Şaşkınlık, beklenmeyen bir olayın sonucu olarak hayvanlar ve insanlarda bir irkilme tepkisi ile deneyimlenen, kısa, zihinsel ve fizyolojik durumdur. Şaşkınlık herhangi bir değerlikte hissedilebilir; yani, nötr/ılımlı, hoş, hoş olmayan, pozitif veya negatif olabilir.
Tüm Dünya'da ve kültürlerde ortak olan 6 temel duygu vardır. Bunlar; öfke, mutluluk, korku, tiksinme, şaşkınlık ve üzüntü.
Şaşkınlık: Beklenmedik bir durum karşısında hafif irkilme tepkisi şaşkınlık olarak tanımlanır. Bu duygu yerine göre pozitif, negatif veya nötr olabilir. Şaşkınlık genellikle kaşların kalkması, gözlerin büyümesi ve ağzın açılması gibi fiziksel tepkiler içerir.
insanın 4+ temel duygusu: neşe/keyif,öfke/korku, tiksinme, üzüntü/hüzün… duyguları arttırabilirsiniz, ama genel olrk temel renkler gibi temel duyguların da bu olduğu söylenir.
Greenberg, doğuştan getirdiğimiz 7 tane temel duygumuz olduğunu belirtmektedir. Bu 7 temel duygunun amacı bizi hayatta tutmaktır. Bunlar: Korku, üzüntü, öfke, tiksinti, utanç, coşku ve şaşkınlıktır.
İlgili 38 soru bulundu
Korku: Korku en güçlü duygular arasında yer alır. Evham, endişe, panik gibi duygular da korkudan kaynaklanır. Korku, acil bir tehdit ile karşılaşıldığında vücudun verdiği duygusal bir cevaptır.
Bu çalışmada üzerinde durulacak temel duygu kavramları: öfke, tiksinti, nefret, korku, üzüntü, arzu, aşk, mutluluk ve sevinç biçimindedir.
Paul Ekman da Yeni Gine'den Arjantin'e, Japonya'dan Amerika'ya kadar geniş bir yelpazeyi içeren ülkelerde yaptığı deneylerle 6 genel duygu için bu evrensellik düşüncesini kanıtlamıştır. Evrensel olarak var olan bu duygular tiksinme, şaşkınlık, korku, mutluluk, üzüntü ve öfkedir.
Psikolog Paul Eckman, deneyimlediğimiz sayısız duyguyu incelerken tüm insanların yaşadığı 6 temel duygudan bahsediyor. Bu 6 temel duygu mutluluk, üzüntü, korku, iğrenme, öfke ve şaşkınlık olarak geçiyor.
Yaradılışımızda birincil olarak 7 temel duygu vardır; öfke, korku, utanç, tiksinti, neşe coşku, üzüntü, şaşkınlık.
Hastalığın en temel belirtisi, düz bakmayan bir gözdür. Şaşı bireyler bir noktaya baktıkları sırada bir gözleri düz iken diğer göz kayarak farklı bir açıya yönelir. Çocuklarda şaşılık güneşte tek gözünü kapatma, veya her iki gözü kullanabilmek adına başı öne eğme gibi davranışlarla kendini belli eder.
Duygu donukluğu,duygu renksizliği,duygularından bahsedememe gibi durumlar etrafımızdaki bazı insanlarda gözlemlediğimiz durumlar olabilir. Kendimizde bu durum varsa bunu kendimizin farketmesi mümkün değildir.
Duygular, beyin tarafından salınan nörotransmitterler ve hormonlar aracılığıyla etkinleşen bedensel tepkiler, hisler ise duygusal tepkilerin bilinçli deneyimleri olarak tarif ediliyor. Burada bilinçli deneyimden kastedilen de büyük ölçüde düşünceler, daha doğrusu dünyevi bilgiler.
Temel duygular arasında sayılan duygulardan pek çoğu da olumsuz duygudur: dehşet, acı, nefret, öfke, tiksinti, neşesizlik, korku, keder, endişe, suçluluk vb. Duygular insanın sahip olduğu çok karmaşık, anlaşılması ve aktarılması en zor yapılardan biridir.
1970li yıllarda psikolog Paul Eckman, dünyadaki her kültürde rastlanabilecek 6 temel duygumuz olduğunu öne sürerek bu duygulara herkesin sahip olduğunu ifade etmiştir. 6 temel duyguyu ise; mutluluk, üzüntü, iğrenme, korku, şaşkınlık ve öfke olarak tanımlamıştır.
Duyguların haz, elem ve yoğunluk gibi üç temel boyutunun bulunduğu anlaşılmaktadır.
Olumsuz duygular, hoş olmayan ve yıkıcı duygusal tepkilerdir. Olumsuz duygulara örnek olarak üzüntü, korku, öfke veya kıskançlık verilebilir. Bu duygular sadece zorlayıcı değildir; ayrıca normal günlük yaşamınızda çalışmayı zorlaştırır ve hedeflerinize ulaşma yeteneğinizi engeller.
Öfke; sevgi, üzüntü, korku, acımak gibi en temel duygularımızdan biridir. Genel olarak insanın bilinçli yaşamadığı, kontrol etmekte zorlandığı bu duygu ile nasıl başa çıkılacağı, yaşandığı anda verilen kararlarla şekillenir.
Duygular, insanların olaylara veya durumlara verdiği tepkilerdir. Bir kişinin yaşadığı duygunun türü, duyguyu tetikleyen durum tarafından belirlenir. Örneğin, bir kişi iyi bir haber aldığında sevinç duyar. Kişi tehdit edildiğinde korku yaşar.
Birincil duygularımız genellikle üzüntü, korku, utanç, öfke ve neşe gibi temel duygulardır. Teorik olarak, tüm temel duygular ikincil de olabilir. Bununla birlikte, bazı ikincil duygular diğerlerinden daha tipiktir: anksiyete, sinirlilik, depresif ruh hali, saldırganlık, hiddet ve boşluk veya umutsuzluk gibi.
Bu duygular geçici süreliğine, bazı tehlikelerden korunmak için geçerli olabilir ama bu sürekli devam ederse otomatik sinir sistemimizde sempatik aktivasyon oluşuyor. Vücut stres hormonları salgılıyor. Neşe, sevinç, ümit, huzur gibi duygular beyinde mutluluk hormonu salgılatan duygulardır.
Bunlar arasında; neşe, korku, küçümseme, şaşkınlık, tiksinme, öfke ve üzüntü gibi duygular yer almaktadır. Ayrıca bu temel duygular arasına utanç ve suçluluk duygusunu da eklersek 9 duyguya ulaşılmış olur.
Duygu çarkı, bireylerin karmaşık duygularını tanımlamasına ve sözlü olarak ifade etmesine yardımcı olan psikolojik bir araçtır. Tekerlek, sekiz temel insani duyguyu ve bu birincil duyguların versiyonlarının katmanlarını tanımlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri