlı olabilmektedir.Fetüsün gelişimine bağlı olarak 28. gebelik haftasından önce NST fetüslerin % 80'inde normal izlenmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
NST'nin sonuçları genel olarak 2 farklı şekilde sınıflandırılarak yorumlanır. 20 dakikada uygulanan bir test esnasında akselerasyon olarak tanımlanmış fetüsün kalbinin çalışmasında meydana gelen değişikliğin en az 2 veya daha fazla sayıda meydana gelmesi olarak tanımlanır.
Kalp atımları ve rahim kasılmaları aynı anda bir grafik kağıt üzerine basılır. Üst kısım kalp seslerine, alt kısım ise rahim kasılmalarına aittir. NST özellikle gebeliğin son aylarında bebeğin sağlığını gösterdiği gibi doğum sırasındaki monitörizasyonda (İzlemde) da son derece önemlidir.
Fakat ventriküler taşikardi söz konusu olduğu zaman kalp atış hızı dakika da 200 - 250 atıma kadar çıkabilmektedir. Kalbin bu kadar hızlı atması sonucunda ventriküllere yeteri kadar kan dolmaz, buna bağlı olarak ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir.
Eğer NST cihazında %40 üzeri ve 20 dakika süre içinde en az 3 düzenli sancı yaşanıyorsa, o zaman doğum sancısı olarak belirlenir ve vücut artık doğum için hazırdır demektir. Eğer normal doğum olacaksa bu sancılar ve kasılmalar doğum sırasında da hissedilmeye devam edilir.
Normalde nabız sayısı dakikada 60-100 arasındadır. 100'ün üzerine çıktığında taşikardi durumu tarifliyoruz. Ancak 100-120 seviyeleri çoğunlukla önemsiz değerlerlerdir ve bu değerler çoğunlukla kansızlık, guatr ve anksiyete-heyecan kaynaklıdır.
Nabzın 85 ve üzerinde olması ise nabzın yüksekliği 120, 130, 140, 150 veya 160 olduğunda kalp krizi riski de artış gösterir. Yüksek nabız tansiyon başta olmak üzere birçok soruna zemin hazırlamaktadır.
NST Kalp Atışı Kaç Olmalı? “NST kalp atışı kaç olmalı?” diye merak ediyorsanız bebek kabinin dakikada 120-160 arası atması gerektiğini bilmelisiniz.
Yenidoğanlarda nabız alt değeri 70, üst değeri 190 ve ortalama 125 olmalıdır. 1-11 aylık bebeklerde nabız alt değeri 80, üst değeri 160 ve ortalama 120 olmalıdır. 12 ay-2 yaş aralığında nabız alt değeri 80, üst değeri 130 ve ortalama 110 olmalıdır.
NST sancı ve kasılmaların takibi için de kullanılabilir. 'NST'de sancı değeri kaç olmalı, NST'de sancı sınırı kaçtır? ' gibi sorularla sıklıkla karşılaşılır. 20 dakika süreyle en az 3 düzenli ve 40 mmHg üzerindeki NST kasılma değerleri, doğumun başladığına işaret eder.
NST'de görülen sancılar (uterin kontraksiyonlar) sadece rahimdeki kasılmaları gösterir. Gebenin başka yerindeki sancı, ağrı ya da uterusta olmayan kasılmalar NST'de gözlenmez. NST'de rahimdeki kasılmaların kaç dakika arayla olduğu ve şiddeti anlaşılabilir.
Bu süre doğumdan doğuma değişebilir. Doğum sancıları genellikle gebeliğin 38. ve 42. haftaları arasında kendiliğinden başlar. Erken evrede doğum sancısı 15 ila 20 dakikada bir gelir ve yaklaşık 30 ila 45 saniye sürer. Sancılar gittikçe sıklaşır ve süresi 1 dakikayı bulabilir.
Doğumun geldiğini gösteren belirtiler genel olarak şöyledir;
Sancı şikayetlerinin sırt bölgesinden başlayarak karın bölgesine doğru yayılmaya başlamasıyla. Kasılmaların ve ağrı şikayetlerinin giderek daha şiddetli hale gelmeye başlaması Pembe ya da kanlı akıntı olması durumunda.
Gebelik döneminde görülen bu durum gebe kalan tüm kadınlarda görülebilmektedir. Braxton Hicks kasılmaları NST de çıkar mı? NST de şiddeti değişken süresi ve aralığı değişken kasılmalar olarak gözlenebilirken hiç görülmeyebilir.
Yoğun, sık aralıklı ağrılarla birlikte mide bulantısı, kasık ağrısı da hissedilebilmektedir. Doğum sancısının belirtileri rahim kasılmaları, düzenli ağrı hissi, sık tuvalete çıkma isteği, üst karın bölgesinde rahatlama hissi, doğum suyunun gelmesi, nişan gelmesi olarak sayılabilir.
Normal nabız değer 60 ila 100 arasında olduğundan bu oran 45'in altında ya da 85'in üzerinde olursa bazı hastalıklar ve durumlar için risk faktörü oluşturabilir.
Yetişkinlerde istirahat esnasında 60-100 arasında olması gereken kalp atışı eğer 100'ün üzerine çıkıyorsa taşikardi dediğimiz kalbin hızlı atması durumu ortaya çıkar. Taşikardi tedavi edilmezse kalp yetmezliği, inme ve ani ölüm gibi ciddi sonuçlar gelişebilir.
NST Toco Nedir? “NST toco nedir?” sorusu sorulduğunda annenin rahim kasılmalarının sayısı, süresi ve şiddetini takip eden değer olarak cevaplanabilir. Normalde doğuma yakın zamanlarda takip edilen bu test bazı durumlarda, özellikle riskli gebeliklerde daha erken takip edilebilir.
Kasılmalar arasında rahim gevşer ve yumuşar. Doğum başlayana kadar ve erken doğum aşamalarında bebek oynamaya devam eder. Rahim ağzı, esnek bir yapıya sahiptir doğumundan önce öğrendiğiniz egzersizler de bu esnekliği artıcı etki gösterir.
Eğer bebek hareket etmiyorsa, mutlaka bir sorun olduğunu göstermez; bebek sadece uyuyor olabilir. Bir hemşire testin geri kalanı için bebeği uyandırmak için küçük bir titreşim cihazı kullanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri